Halász Bence a világranglista élére került kalapácsvetésben

Szombaton Halász Bence 78,86 méterrel nyerte meg a kalapácsvetést a Szombathelyi Dobó SE – Németh Pál Dobóakadémia téli versenysorozatának zárófordulójában, és az eredményével a világranglista élére került! Nehézkalapáccsal Halász tovább javította az országos csúcsot, amely immár 31,97 méter, a nőknél pedig szombat óta Gyurátz Rékáé a legjobb hazai eredmény 31,69 méterrel.

2020. 06. 06. 19:36
HALÁSZ Bence
Szkesfehrvr, 2019. jlius 9. Halsz Bence, a frfi kalapcsvets ksbbi msodik helyezettje a Gyulai Istvn Memorial nemzetkzi atltikai versenyen Szkesfehrvron 2019. jlius 9-n. (Kansz - gy hvjk edzi s atltatrsai Halsz Benct.) MTI/Bodnr Boglrka Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár lassan itt a nyár, a koronavírus-járvány miatt megcsúsztak a versenyek a naptárban, így történhetett meg, hogy Szombathelyen június 6-án egy téli versenysorozat zárult le. Mégpedig remek eredménnyel, mert a vb- és Eb-bronzérmes Halász Bencének a 78,86 méteres eredménye nem csupán az idei legjobbja, mert a világon az idén ennél még senki sem dobott nagyobbat. A hírek gyorsan terjednek, a nemzetközi szövetség honlapján a kalapácsvetés idei toplistáján már Halász neve áll az első helyen.

A Dobó SE 22 éves versenyzője a Sugár úti atlétikai centrumban két hete 77,13 métert ért el, amit tehát most bő másfél méterrel megtoldott. S bár idén még nem sok rangos versenyt rendeztek, a 78,86-nál a tavalyi évben is csak öten dobtak nagyobbat. Érdekesség, hogy a 2019-es világranglistát éppen Halász zárta a hatodik helyen, de „csak” 78,54-gyel. A 2019-es dohai vb-n 78,19-cel lett bronzérmes, az egyéni csúcsa pedig 79,57 méter, még 2018-ból.

– Természetesen nagyon elégedett vagyok, mert az volt a célom, hogy a múltkori eredményemen javítsak, és ez sikerült. Már nagyon közel vagyok az egyéni csúcsomhoz, amit idén szeretnék megjavítani. Ha sikerül, onnan a nyolcvan méter már tényleg csak egy köpésnyire lesz – nyilatkozta Halász Bence a hungarysport.hu-nak.

A hab a tortán: Halász Bence nehézkalapáccsal – itt a szer tömege a duplája, a hossza fele a normál méretűnek, a férfiaknál: 14,5 kg/61 cm – tovább javította az országos csúcsot. Két hete 31,91 métert jegyzett, amivel megdöntötte Annus Adrián 31,51 méteres, 21 éves magyar csúcsát, az új rekord meg immár 31,97 méter!

A nőknél a 24 éves Gyurátz Réka 70,20 méterrel, idei legjobbjával nyerte meg a kalapácsvetést, ezzel a világranglista 11. helyére került. Nehézkalapáccsal (a nőknél: 7,26 kg, 61 cm) pedig 31,69 métert ért el, ami az eddigi legjobb magyar eredmény, a korábbi csúcsot Divós Katalin 31,37-tel tartotta szombatig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.