Hamilton: A bajnoki címek többet jelentenek a külső szemlélőknek

A Mercedes az emilia-romagna-i nagydíjon már elnyerte a konstruktőri titulust, most versenyzőjén, Lewis Hamiltonon a sor, hogy megszerezze hetedik egyéni világbajnoki címét a Formula–1-ben. A brit pilóta a hétvégén ezt könnyedén megteheti, ehhez elég Valtteri Bottas előtt célba érnie a Török Nagydíjon. De ha a finn mögött végez, „akkor sem lesz semmi veszve”.

2020. 11. 13. 7:30
Lewis Hamilton, bajnoki cím
Scarperia, 2020. szeptember 13. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje ünnepel, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Toszkán Nagydíját a Mugelló versenypályáján 2020. szeptember 13-án. MTI/EPA/Reuters/Jennifer Lorenzini Fotó: Jennifer Lorenzini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több párhuzamot is vonhatunk a török versenyhétvége előtt a két héttel korábban megrendezett imolai futammal. Egyrészt újabb rég nem látott pályát porolnak le a Formula–1-ben, másrészt ez alkalommal is bajnokot avathatnak hétvégén, hiszen Lewis Hamiltont már csak néhány pont választja el a hetedik címétől.

Az Isztambul Park versenypálya 2005-ben mutatkozott be a királykategóriában, de mindössze hat év után búcsúzni kényszerült. Vagyis legutóbb 2011-ben rendeztek itt F–1-es futamot, idén a koronavírus miatt felkavart versenynaptárnak köszönheti, hogy esélyt kapott a visszatérésre. A pálya különlegessége, hogy a pilóták az óramutató járásával ellentétes irányban autóznak.

A jelenlegi mezőnyből már többen is versenyeztek itt, sőt néhányan futamgyőztesnek is mondhatják magukat, mint például Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel. A hatszoros világbajnok is nyert már az isztambuli pályán; 2010-ben, mondhatjuk, az ölébe pottyant a győzelem: az élen haladó két Red Bull-pilóta, Mark Webber és Sebastian Vettel összeütközött és kicsúszott, a brit pedig nevető harmadikként elment mellettük.

Ha tíz év elteltével most vasárnap meg tudja ismételni ezt a teljesítményt, és újra az első helyen inti le őt a kockás zászló, akkor el lehet dobni a számológépeket, hiszen nem marad kérdés, hetedszer is bajnok lesz Hamilton. A brit világbajnok jelenleg 85 ponttal előzi meg csapattársát, Valtteri Bottast, és ebből az előnyből legalább 78 egységet kell megőriznie, hogy Törökországban újra megkoronázzák. Ha jobb helyen ér célba a finnél, akkor biztosítva lesz a bajnoki címe, de ha esetleg csapattársa végezne előrébb, abban az esetben is több opciója lesz Hamiltonnak, hogy behúzza a bűvös hetedik címet. Amivel az eddig egyeduralkodó legjelentősebb rekordját is beállítaná, és e tekintetben is a sportág – egyelőre csak egyik – legeredményesebb versenyzőjének mondhatná magát.

– Mindenki a rekordbeállítással kapcsolatos kérdéseket tesz fel nekem. Én úgy gondolom, hogy az eredmények, a bajnoki címek többet jelentenek a külső szemlélőknek. Emlékszem, amikor Michael Schumacher hetedszer is világbajnok lett, ámuldozva ültem a televízió képernyője előtt. De ha részese vagy a dolognak, akkor másképpen éled meg – magyarázta Lewis Hamilton.

– Természetesen elképesztően büszke leszek rá, ha beállítom Michael rekordját, de még fontosabbnak tartom a történések üzenetét. Remélhetőleg az emberek, de főleg a gyerekek ezáltal rájönnek, szabad nekik nagyobbat álmodni, mint azt valaha is gondolták volna, és nem szabad hagyniuk, hogy ennek bárki is az ellenkezőjét állítsa.

A török verseny nemcsak Hamiltonnak lehet különleges, hanem a Sauber (mai nevén Alfa Romeo) istállónak is, hiszen a csapat 500. nagydíjára készül, ennyit rajta kívül csupán a Ferrari, a McLaren és a Williams teljesített. Emiatt alighanem izgalommal várják a jubileumi hétvégét, amely a két pénteki szabadedzéssel indul 9, illetve 13 órakor. A szombati gyakorlás 10-kor, az időmérő edzés 13 órától lesz. A mezőny vasárnap a futamon a szokottnál korábban, 11.10-kor rajtol el.

Így lehet világbajnok Hamilton Törökországban

  • Ha Bottas nyer, de a leggyorsabb körért járó pluszpontot nem szerzi meg, és Hamilton befut másodiknak.
  • Ha Bottas a második helyen ér célba, és a leggyorsabb kör is az övé, Hamiltonnak legalább a negyedik helyen kell végeznie.
  • Ha Bottas a második, de a leggyorsabb kör nem az övé, akkor Hamiltonnak a negyedik helyet, vagy az ötödiket és a leggyorsabb kört kell megszereznie.
  • Ha Bottas a harmadik helyen ér célba, és a leggyorsabb kör is az övé, Hamiltonnak legalább ötödikként kell befutnia.
  • Ha Bottas a leggyorsabb kör megszerzése nélkül lesz harmadik, akkor Hamiltonnak a hatodik pozíció is elég.
  • Ha Bottas a negyedik helyen ér célba, és a leggyorsabb kör is az övé, Hamiltonnak legalább a hetedik helyre lesz szüksége.
  • Ha Bottas a negyedik, de a leggyorsabb kör nem az övé, akkor Hamiltonnak legalább a hetedik helyet, vagy a nyolcadikat és a leggyorsabb kört kell megszereznie.
  • Ha Bottas az ötödik helyet és a leggyorsabb kört is megszerzi, Hamiltonnak legalább nyolcadikként kell befutnia.
  • Ha Bottas az ötödik, de a leggyorsabb kör nem az övé, akkor Hamiltonnak elég a nyolcadik hely, esetleg a kilencedik és a leggyorsabb kör.
  • Ha Bottast a hatodik helyen intik le, és a leggyorsabb kört is megszerzi, Hamiltonnak legalább kilencedikként kell befutnia.
  • Ha Bottas a leggyorsabb kör megszerzése nélkül lesz hatodik, akkor Hamiltonnak a tizedik pozíció is elég.
  • Ha Bottas a hetedik vagy annál rosszabb pozícióban végez, akkor Hamiltoné a bajnoki cím.
  •  

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.