Az oroszok már a spájzban vannak Melbourne-ben

Oroszország teniszhatalommá lép elő? Meglepő fordulat lenne, mindenesetre elgondolkoztató, hogy az ausztrál nyílt teniszbajnokságon férfi egyesben három orosz is negyeddöntős, hiszen az idei meglepetésember, Aszlan Karacev után hétfőre virradóra Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov is bejutott a legjobb nyolc közé. S természetesen ott van az elitben Rafael Nadal, aki az olasz Fogninit verte ki három játszmában. Két nyolcaddöntő feladással végződött.

Magyar Nemzet
2021. 02. 15. 9:29
MEDVEGYEV, Danyiil
Danyiil Medvegyev a legmagasabban jegyzett orosz játékos Fotó: James Ross Forrás: MTI/EPA/AAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nadal sérülése már a múlté, hétfőn nagyon magabiztosan, három játszmában verte meg az olasz Fogninit. Ugyanilyen simán nyert Medvegyev is, két meccs pedig nem ért véget. A norvég Ruud a másik szettben kapitulált Rubljov ellen, Berrettini pedig ki sem állt Cicipasz ellen.

Ezzel kialakult a legjobb nyolc mezőnye, benne három orosszal! Amire a Grand Slam-tornák történetében még sohasem volt példa.

Méghozzá három szerencsés orosszal. Hiszen a negyeddöntőben Djokovics és Zverev, illetve Nadal és Cicipasz játssza a rangadót. Egy orosz biztosan ott lesz a négy között, hiszen két gyerekkori barát, Medvegyev és Rubljov egymás ellen lép pályára, Karacev pedig Dimitrov ellen sem esélytelen.

A nők után most a férfiak

Az oroszok persze nem ma kezdték a teniszt, s inkább a nők között eredményesek. A korszakos játékost, az ötszörös Grand Slam-torna győztes Marija Sarapovát senkinek sem kell bemutatni, ahogy Anna Kurnyikovát sem, aki persze elsősorban nem a pályán hódított. Szvetlana Kuznyecova is nyert két nagy tornát, s még 35 évesen is aktív. Megemlíthetjük még Gyementyjevát, Kirilenkót és Szafinát, de persze ők egy polccal lejjebb vannak. Érdekesség, hogy jelenleg a világranglistán csupán 32. Alexandrova a legmagasabban jegyzett női játékosuk.

A férfiaknál Marat Szafin és Jevgenyij Kafelnyikov is kétszeres GS-torna-győztes, de azt a küszöböt ők sem tudták átlépni, ami után egyértelműen a világ legjobbjai közé tartoztak volna. Juzsnij is kivételes adottságú teniszező volt, kiugró eredmények nélkül; Davigyenko nevét pedig nem is írja le szívesen az ember...

Danyiil Medvegyev a legmagasabban jegyzett orosz játékos
Fotó: James Ross / MTI/EPA/AAP

Napjainkban azonban immár három orosszal is számolni kell. Danyiil Medvegyev az egyik trónkövetelő, tavaly döntős volt New Yorkban, s megnyerte az ATP-világbajnokságot, de Rubljov is immár stabil negyeddöntős a nagy tornákon. Karacev az igazi meglepetés, aki már 27 éves, és csupán 116. a világranglistán, Melbourne-ben mégis bejutott a nyolc közé és Dimitrov ellen sem esélytelen a negyeddöntőben.

Férfi egyes, nyolcaddöntő:

Nadal (spanyol, 2.)–Fognini (olasz, 16.) 6:3, 6:4, 6:2

Medvegyev (orosz, 4.)–McDonald (amerikai) 6:4, 6:2, 6:3

Rubljov (orosz, 7.)–Ruud (norvég, 24.) 6:2, 7:6 (7–3)-nál Ruud feladta

Cicipasz (görög, 5.)–Berrettini (olasz, 9.) Berrettini nem állt ki

A negyeddöntő párosítása:

Djokovics (szerb, 1.)–A. Zverev (német, 6.)

Dimitrov (bolgár, 18.)–Karacev (orosz)

Rubljov (orosz, 7.)–Medvegyev (orosz, 4.)

Cicipasz (görög, 5.)–Nadal (spanyol, 2.)

Női egyes, nyolcaddöntő:

Brady (amerikai, 22.)–Vekic (horvát, 28.) 6:1, 7:5

Pegula (amerikai)–Szvitolina (ukrán, 5.) 6:4, 3:6, 6:3

Barty (ausztrál, 1.)–Rogers (amerikai) 6:3, 6:4

Muchova (cseh, 25.)–Mertens (belga, 18.) 7:6 (7-5), 7:5

A negyeddöntő párosítása:

Barty (ausztrál, 1.)–Muchová (cseh, 25.)

Brady (amerikai, 22.)–Pegula (amerikai)

Hszie Szu-vej (tajvani)–Oszaka (japán, 3.)

S. Williams (amerikai, 10.)–Halep (román, 2.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.