Lewis Hamiltont Szocsiban meglegyintette az eltiltás szele

Lewis Hamilton a pole pozíciból indulhatott vasárnap a Formula–1-es Orosz Nagydíjon, de egy tíz másodperces időbüntetés gyakorlatilag megfosztotta attól a lehetőségtől, hogy nyerjen Szocsiban, végül a harmadik helyen intették le. A Mercedes pilótájának ráadásul két büntetőpontot is beírtak, amivel meglegyintette az eltiltás szele, de ezt a döntést utólag megváltoztatták.

Magyar Nemzet
2020. 09. 28. 7:30
HAMILTON, Lewis
Lewis Hamilton hazai pályán mondhatni hozza a kötelezőt Fotó: Will Oliver Forrás: MTI/EPA pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság tizedik állomásán, az Orosz Nagydíjon a hatszoros világbajnok vasárnap még a futam előtt hibázott, amikor a kivezető köre előtt a rajtpróbát nem az engedélyezett helyen végezte el, ráadásul a bokszutca kijáratánál állt meg, ezért kétszer öt, azaz tíz másodperces időbüntetést kapott. Azt, hogy a Mercedes brit pilótája ellen vizsgálat indult, már a futam előtt tudhattuk, a döntés a büntetéséről a verseny közben meg is született. Hamilton a tíz másodperces büntetését akkor töltötte le, amikor a 17. körben az élről kiállt kerékcserére. Ezzel a 11. helyre esett vissza, és gyakorlatilag elveszítette esélyét a futamgyőzelemre.

A pilóta a csapatrádión értetlenségének adott hangot a büntetése kapcsán, a leintés után a gyorsinterjúban érdemben nem beszélt a történtekről, a hivatalos sajtótájékoztatón azonban kifakadt.

– Biztos vagyok benne, hogy korábban még senki sem kapott két öt másodperces időbüntetést ennyire nevetséges okból. Senkit sem sodortam veszélybe, az évek során már milliószor megcsináltam ezt, és soha nem volt probléma. Úgy érzem, hogy a versenybírók meg akarnak állítani – füstölgött Hamilton, aki azért is frusztrált lehetett, mert a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) két büntetőpontot is beírt neki.

Ha egy versenyző egy naptári év alatt tizenkét büntetőpontot gyűjt össze, akkor az egyfutamos eltiltást von maga után, s mivel Hamiltonnak már volt nyolc pontja, meglegyintette az eltiltás szele. S bár nagy előnnyel vezet a világbajnokságon – neki 205 pontja van, a Szocsiban győztes csapattársának, Valtteri Bottasnak 161, s egy futamon 26 pont gyűjthető be –, egy verseny kihagyása új helyzetet teremthetne. Hamiltonnak két büntetőpontja majd november 17-én, a Török Nagydíj után évül el.

Vasárnap estére azonban fellélegezhetett, mert a Mercedes tényekkel támasztotta alá, konkrétan a rádióbeszélgetéssel, hogy nem ő hibázott, hanem a versenymérnöke, Peter Bonnington.

„A versenybírók a csapattól azt az információt kapták, hogy a 44-es rajtszámú autó vezetőjét a csapata utasította arra, hogy a rajtpróbát ne a megfelelő helyről végezze el. Ezt megerősítette a versenybírók által visszahallgatott rádiózás a csapat és a versenyző között. Ezen információra alapozva a bíróság módosítja a 46-os dokumentumba foglalt döntését, törli a büntetőpontokat, és helyette 25 ezer eurós pénzbírsággal sújtja a Mercedes-AMG Petronas-csapatot” – áll az FIA indoklásában.

Az istállót a 25 ezer eurós pénzbüntetés azért vélhetően nem dönti csődbe… Ami a történteket illeti, Hamilton a rajtpróbája előtt megkérdezte a versenymérnökétől, előrébb mehet-e, hogy tisztább aszfaltot találjon, amire Peter Bonnington igent mondott neki. Ám bevallása szerint azt hitte, hogy a pilóta csak néhány métert megy előrébb, nem olyan sokat, ami végül kisült belőle… Ehhez kapcsolódva jegyezzük meg, hogy Hamilton egyik nagy riválisa, a vb harmadik helyén álló (Red Bull) úgy foglalt állást, túlzott volt a brit versenyző tíz másodperces időbüntetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.