Hrutka János footgolfra váltott, mert új kihívásra vágyott

2019. 12. 05. 14:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli közgyűlésen választott új elnököt a Magyar Footgolfszövetség: az egykori ferencvárosi válogatott védő, Hrutka János (képünkön) élvezi mostantól a tagok bizalmát. Élvezte ezt az elődje, Gelencsér Gábor is, aki csupán azért mondott le, mert augusztus óta ő a nemzetközi szövetség elnöke, és a kettős terhelés már nem fért bele az életébe.

Nem csoda, ha valakinek a footgolf szóval találkozva felszalad a homlokára a szemöldöke, hiszen fiatal, a kezdeti lépéseinél tartó, a nyilvánossággal ritkán találkozó sportágról van szó.

– Az évtized elején Gelencsér Gábor meghívott egy versenyre, és olyan egykori futballisták is rábeszéltek, mint Fehér Csaba, Hámori Ferenc vagy Juhár Tamás – mondta lapunknak Hrutka János. – Akkoriban a sportág hazai szervezői világbajnokságot is rendeztek Kisorosziban. Megfogott a lelkesedésük és maga a játék is. Több mint három éve megalakítottuk a Royal Footgolf Clubot, ennek én lettem az elnöke, bekerültem a szövetség elnökségébe is. Jó ott lenni valami jónak a születésekor, élvezem ezt a munkát.

A footgolf az, amit a neve is sejtet: a futball és a golf sajátos ötvözete. Nagyon leegyszerűsítve a futball-labdát minél kevesebb érintéssel kell a nagy területen fekvő pályán elhelyezett lyukakba egymás után eljuttatni. Ebből is adódik, hogy a népszerűsítése alapvetően különbözik napjaink legfeltörekvőbb új sportágától, a teqballtól, amelyet össze lehet csomagolni, elvinni egy iskolai terembe, és már játszhatnak is a gyerekek; a footgolf esetében el kell menni egy pályára, és nem árt fohászkodni sem a kedvező időjárásért. Éppen ezért fontos az infrastruktúra fejlesztése. Szerencsére ma már az ország több pontján épült megfelelő pálya.

– Most az a legfontosabb, hogy minden feltételt teljesítve hivatalos szakszövetséggé váljunk, mert így bekapcsolódva a sportági támogatás rendszerébe piaci alapon, kellő jogi és gazdasági háttérrel önállóan működhetnénk – folytatta Hrutka János. – Ugyanez a célja a nemzetközi szövetségnek, és úgy látom, jó úton haladunk. Jó és ötletes a versenyrendszerünk, szinte minden hét végére jut egy verseny. Egyelőre kicsit idős a játékosok átlagéletkora, a fiatalok érthetően inkább futballistakarrierről álmodoznak, ugyanakkor a versenyek pénzdíjasok, jó szerepléssel itt is lehet keresni. Vannak már remek magyar footgolfosok, Bocskai Bence például a világ legjobb tíz játékosa közé tartozik. Játszani sajnos ritkán tudok, mert televíziós kommentátorként is dolgozom, a meccsek zömmel egybeesnek a versenyeinkkel, ám a footgolfért érdemes vezetőként dolgozni. A játékosmenedzseri munka sajnos nemigen kecsegtet sikerélménnyel, és én keresem azokat a lehetőségeket, amelyek pozitív energiákkal gazdagítják az életemet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.