Hivatalosan is vezetőedző

Az NB I-es csapatok még pihennek, ám a kiesett Kaposvár már hétfőn edzésbe állt.

2020. 07. 10. 7:15
null
Waltner státusa változott, a munkája nem Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NB I-es csapatok még pihennek, ám a kiesett Kaposvár már hétfőn edzésbe állt. Nem véletlenül, hiszen a másodosztályban már augusztus 2-án megkezdődik a bajnokság (az élvonalban csak két héttel később lesz a rajt). Az obligát kérdésre – Mi lesz veled, Rákóczi? – Illés János elnöki tanácsadó egyszerű választ adott: – Semmi különös. Az NB II meghatározó csapata leszünk, és majd meglátjuk, helyezésben ez mit jelent a végén.

Amikor egy éve a Kaposvár feljutott, lapunk riportot készített a klubról, és lehetett érezni: a vezetők csaknem biztosak abban, hogy egy év múlva ismét a másodosztályban játszanak majd. Tudták, mekkora lesz a költségvetésük, az milyen keretet engedélyez, mindez hova sorolja őket a mezőnyben. Egyikük még azt is kimondta, légiósokat már csak azért sem igazolnak nagy számban – három külföldit szerződtettek csupán, egyikük sem nyújtott emlékezeteset –, mert csak gondot okoznak kiesés esetén, hiszen a másodosztályban nem szerepelhetnek.

A keretben nincsenek is nagy változások, tizenhat labdarúgónak él tovább a szerződése, ők meg is kezdték hétfőn a munkát, ráadásul változatlan szakmai stáb vezetésével. Illetve ez csak a személyekre igaz, a beosztásokra már nem. A csapat tavaly Waltner Róbert vezetésével jutott fel, ám mivel neki nincs meg a szükséges végzettsége, az NB I-ben nem lehetett vezetőedző, legalábbis papíron. Ezért a Rákóczi szerződtette a pro licences Disztl Lászlót, aki a gyakorlatban pályaedzőként dolgozott, de ő nyilatkozott a mérkőzések előtt és után. Most azonban a beosztások tükrözik a valóságot: ismét – immár hivatalosan is – Waltner Róbert a vezetőedző, és segítőjeként marad Disztl László is.

Illés János úgy fogalmaz, hogy a Kaposvár normális költségvetéssel dolgozhat, a tulajdonos megegyezett az önkormányzattal, ki mennyit tesz bele a büdzsébe, és ez kiszámítható, mi több, az elnöki tanácsadó szerint a legfontosabb az, hogy a bevételek biztosak, nem függenek senki jókedvétől sem.

– Hivatalosan nem tűzzük ki célul a feljutást – szögezi le Illés János. – Azt szeretnénk, hogy a csapatunk egységes legyen, jó futballt játsszon, és ha odaér az NB I küszöbére, nem tiltjuk meg, hogy feljusson.

Waltner státusa változott, a munkája nem
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Érdekesség, hogy Illés János távozását Felcsúton, majd a következő hazai meccsen kórusban és nem éppen irodalmi stílusban követelte a szurkolók egy csoportja. Emlékezetes marad, hogy a Puskás Akadémia elleni találkozó második félidejének a kezdése előtt Waltner Róbert sétált oda a szitkozódókhoz, és kérte őket, hagyják abba a tüntetést. Szurkolói forrásokból tudjuk – a klub vezetői mindezt elmondták egy szurkolói ankéton –, hogy a követelés mögött egy helyi vállalkozó és a társa állt, akik a Mol Fehérvár tulajdonosára hivatkozva tárgyaltak arról, hogy a Kaposvár a Vidi fiókcsapata lenne. A megoldást úgy vázolták, hogy sor került volna tulajdonrész átadására is, a fehérváriak pedig játékosokat adnának a Rákóczinak. Mindez kútba esett, amikor kiderült, a beharangozott befektető erről semmit sem tud, a vállalkozó pedig Illés Jánost sejtette az akció meghiúsítójának, ezért tüzelt ellene egy kisebb szurkolói csoportot.

Ez azonban csupán kellemetlen epizód volt a Rákóczi életében. A munka elkezdődött, egy hónap múlva már újra meccset játszanak Kaposvárott, az élvonal pedig egyelőre csak szép emlék marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.