Kiejtette a Fradi a Dinamót, s ott van a BL-selejtező rájátszásában

Már biztosan ott lesz valamelyik nemzetközi kupa csoportkörében a Ferencváros. Szerda este a magyar bajnok 2-1-re legyőzte a Dinamo Zagrebet a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában, és a következő körben már a BL-főtábláért küzdhet.

2020. 09. 16. 20:53
null
A nyáron szerződtetett albán középpályás nem játszik a Nou Campban Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy órával a mérkőzés előtt gyülekeztek a drukkerek a Fradi-sasnál, noha zárt kapus mérkőzést rendeztek. Pénteken a Paks elleni NB I-es főpróbán az Európa felkiáltással búcsúzott a tábor a csapattól, a Dinamo ellen a mindent bele rigmussal köszöntötte a fiúkat. Üresek voltak a lelátók, de nem volt csendes a stadion.

A Ferencváros edzője, Szergej Rebrov a Paks elleni 5-0 után mindössze öt játékost hagyott meg a kezdőben. A legnagyobb kérdés a védelem összetétele volt. Először is, hogy ki lesz a másik középhátvéd a biztos pontnak számító Blažič mellett, másodszor pedig az, hogy az idényben először a Paks ellen pályára lépő csapatkapitány, Lovrencsics Gergő újra szerepet kap-e. A Dibusz – Lovrencsics, Blažič, Kovačević, Ćivić – Sigér, Haratin – Tokmac, Somália, Uzuni – Boli tizeneggyel mindkét kérdésre megérkezett a válasz.

Zoran Mamić, a Dinamo edzője egyetlen helyen változtatott a legutóbbi felálláson, amellyel a Hajduk Split elleni horvát rangadón 2-1-es győzelmet aratott. A védekező középpályás Jakićot a támadóbb szellemű Gojakra cserélte. A következő összeállításban kezdtek a zágrábiak: Livaković – Stojanović, Dilaver, Gvardiol, Leovac – Ademi – Kastrati, Gojak, Majer, Oršić – Petković.

Két perc után Rebrov megérzései ültek jobban. Sigér remek keresztlabdája után Tokmac a bal szélen betört a tizenhatoson belülre. Az alapvonalról középre ívelt, Lovrencsics pedig megelőzte Oršićot és a kapuba lőtt (1-0). Ezzel meghúzta az oroszlán bajszát a Fradi, a zágrábiak gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést. A rövid, gyorspasszos játékuk többször is zavart okozott a hazai védelemben, Dibusz védéseire is szükség volt. Végül szögletből talált a kapuba a Dinamo – először, aztán másodszor is. Gojak fejjel mattolta Dibuszt, de a játékvezető ekkor még les miatt nem adta meg a találatot. A 23. percben aztán tényleg kiegyenlítettek a zágrábiak: egy újabb szöglet után a középre csúsztatott labdát Uzuni, aki menteni igyekezett, a saját kapujába továbbította (1-1).

Nem sokkal később újabb pofont kapott a Fradi: a gólszerző Lovrencsicset le kellett cserélni sérülés miatt, Botka váltotta – talán túl korai volt a visszatérés? Mindenesetre döntetlennél újra kiegyenlítettebb lett a játék képe. Feltűnő volt, hogy a Fradi főleg a bal szélen vezetett támadásaival okozott gondot a zágrábi védelemnek. Nagy kár volt érte, hogy Uzuni több ígéretes helyzetet is elpuskázott rossz labdaátvétellel – öngólja után szegény embert még az ág is húzta.

Uzuni győztes gólt szerzett
Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A második félidő elején a Dinamo kétszer is megszerezhette volna a vezetést: előbb az elfutó Kastrati, majd a másik szélső, Oršić lövését sikerült blokkolni. És hát milyen a futball? A kihagyott horvát helyzetek megbosszulták magukat: a felezővonalnál Gvardiol hibázott nagyot, Uzuni pedig mindent jóvá tett. Lelopta a bekk lábáról a labdát, majd az Üllői út Forrest Gumpjaként lódult meg, és belőtte a ziccert.

A meccs hátralévő részében a Dinamo elkeseredetten támadott, de a Ferencváros, akárcsak a Celtic ellen, megvédte a 2-1-es előnyt, amihez nagyon kellett Dibusz védése a csereként beálló, svájci válogatott Gavranović lövésénél a hosszabbításban.

Hét vesztes párharc után először múlta felül magyar klub a Dinamót a nemzetközi kupákban, amivel a Ferencváros bejutott a BL-selejtező rájátszásába. Ott az azeri Quarabag és a norvég Molde meccsének győztesével találkozik majd. Ha nyer a Fradi, huszonöt év után először bejut a BL-csoportkörbe; ha pedig veszít, az Európa-liga főtábláján már biztosan ott lesz.

A Fradi-sasnál legalább ezer szurkoló gyűlt össze, buzdította végig a csapatot, a meccs után jogosan zúgott fel a „szép volt, fiúk”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.