Még mindig tagad a keletnémet boszorkánykonyha „csúcsterméke”

Hétfőn ünnepelte 55. születésnapját Kristin Otto hatszoros olimpiai bajnok német úszónő, az egykori NDK-s boszorkánykonyha egyik „csúcsterméke”. Aki azonban a mai napig tagadja, hogy doppingszerek segítették volna a csúcsra, és jelenleg a német közszolgálati televízió, a ZDF sportfőszerkesztő-helyettese. Az Origó cikkében alapvetően az ő pályafutásán keresztül enged betekintést abba, hogy mit műveltek annak idején az NDK sportéletében.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2021. 02. 08. 8:00
Kristin Otto
DDR-Schwimmerin Kristin Otto (M) bejubelt nach dem Finale über 100 m Freistil der Damen am 19.09.1988 in Seoul ihren Olympiasieg. Am Ende gewinnt die 22-jährige Leipziger DHfK-Schwimmerin insgesamt sechs Goldmedaillen bei den Schwimm-Wettbewerben der Olympischen Sommerspiele und avanciert zur erfolgreichsten deutschen Olympionikin aller Zeiten. Sie gewinnt neben den 100 m Freistil auch die 50 m Freistil, die 100 m Rücken, die 100 m Schmetterling, dazu ist sie in der 4mal 100-m-Freistil und in der 4mal 100-m-Lagenstaffel erfolgreich. Im 100-m-Freistilfinale wird DDR-Schwimmerin Manuela Stellmach (r, unten) Vierte. | (Photo by dpa/picture alliance via Getty Images) Fotó: picture alliance Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború után a rettenetesen kettészakított Németország egyik fele, Német Demokratikus Köztársaság néven kezdett létezni. Mi, magyarok NDK-t mondtunk, ők ott DDR-t. Ezt az új államot az ismeretlen zászlójával és benne a furcsa, szocreál címerrel nem nagyon akarta elismerni a világ. A himnusz is elég idegen volt, a költő-miniszter, Johannes R. Becher írta a szövegét: „Auferstanden... – feltámadtunk a romokból és a jövőbe nézünk.” Nagyon szokatlan és idegen volt ez az egész, ráadásul mindenki tudta Európában, hogy ez a mesterséges állam a Szovjetunió érdekövezete.

A politikusaik és a diplomatáik azon erőlködtek, hogy megismertessék és elfogadtassák az NDK-t, de nagyon nehezen ment a dolog. Ekkor jött az ötlet – talán a párt Központi Bizottságától –, hogy a sportsikerek kitűnő reklámot jelentenének. Nosza, erőltetett menetben termeljünk világverő sportolókat, akiknek mindenütt felvonják a körzős-kalapácsos zászlót és eljátsszák a Becher-himnuszt! És ami a diplomatáknak nem sikerült a zöld asztalnál, azt megoldották a sportolók a zöld gyepen meg az uszodákban. Így lett Kristin Otto is a „demokratikus” NDK követe. Nem azért támogatták és ajnározták, mert szerették, hanem azért, mert jól szolgált a rendszernek. Hasznos volt számukra, miközben egy ördögien szervezett dopping-szisztéma részese lett. Még kislány volt, amikor tudta nélkül behúztak a szép, új (dopping)világba, hogy ő is írjon egy fejezetet a mérgezett sporthistóriába.

Marita Koch, Heike Drechsler, Katrin Krabbe, Udo Beyer, Marlies Göhr – világrekorder, olimpiai bajnok atléták, de Otto vízi-pályatársainak neve is nagyon jól cseng a sportbarátok fülében: Kornelia Ender, Roland Matthes, Petra Schneider és még sokan mások. A felsorolásban persze először Otto nevét kellene említeni, mert minden dicsőségtáblán Kristin Otto állt az első helyen, egyetlen olimpián, 1988-ban, Szöulban szerzett hat aranyérme miatt. Az itt megnevezhető olimpikonok mindegyikét egy képzeletbeli fekete fonal köti össze: dicsőséges pályájukon volt egy állandó, becstelen kísérőjük – a koksz. Nálunk ez az ajzószerek, a tiltott teljesítményfokozók álneve volt. Könnyű volt megjegyezni és kimondani a bonyolult vegykonyhai képletek helyett.

Kristin Otto az 1988-as szöuli olimpián hat aranyérmet nyert
Fotó: Getty Images

A felsorolt sportolók közül mindenki bevallotta, hogy bizony folyamatosan csaltak, tesztoszteronnal, Klenbuterollal, Erithropoetinnel, röviden EPO-val, Turinabol szteroiddal, magaslaton levett saját-vér infúzióval. Egybehangzóan állították, hogy ezeknek a szereknek a bevetésével érték el sikereiket.

Kivéve Kristin Ottót. Ő váltig azt ismételte, miközben már maga is elhitte, hogy abszolút „tiszta” volt. Kínos az egészben, hogy Otto közvetlen csapattársai, a váltó tagjai – Daniela Hunger, Katrin Meissner, és Heike Friedrich – eskü alatt vallották a bíróságon, hogy Kristin Otto ugyanúgy doppingolt, mint ők.

A teljes cikk itt olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.