Holland sztárcsapat érkezik, és akár világsztár is jöhet

A Tour de Hongrie kerékpáros-körverseny szervezőbizottsága pénteken bejelentette, hogy az augusztus 29. és szeptember 2. közötti viadalon indul a földkerekség három legerősebb csapata között számontartott, értelemszerűen a legmagasabb kategóriába tartozó, World Tour-besorolású holland Jumbo-Visma is.

Forrás: tourdehongrie.hu2020. 06. 19. 11:57
null
Forrás: tourdehongrie.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jumbo-Visma a profi kerékpársport egyik legrégebbi és legismertebb szereplője. A holland klub 1984-ben Kwantum-Decosol-Yoko néven kezdte el gyűjteni sikereit – rögtön 1985-ben világbajnokot ünnepelhetett a legendás Joop Zoetemelk személyében –, 1996 és 2012 között Rabobank néven égette bele magát a sportág históriás könyvébe, s 2019 óta viseli a Jumbo-Visma nevet.

Ami a nagy körversenyeket illeti, megannyi szakaszgyőzelem után az első összetett sikert 2007-ben az orosz Gyenyisz Mencsov révén érte el a klub a Vuelta a Espanán, az akkori aranyszínű mezt azóta felváltotta a vörös Spanyolországban, s legutóbb, 2019-ben éppen a Jumbo-Visma kapitánya, a szlovén Primoz Roglic vihette haza magával. A hollandoknak Mencsov révén 2009-ben a Giro d’Italia rózsaszínű mezét is sikerült megszerezniük. A Tour de France-ról egyelőre „csak” ötvenhat (!) szakaszgyőzelem és Oscar Freire 2008-as zöld trikója került a csapathoz, amellyel az idei viadalon a favoritok között számolnak.

A Jumbo-Visma aktuális keretének legnagyobb sztárja Roglic, aki a 2019-es Vuelta-győzelem és Giro-harmadik hely után ebben az évben a Tour de France-ra összpontosít, ezen tavaly csapattársa, a holland Steven Kruijswijk harmadik lett. A francia körversenyre készül a 2017-ben még a Team Sunweb csapat színeiben Giro d’Italiát nyert holland Tom Dumoulin is. De a csapat nagyágyúi közé sorolhatjuk a négyszeres Tour de France-szakaszgyőztes holland Dylan Groenewegent, a Tour de France-negyedik holland Robert Gesinket és a négyszeres időfutam-világbajnok, ötszörös Tour de France-szakaszgyőztes német Tony Martint is.

S ugyan a kerékpársportban az év fő versenye a Tour de Hongrie-val egy időben zajló Tour de France (augusztus 29.–szeptember 20.), a csapatok a Giro d’Italiára (október 3–25.) és a Vuelta a Espanára (október 20.–november 8.) is készülnek, és nem minden sztárjukat a francia körversenyre „építik fel”. Így nem elképzelhetetlen, hogy a kiváló felkészülési lehetőségnek tekinthető magyar körversenyen a Jumbo-Visma valamelyik klasszisát is láthatjuk.

A Tour de Hongrie szervezői korábban két csapat érkezését jelentették be, eszerint indul a spanyol Kometa-Xstra (Continental Team) és a szlovén Adria-Mobil (Continental Team) is. A nagy cél, hogy a magyar körverseny 2021-ben kerüljön be a Pro Series nevű sorozatba. Ennek egyik feltétele, hogy idén legalább tizennégy World Tour- vagy ProTeam besorolású együttesnek kell nálunk rajthoz állnia, ami a tervek szerint össze is jöhet.

A 41. Tour de Hongrie programja:

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom–Esztergom, 118 km

2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen–Hajdúszoboszló, 158 km

3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag–Nyíregyháza, 182 km

4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak–Kazincbarcika, 171 km

5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc–Gyöngyös–Kékestető, 188 km

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.