Gerd Müller talán nem is látja, ahogy Lewandowski felnő hozzá

Negyvenkilenc évvel ezelőtt negyven találattal lett a Bundesliga gólkirálya Gerd Müller, és a legendás rekordot azóta sem tudták felülírni. Robert Lewandowski most jó úton jár a csúcsdöntés felé, hiszen az első húsz gólt gyorsabban elérte, mint a nagy előd a maga idejében. Mi köze van ehhez Jürgen Kloppnak? Sok. Mennyit lát ebből a súlyos Alzheimer-beteg Müller? Valószínűleg nem sokat.

2021. 01. 13. 7:30
Bayer Leverkusen v Bayern Munich
Soccer Football - Bundesliga - Bayer Leverkusen v Bayern Munich - BayArena, Leverkusen, Germany - December 19, 2020 Bayern Munich's Robert Lewandowski in action with Bayer Leverkusen's Jonathan Tah Pool via REUTERS/Bernd Thissen DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. - UP1EGCJ1DFEL5 Fotó: Bernd Thissen Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Odamentem hozzá: „Jürgen, beszélnünk kell! Csak mondd meg, mit vársz tőlem!” A németem még nem volt a legjobb, de néhány szóból és a testbeszédből jól megértettük egymást. Három nappal később mesterhármast lőttem és gólpasszt adtam az Augsburg ellen, így nyertünk 4-0-ra. Az volt a fordulópont a pályafutásomban, átszakadt a mentális gát – emlékezett vissza Robert Lewandowsi a pillanatra, amikor gólgép vált belőle.

Lewandowski olykor még cifrázza is Fotó: MTI/EPA

A történet másik főszereplője Jürgen Klopp, aki jelenleg a Liverpool edzője, de amikor Lewandowski 2010-ben a Bundesligába került, a Dortmundot irányította. A lengyel nem volt egyből olyan gólerős, mint manapság. Az első németországi idényében nyolc bajnoki gólig jutott, az idézett sztori pedig a második dortmundi évadja elején történt, miután 3-0-ra kikaptak a Marseille-től a BL-csoportkörben, és Lewandowski nem találta a helyét.

Aztán 2011. október 1-jén az Ausgburg ellen mesterhármast szerzett a lengyel csatár, majd 22 góllal fejezte be az idényt, amelynek a végén német bajnok lett a Dortmunddal. Akkor robbant be Lewandowski, és azóta évről évre egyre jobb. A tavalyi Aranylabdát valószínűleg csak azért nem kapta meg, mert a díj történetében először nem adták át a koronavírus-járványra hivatkozva, jelenleg pedig 15 forduló után húsz gólja van a Bundesligában. Azaz már elérte a felét Gerd Müller negyventalálatos rekordtermésének, amely 1972 óta megközelíthetetlen a német élvonalban.

Vajon idén Lewandowski képes lesz megdönteni a 49 éves csúcsot?

Tavaly is volt rá esélye, ám végül be kellett érnie 34 góllal, amely Dieter Müller 1977-es teljesítménye óta a legjobb volt a Bundesligában. Több találattal pedig egyedül Gerd Müller tudott német gólkirály lenni, háromszor (1970 – 38, 1972 – 40, 1973 – 36). – Ki kellett hagynom három meccset. Ki tudja, meddig jutottam volna, ha játszhatok? – tette fel Lewandowski a kérdést, amelyre már sosem tudjuk meg a választ. Ellenben idén megdőlhet a rekord.

– Ha valaki képes rá, akkor Lewandowski az! – jelentette ki Hans-Dieter Flick, a Bayern München edzője. A kincstári optimizmuson túl a statisztikára is támaszkodhatnak, akik szerint a lengyel felülmúlhatja a legendás elődöt. Müller az 1971–1972-es idényben 15 forduló után 13 gólt jegyzett, Lewandowski most ugye már húsznál tart, amely kettővel több, mint az előző idényben ugyanilyenkor.

Ugyanakkor a Bayern Alzheimer-kórral küzdő legendája csak ezután indult be igazán 49 évvel ezelőtt. Müller a 16. fordulóban mindjárt mesternégyest ért el a Dortmund ellen, majd még további négy bajnokin lőtt legalább három találatot, egyszer ötöt az Oberhausen ellen. Lewandowski most előnyben van a már 75 éves bombázó rekordévéhez viszonyítva, de nem nagyon engedhet ki, ha csúcsot akar dönteni.

Ha sikerül neki, a nagybeteg Müller akkor sem biztos, hogy értesülni fog erről. „Gyönyörű, amikor kicsit kinyitja a szemeit, mond egy igent vagy egy nemet. Nyugodt, békés, nem hiszem, hogy fájdalmai vannak, szép lassan, alvásról alvásra közelít a túlvilág felé” – írta felesége a legendáról novemberben.

K-H Rummenigge: „Robert is in the same category as Gerd Müller!”

High praise from the man that played with Der Bomber!

Közzétette: FC Bayern München2017. február 26., vasárnap

 

Lewandowski, a jelenkori Bayern gólvágója nem sokkal később, decemberben a Wolfsburg elleni duplájával szerezte meg a 250. találatát a Bundesligában, amelyben már ő a valaha volt harmadik legjobb góllövő. Csak Gerd Müller (365) és Klaus Fischer (268) előzi meg. Ha idén eljut negyven gólig Lewandowski, akkor előreugrik a második helyre, hiszen eddig 256-szor volt eredményes a bajnokságban, plusz húsz találattal pedig bőven megelőzné Fischert.

– Jürgen nemcsak apafigura volt nekem, hanem egyfajta rossz zsaru, a legjobb értelemben – beszélt Lewandowski Klopp szerepéről abban, hogy eljutott idáig. – Amikor megérkeztem Dortmundba, mindent gyorsan akartam csinálni, erős passzok, egy érintésből. Jürgen lassított, hogy legyen két labdaérintés, ha szükséges. Ez teljesen természetellenes volt nekem, de hamar meglett az eredménye gólokban. Aztán amikor már készen álltam, felgyorsított. Egy labdaérintés, lövés, gól. Lelassított, hogy gyorsabb lehessek. Egyszerűen hangzik, de zseniális volt.

Kár, hogy ennek eredményét Gerd Müller már nem élvezheti igazán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.