Halász Bence több mint húszéves országos csúcsot döntött meg

Csúcsdöntésre készült szombaton Halász Bence a Szombathelyi Dobó SE – Németh Pál dobóakadémia zárt kapuk mögött megrendezett versenyén, és sikerrel is járt, nehézkalapáccsal immár 31,91 méter a magyar rekord.

2020. 05. 23. 19:04
Doha 2019 IAAF World Championships
epa07886251 Bence Halasz of Hyngary competes in the men's Hammer Throw qualification during the IAAF World Athletics Championships 2019 at the Khalifa Stadium in Doha, Qatar, 01 October 2019. EPA/DIEGO AZUBEL Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sugár úti atlétikai centrumban a tavalyi dohai világbajnokságon kalapácsvetésben bronzérmes, és már Eb-bronzzal is rendelkező Halász Bence „hagyományos” kalapáccsal 77,13 méterrel, idei legjobbjával győzött, amivel a 2020-as világranglistán az ötödik helyen áll. A rangsort az ukrán Mikhailo Kokhan vezeti 77,62-vel, amit februárban dobott Munkácson, s a koronavírus-járvány miatt márciusban már nem nagyon rendeztek versenyeket a nagyvilágban. Március 7-én Szombathelyen éppenséggel igen, Halász akkor 76,66-ig jutott, már azzal is ötödik volt a világranglistán, s ha helyezésén nem is lépett előre, az eredményén közel fél métert javított.

Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

Szombaton klubtársa, Rába Dániel 72,34-gyel végzett a második helyen. Az ugyancsak a Dobó SE-t erősítő olimpiai bajnok Pars Krisztián térdműtétje után ezen a versenyen nem indult, de a nyáron már ő is csatasorba áll.

A szombati viadalon nehézkalapáccsal is rendeztek versenyt, itt a szer tömege a duplája, a hossza fele a normál méretűnek (a férfiaknál: 14,5 kg/61 cm), és Halász Bence bevallottan arra készült, hogy megjavítja Annus Adrián 31,51 méteres, huszonegy éves magyar csúcsát. És sikerrel is jár, mert 31,91 méterig dobta a kalapácsot, így immár ő a rekorder.

A nőknél hagyományos kalapáccsal Gyurátz Réka idei legjobbjával, 69,49 méterrel végzett az első helyen, és az idei világranglistán a huszonnegyedik helyről feljött a huszadikra.

A versenyt a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték meg,

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.