Hazudott a Ferrari csapatfőnöke

Az Osztrák Nagydíjon pénteken mindkét szabadedzést a vb-címvédő Lewis Hamilton (Mercedes) nyerte.

2020. 07. 04. 10:36
Belgian Grand Prix
A négyszeres világbajnok és Binotto nem puszipajtások Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délelőtt 11 órakor Carlos ­Sainz az egyik McLarenben hajtott ki elsőként a spielbergi aszfaltcsíkra, így a koronavírus-járvány miatt közel négy hónap csúszással és a szurkolók kizárásával, de az Osztrák Nagydíj első szabadedzésével mégiscsak megkezdődött a 2020-as Formula–1-es világbajnokság. Az óvintézkedések részeként a megszokott több száz fős médiahad helyett csupán nyolc televíziós stáb, 23 újságíró és 30 fotós dolgozhat, s ugyan az élő közvetítést láthatjuk – az M4 Sport is itthonról közvetít –, a hírfolyam érezhetően lassabban csordogál. Sebastian Vettel azért így is nagy zajjal borította ki a bilit, meglepő adalékkal szolgált ahhoz, hogy miért nem hosszabbította meg az év végén lejáró szerződését a Ferrarival. Amikor májusban a hír napvilágot látott, Mattia Binotto csapatfőnök úgy fogalmazott: „Ezt a döntést Sebastian és én közösen hoztuk meg, és mindkettőnk szerint ez a helyes.” Nos, Spiel­bergben kiderült, Binotto egyszerűen hazudott, szó sem volt közös megegyezésről azok után, hogy a februári kollektív tesztelésen, Barcelonában a csapatfőnök még leszögezte, Vettellel képzeli el a ­2021-es szezont is.

A négyszeres világbajnok és Binotto nem puszipajtások
Fotó: Reuters

– A májusi bejelentésig egyértelmű volt számomra, hogy közösen akarjuk folytatni, így nagy meglepetésként ért, amikor Mattia felhívott telefonon, és közölte, a csapat részéről nincs meg a szándék erre. Nem is kaptam semmilyen ajánlatot, a téma le volt zárva – mondta el Vettel a német RTL-nek, és a szavait tegnap a kínos helyzetbe került Binotto sem cáfolta.

– A koronavírus-járvány mindent megváltoztatott, és a Formula–1-ben is új helyzet állt elő. Változott a költségvetési plafon, az új szabályzatot egy évvel csúsztatták, és a szezon sem kezdődhetett el. Vettelnek így nem volt lehetősége bizonyítani, ami kétségkívül szerencsétlen fejlemény számára. Átgondoltuk a helyzetet, és ezt a döntést hoztuk, elmondtam Vettelnek, ő pedig meglepődött, ami teljesen normális dolog. Tudomásul vette a döntést, ami persze máig bántja, és ezt is meg is tudom érteni – nyilatkozta Mattia Binotto, bepillantást engedve a Formula–1 farkastörvényű világába.

Ám akár azt is mondhatta volna, hogy arra jutottak, a 33. születésnapját éppen tegnap ünneplő négyszeres világbajnok felett már eljárt az idő, tavaly gyengébben teljesített a 22 éves ­Charles Leclercnél, és 2021-ben a monacói lesz az első számú pilóta. Aki mellé aztán a jövő évi szezonra leszerződtették a 25 éves Sainzot. Nagy kérdés, Vettel hogyan éli majd az idei szezonban a még hátralevő napjait a Ferrarinál. Ő maga azt mondta, hogy szem előtt tartja a csapat érdekeit, de nem könnyíti meg Leclerc dolgát azzal, hogy elengedi maga mellett. Márpedig előállhat az a helyzet, hogy éppen ezt várják tőle.

Az Osztrák Nagydíjon pénteken mindkét szabadedzést a vb-címvédő (Mercedes) nyerte, ha ezt nézzük, a Formula–1-ben minden ott folytatódik, ahol tavaly abbamaradt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.