Karvaly csapott le Kazanyban, Ungvári Grand Slam-versenyt nyert

Csütörtökön szenzációs meneteléssel, mind a hat ellenfelét legyőzve Ungvári Attila nyerte meg a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs kazanyi Grand Slam-versenyét a 81 kg-ban. A Ceglédi VSE 32 esztendős, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes dzsúdósának ez a siker szinte bizonyosan olimpiai indulást ér!

Magyar Nemzet
Forrás: Judoinfo.hu2021. 05. 06. 19:25
null
Ungvári Forrás: IJF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cselgáncsozók között Karvaly becenéven közismert Ungvári Attilának – az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós öccsének – nem volt szerencséje a sorsolással Kazanyban. A 81 kg-os súlycsoport népes, 37 fős mezőnyében már a 32 közé jutásért is meccselnie kellett, ráadásul az Ázsia-bajnok kazah Hamzával. A ceglédi dzsúdós azonban taktikus csatában vazarival nyert, majd az Ázsia-bajnoki ezüstérmes koreai Li ellen is győzni tudott, a harmadik intéssel leléptették riválisát.

Ezután a tokiói olimpiáért már csaknem három esztendeje zajló versenyfutásban a pontversenyben hozzá legközelebbi ellenfelével, az Eb-bronzérmes Pacekkkel találkozott. A svéd cselgáncsozó tizenkét kvalifikációs ponttal vezetett Ungvári Attila előtt, s ha Kazanyban győz, meg is tudja tartani előnyét a „direkt kvótások” között, Ungvári pedig csak az utolsó szalmaszálban, a budapesti világbajnokságban reménykedhetett volna. Csakhogy versenyzőnk remekül harcolt, s az aranypontig tartó hosszabbításban ő kerekedett felül ipponnal.

A negyeddöntőben a Puerto Ricó-i kontinensbajnok Adrian Gandia sem találta az ellenszert Ungvári ellem, aki a hosszabbítás harmadik percében ellene is ipponnal nyert. Következett az elődöntő, amiről nem lehet sokat mesélni: az idén parádés formában versenyző, Tbilisziben és Antalyában is bronzérmes azeri Fatiyev már az első percben földre került, Karvaly pedig nem engedte ki a „karmai” közül. A régen várt bravúros menetelés a kazanyi Grand Slam-döntőben is folytatódott a hazaiak Európa-bajnoka, Kubecov ellen. Az orosz igyekezett élni a hazai pálya előnyével, két intéssel vezetett is, de Ungvári a hosszabbításra fordulva is remekül tartotta magát. Olyannyira, hogy Kubecov akcióját megkontrázva végül kicsikart egy vazarit, ami a hetedik magyar Grand Slam-aranyat jelentette a sportág történetében!

A harminckét esztendős Ungvári Attila pályafutásának tizennegyedik World Tour-érmét szerezte meg, a 2017-es zágrábi GP-arany mellett egy újabb, sokkal értékesebb arany-, öt ezüst- és hét bronzérem van immár a gyűjteményében. Ez a bravúr pedig szinte biztosan olimpiai indulást ér, a Judoinfo.hu szakportál számításai szerint hat befutó helyen álló riválisát is megelőzte. Az utolsó kvalifikációs eseményen, a júniusi budapesti világbajnokságon csak extrém esetben vehetik el tőle a tokiói indulás jogát.

Ungvári Attila nagy győzelmet aratott Kazanyban
Forrás: IJF

Ráadásul azzal, hogy a ceglédi dzsúdós „direkt kvótát” szerez, a kontinentális szabadkártyánk „átszáll” Cirjenics Miklósra (100 kg), aki egy jó szerepléssel mellesleg akár már holnap Kazanyban ugyancsak beléphet a direkt kvótások közé – az Atomerőmű versenyzője a Grand Slam-viadal egyetlen pénteki magyar indulója lesz

Ma Gercsák Szabina volt az orosz Grand Slam másik magyar indulója, aki az első körben igazolta a papírformát a dél-afrikai Nenova ellen, ám a második körben már nem tudott továbblépni a svéd Eb-bronzérmes Bernholm ellenében. Így a DVTK korábbi ifjúsági olimpiai bajnokának a budapesti világbajnokságon érmet kellene szereznie a tokiói kvótához.

A sportág eddigi magyar Grand Slam-győzelmei:

Mészáros Anett (2010, Moszkva, 70 kg)

Joó Abigél (2013, Baku, 78 kg)

Joó Abigél (2013, Moszkva, 78 kg)

(2014, Abu-Dzabi, 90 kg)

Bor Barna (2015, Baku, +100 kg)

Cirjenics Miklós (2017, Jekatyerinburg, 100 kg)

Ungvári Attila (2021, Kazany, 81 kg)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.