A magyar szövetség letesztelteti az összes NB I-es klubot

Új módszert vezetett be a nemzetközi kosárlabda-szövetség a magyar férfiválogatott esetéből tanulva. Ennek köszönhetően egyesek akkor is pályára léphetnek, ha bizonyos mennyiségű antitest még kimutatható a szervezetükben. A magyar szövetség emiatt úgy döntött, a női és a férfi NB I-es klubokat a saját költségén letesztelteti.

Magyar Nemzet
2020. 12. 02. 12:53
null
A soproni Euroliga buborékjában tesztelésre várnak a stáb tagjai Fotó: Pajor-Gyulai László Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a teljes NB I-es mezőnyt letesztelteti, ám ehhez egy új szabályozás és a magyar férfi kosárlabda-válogatott kálváriája kellett. A Magyar Nemzet is megírta, hogy a múlt héten a FIBA orvosi bizottságának a javaslatára a nemzetközi szövetség hazaküldte a csapatot Ljubljanából, ahol a soros két Európa-bajnoki selejtezőjére készült, mert olyan sok pozitív, illetve ellentmondásos koronavírustesztet produkáltak a játékosai. Különösen az volt érthetetlen, hogy olyanoknál is kimutatták a fertőzést, akik a közelmúltban már túlestek a betegségen. A kosárlabdában ráadásul eltér a protokoll a labdarúgásétól, ahol csak a pozitív mintát adó játékost kell elkülöníteni, itt az egész csapatnak muszáj karanténba vonulnia.

 

A soproni Euroliga buborékjában tesztelésre várnak a stáb tagjai
Fotó: Magyar Nemzet/Pajor-Gyulai László

 

A sok ellentmondás szöget ütött a FIBA vezetőinek a fejébe, és ezért vasárnaptól új előírásokat fogalmazott meg. Az új szabály szerint azoknál a játékosoknál, akik igazoltan átestek a betegségen, egy vizsgálattal megnézhető az antitestek száma, így ha az megfelelő értéket mutat, akkor náluk eltekintenek a koronavírusteszttől.

Erre reagálva az MKOSZ gyorsan határozott, és úgy döntött, hogy a szövetség költségére – a sportkórházzal összefogva – a férfi és női NB I csapatait letesztelteti antitestre, csapatonként húsz főt. Ha valakinél a megadott értéken belülre esik az antitestek száma, akkor hiába produkál pozitív koronavírustesztet, egészségesnek tekintik, és pályára léphet a bajnokságban.

A többi mérkőzést lejátszották Ljubljanában a hét végén, és az már eldőlt, hogy a címvédő Szlovénia, valamint Ukrajna kijutott a jövő nyárról 2022-re halasztott Európa-bajnokságra. A csoportból még egy hely kiadó. A magyar válogatott az eddigi két mérkőzését még az év elején megnyerte – itthon Szlovénia, idegenben Ukrajna ellen győzött –, így a hátra lévő négy találkozójából elég csupán egyet hoznia, és kijut az Eb-re. Ezt a négy találkozót a következő, nagy valószínűséggel Ukrajnában sorra kerülő buborékban kell majd lejátszania. Minderről Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány ezt nyilatkozta a Bb1.hu szakportálnak:

„Az élet átírta a forgatókönyvet, most úgy tűnik, mintha könnyű feladat állna előttünk, de ha az első meccsen kikapunk, akkor roppant nehéz lesz. Komolyan kell készülnünk, fejben ott kell majd lennünk, mert bár van egy kis előnyünk, egy rossz lépés mindent romba dönthet. Két csapat már kijutott a kontinensviadalra, pedig abban bíztunk, hogy mi is köztük leszünk mostanra. Az, hogy Ukrajna és Szlovénia már ott van az Eb-n, nem tudhatjuk, hogy mit hoz ki belőlük. Lehet, hogy nem érdekli őket már a hátralevő két meccs, de az is, hogy lazán, teher nélkül, felszabadultan kosárlabdáznak majd. Nem mindegy, hogy elsők vagy harmadikok vagyunk a csoportban, mert ez alapján kerülünk a kalapokba, ami arról dönt, hogy ezután könnyebb vagy nehezebb ellenfelet kapunk.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.