Klasszikus nagyhajófutammal rajtol szombaton a Fehér Szalag

Izgalmas vitorlásversenyeket láthatnak a hétvégén a tó keleti medencéjében tartózkodók.

2020. 06. 26. 13:00
null
Fotó: keresztesg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül izgalmas és színes vitorlásversenyeknek lehetnek szemtanúi a hét végén a tó keleti medencéjében tartózkodók, ugyanis június 27-én, szombaton kerül sor a július végére halasztott Kékszalag legnagyobb felkészülési versenyének tartott Fehér Szalagra és a 23. Izsák Szabolcs emlékverseny – Classic Roundra. – A Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Balatonfüred víziútra kétszázhúsz hajót várunk, a klasszikus kategóriába tartozó árbócos óriások közül hatvan mérettetik meg – jelezte a Magyar Nemzetnek Holczhauser András. A Magyar Vitorlás-szövetség (MVSZ) főtitkára lapunknak azt mondta, a Fehér Szalag előtt fél órával rajtolnak el a füredi kikötőből a Classic Round futam hajói, ami önmagában is nem mindennapi balatoni attrakció, látványos és várhatóan sok ezer érdeklődőt vonzó esemény lesz.

Szombaton reggel 8 óra 50-kor a nagytestű cirkálók kapnak figyelmeztető jelzést, majd 9 óra 20-kor a Fehér zalag nagydíj versenyzői futnak ki a füredi kikötőből. A klasszikus nagyhajók között ismét rácsodálkozhatnak a nézők a 15 méter hosszú, 2,4 méter széles, 1942-ben gyártott, Tabu 40-es, ikonikus cirkálójára, amelynek kormányosa ezúttal is Kollár Lajos, az MVSZ első embere lesz. A Fehér szalag limitideje 18 óra 30 perc, ezen időpontig az utat nem teljesítőket a versenyrendezőség célba nem ért hajóként értékeli. A verseny abszolút első helyezettje a Balaton fehér szalagját és a Fehér szalag vándorkupát veheti át, a Classic Round első helyezettje az Izsák Szabolcs örökös vándordíjat viheti magával Balatonfüredről.

– A pénteken átvonuló zivatarrendszert követően szombaton mérsékelt délnyugati szél várható, sok napsütéssel, 27 fok körüli legmagasabb hőmérséklettel – jelezte érdeklődésünkre Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője, hozzátéve, hogy egy-egy zápor, zivatar nem zárható ki, de túl erős széltől nem kell tartani.

Arra a kérdésünkre, hogy a gyakran háborgó Balaton nem veszi-e el az árbócoshajó-kapitányok és a fedélzeten tartózkodók kedvét a versenyvitorlázástól, Holczhauser András, az MVSZ főtitkára azt válaszolta: természetesen nem, sőt kifejezetten örülnek annak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.