Hazaküldték a magyar válogatottat a ljubljanai buborékból

Az egymásnak ellentmondó és több esetben is pozitív eredményt hozó koronavírustesztek miatt a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) úgy döntött, a magyar válogatottnak el kell hagynia a ljubljanai buborékot. A csapat ott készült a szombati Ausztria, valamint a hétfői Szlovénia elleni Európa-bajnoki selejtezőkre.

2020. 11. 26. 16:36
null
Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány alakulata pénteken a horvátok ellen mutatkozik be Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a férfi kosárlabda-válogatott ljubljanai vesszőfutása. Nehéz jelzőt találni a történtekre, szinte minden egyes nap hozott döbbenetes fordulatot az ügyben, amely, ha nem lenne elkeserítő, akkor a tragikomikus jelzőre is rászolgálna. A Magyar Nemzet próbálta követni az eseményeket és a fordulatokat, ám minden egyre zavarosabb lett, és válaszok – remélhetően csak az idő rövidsége miatt – még nem születtek a kérdésekre.

A csapat hétfőn utazott el Ljubljanába, ahol úgynevezett buborékban szervezte meg a FIBA a soros Európa-bajnoki selejtezőket, a magyar együttes osztrákok elleni mérkőzését szombatra, a szlovénok ellenit pedig hétfőre időzítve. Ivkovics Sztojan egy héttel az indulást megelőzően hívta össze a keretet a kecskeméti edzőtáborba, ahol az első napon nyolcan jelentek meg. Azaz, még egymás elleni öt-ötös játékot sem tudott vezényelni a szövetségi kapitány. Az ok természetesen a koronavírus volt, többen fertőzöttek voltak, mások a fertőzésből már kigyógyulva várták a sportorvosi engedélyüket.

Végül hétfőre összejött a keret nagyja, és néhány kivételtől eltekintve el is indult a szlovén fővárosba. Négy játékos azonban itthon maradt Ivkovics Sztojannal együtt, ők még várták a legutolsó tesztjük eredményét, és amikor megtudták, hogy az negatív, azonnal útra keltek a kapitány autójával. Ám amikor megérkeztek, az egyikük, Vojvoda Dávid tesztjéről kiderült, hogy egy másik laborban pozitív lett a minta, ezért ő hazajött tisztázni, most akkor fertőzött, vagy sem.

 

Váradi Benedek már kigyógyult a koronavírusból, Ljubljanában mégis pozitív lett a tesztje
Fotó: Unger Tamás

 

De nem érdemes elmerülni a részletekben. A lényeg az, hogy Kecskemétről csak olyan kosarasok indultak el, akik több negatív tesztet is fel tudtak mutatni, mégis sorra derült ki egyesekről Ljubljanában, hogy bennük van a vírus. Pozitív lett a tesztje például Benke Szilárdnak, Ferencz Csabának és Váradi Benedeknek, akik már túlestek a betegségen, megkapták az orvosi engedélyt, másnak pedig az egyik napon negatív, a következőn pozitív, a harmadikon ismét negatív eredményt mutatott a mintája a labor szerint. Teljes lett tehát a káosz, és az ügy furcsaságát csak fokozta, hogy a ljubljanai buborékban élő többi csapat, az ukrán, az osztrák és a szlovén válogatott tagjai közül mindenki minden esetben egészségesnek bizonyult.

– A legfontosabb hírem az, hogy jól vagyunk, harcra készen állunk a szombati és a hétfői mérkőzésekre – nyilatkozta csütörtökön kora délután az Origónak Sztojan Ivkovics. – Ferencz, Benke és Váradi most hazautaznak, ők pozitívak, de Pongó és Tóth Norbert itt marad, mert a szerda esti pozitív teszt után reggelre hirtelen negatívak lettek. Ne kérdezze, hogyan, nem tudom. Ezzel együtt mi megbízunk a magyar orvosokban és a magyar tesztekben. Az egész válogatott úgy érkezett meg ide, hogy mindenki negatív volt. Nagyon furcsa megélni mindazt, ami most történik, de nem akarok belemenni semmiféle összeesküvéselmélet-gyártásba. Mindenesetre az MKOSZ teljes mellszélességgel a csapat mellett áll, ezt nagyon köszönjük nekik. Az egész sportágnak létkérdés, hogy mi játszani tudjunk, és azzal is tisztában vagyunk, hogy egy újabb győzelemmel szinte már kijutottunk az Eb-re. A mi jelszavunk: Isten, haza és magyar orvosok. A nehézségek csak megerősítenek bennünket, nagyon várjuk az újabb teszteredményeket és a szombati mérkőzést.

 

Ivkovics Sztojan két kulcsembere, Vojvoda Dávid és Ferencz Csaba utolsó tesztje is érthetetlen módon lett pozitív
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Nem telt el két óra a következő fordulatig: az osztrák szövetség hírül adta, hogy a magyar válogatottnak el kell hagynia a ljubljanai buborékot, mert a csapatban hat fertőzöttet találtak. A hírt hamarosan megerősítette a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, hozzátéve, hogy a válogatott a most elhalasztott két találkozót várhatóan a következő, februári „buborékban” pótolja, tehát akkor négy mérkőzést játszik majd. A tervek szerint vasárnap Szlovénia–Ausztria meccs lesz Ljubljanában, és ezt a lehetőséget a nemzetközi szövetség vetette fel a két csapatnak. Az osztrákok támogatják az ötletet annak ellenére, hogy hétfőn már az ukránokkal csapnak össze ugyanott.

A döntést követően Ivkovics Sztojan az M4 Sportnak így kommentálta a történteket:

– Bízunk a magyar orvostudományban, és nem hisszük, hogy ők hibáztak volna. Minden szabályt betartottunk, és abban sem hiszek, hogy összeesküvés áldozatai lennénk. Az érintett játékosok hazautaztak, kevesen maradtunk, nagyon sújtott bennünket a járvány, és korrekt volt a FIBA, amikor a halasztás mellett döntött – jelentette ki a szakvezető, hozzátéve, ez egyben komoly sportdiplomáciai siker az MKOSZ számára.

Tegyük hozzá: a döntés a magyar válogatottnak kedvező. A tavalyi selejtezőkben itthon legyőzte a címvédő Szlovéniát, majd nyerni tudott Ukrajnában is, és így a csoport élén áll jelenleg. A négyesből az első három jut ki az Európa-bajnokságra, így a magyar együttes a papíron gyengébb osztrákok legyőzésével már szinte biztosan Eb-részvevő lehetne, ám ebben a megtizedelt, zaklatott állapotban, kulcsjátékosok sorát nélkülözve ez a győzelem nagyon is kérdéses lenne. Ivkovics Sztojan csapata most időt kapott a FIBA döntésével, és remélhetően februárban már mindenki egészségesen állhat csatasorba, elfeledve a ljubljanai rémálmot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.