Két vasat tart a tűzben

Kerstner Róbert a közelmúltban világbajnoki bronzérmet szerzett Japánban. No nem eredeti sportágában, a cselgáncsban, hanem szumóban. A váltás hátteréről is beszélgettünk vele.

Jocha Károly
2019. 11. 01. 8:54
null
Új sportágában is feltalálja magát a fiatal versenyző Fotó: Almási Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közel húsz esztendeje dzsúdózik.Hogyan tévedt át a szumóba?

– A Veresi Küzdősport SE-ben edzőm, Ilyés Gyula és a szumózók elnöke, Ancsin László jó barátok. Ők javasolták, hogy a szumót is ki kellene próbálnom. 2017-ben beszéltek rá erre a kalandra, s az Érd-kupát követően a grúziai Eb-n már a nemzetközi bemutatkozásomra is sor került, ahol mindjárt elcsíptem egy harmadik helyet.

– A gyorsan jött nemzetközi siker nem ingatta meg? Nem gondolt a teljes átállásra?

– Még véletlenül sem, hiszen a dzsúdóban már majdnem két évtizedes munkám fekszik. Idén a hazai bajnokságon harmadik lettem, de még magasabbra törő vágyaim vannak. Kezdek beleerősödni a nehézsúlyba, már Bor Barna sem tud eljátszadozni velem.

Új sportágában is feltalálja magát a fiatal versenyző
Fotó: Almási Dániel

– Még csak huszonhat éves, mire viheti?

– Még bőven van kifutásom. Egyre komolyabb stábbal dolgozom, hiszen az edzőm mellett már pszichológus és dietetikus is foglalkozik velem. Különösen az utóbbitól várok sokat, mivel három hónap alatt a megfelelő étrend segítségével máris leadtam húsz kilót. Száznyolcvanöt centi vagyok, s 130-135 kilóra szeretnék „leereszkedni”. Cukor, szénhidrátok, fehér kenyér, fehér liszt, csokoládé – amennyire lehet, ezeket kizárom az étrendemből. Rizst rizzsel viszont már korábban is szívesen ettem, így Oszakában sem voltak étkezési gondjaim. Legfeljebb azt hiányoltam, hogy nem volt módunkban profi mérkőzéseket megnézni. Arról pedig már több okból is lemaradtam, hogy szumóban valaha a hivatásosok között is megmérettessem magamat.

– Mit ér ez a bronzérem itthon, és milyen tervei vannak a továbbiakra?

– Ezzel a harmadik hellyel él a reményem arra, hogy elegendő kvalifikációs pontot szerezzek, s 2021-ben ott legyek az Egyesült Államokban a nem olimpiai sportágak világjátékán. És persze előbb-utóbb cselgáncsban is szeretnék magyar bajnok lenni.

– Az eddigi eredményeit amatőrként érte el. Miből él?

– Cselgáncsedző vagyok, hétfőtől péntekig szoros időrend szerint vezetem az edzéseket. Veresegyházán két helyen is, mellette Bagon, Gödöllőn és Turán is dolgozom, minimum 5-600 kilométert autózom egy héten. Szombaton és vasárnap pedig jönnek a versenyek. A lyukasórákon a saját edzéseimre is sort kell kerítenem. A kevés szabadidőmben pedig építem a házunkat, s ha elkészül, összeházasodunk a menyasszonyommal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.