Kicsiben olimpia Minszkben

Kajakosaink és kenusaink néhány hete még azt hihették, hogy Eb-érmekért küzdenek majd Minszkben, a tollaslabdázók ugyanebben a tévhitben lehettek, ugyanakkor a cselgáncsozók tornája, valamint ökölvívásban a férfiaké valóban az idei kontinensbajnokság is lesz a ma kezdődő II. Európai Játékokon. A fehérorosz fővárosban a másfél hetes dzsemborin tizenöt sportágban rendeznek versenyeket, négyben olimpiai kvótákat osztanak, de másik négyben is közelebb lehet kerülni a tokiói részvételhez.

2019. 06. 21. 12:24
null
A fehérorosz főváros felkészült a ma kezdődő másfél hetes sportdzsemborira Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ázsiai Játékokat és a Pánamerikai Játékokat egyaránt 1951, Afrikai Játékokat 1965 óta rendeznek, és ebben az évtizedben kontinensünk is kapcsolt: 2015-ben Baku adott otthon az első Európai Játékoknak, ma Minszkben kezdődik a második, 2023-ban pedig Krakkó következik. Hirtelen a nyakunkba szakadtak a multisportrendezvények, hiszen tavaly az Európai Játékoktól függetlenül először összehozták, hogy hét sportágban egy időben és két helyszínen rendezzenek Európa-bajnokságokat: augusztusban hat sportágban – közte úszásban és tornában – Glasgow-ban, atlétikában Berlinben zajlott az Eb. A kiindulási pont mindkét esetben ugyanaz, „kicsiben” olimpiát rendezni, mert a sportágak versenyei együttesen nagyobb figyelmet kapnak a szponzorok és a szurkolók részéről is. A visszajelzések alapján ez így is van, a finomhangolás terén azonban még van munka.

Négy éve Bakuban furán vette ki magát, hogy atlétikában egyetlen eredményhirdetés volt, és a csapatversenyben a kiírás értelmében csak kontinensünk harmadik vonala indult, úszásban az ifjúsági korosztály versenyzett, miközben cselgáncsban már az azeri fővárosban is Eb-t rendeztek, de kajak-kenuban és birkózásban is a legjobbak indultak. A nyolc magyar arany közül öt éppen kajak-kenuban született, kettő birkózásban, a nyolcadikat pedig aero­bikcsapatunk szállította. Utóbbi jelzi, hogy a multisportrendezvényeken nem feltétlenül az olimpiai program köszön vissza.

A fehérorosz főváros felkészült a ma kezdődő másfél hetes sportdzsemborira
Fotó: Europress/AFP

Most Minszkben az úszás nincs is a műsorban, atlétikában is csak tíz számban hirdetnek végeredményt, és a klasszikus 100 méteres síkfutás, a férfimagasugrás és a női távolugrás mellett a hagyományoktól elszakadva 4×400 méteres vegyes váltóban is. A korábbi tervek szerint a tizenöt sportág közül négyben Eb-t rendeztek volna, de ez végül csak cselgáncsban és ökölvívásban a férfiaknál valósul meg, kajak-kenuban és tollaslabdában végül nem kapott kontinensbajnoki státust a játékok. Sportlövészetben, íjászatban, asztaliteniszben és karatéban azonban olimpiai kvótákat lehet szerezni, továbbá cselgáncsban, kerékpárban, tollaslabdában és a szintteljesítés lehetőségével atlétikában a versenyek részei a tokiói kvalifikációs sorozatnak.

Az Európai Játékokon részt vevő ötven ország 3700 sportolója között 121 magyar lesz. Erős csapattal állunk ki kajak-kenuban (Kozák Danuta, Kárász Anna, Medveczky Erika, hogy csak a legjobbjainkat említsük), birkózásban (Lőrincz Tamás, Kiss Balázs, Németh Zsanett, Galambos Ramóna), cselgáncsban (Tóth Krisztián, Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig) és sportlövészetben (Péni István, Sidi Péter). A négy évvel ezelőtti húsz érem, közte a nyolc arany most is összejöhet a mieinknek. A ma esti megnyitón az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós viszi a magyar zászlót, de ökölvívásban, íjászatban és a kosárlabda 3×3-as műfajában napközben már megkezdődnek a küzdelmek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.