Hamiltonnak Szocsiban nem jött össze a nagy rekordbeállítás

Lewis Hamiltonnak egyelőre nem sikerült beállítania Michael Schumacher nagy rekordját a 91 futamgyőzelemmel a Formula–1-ben. A Mercedes brit pilótája vasárnap hiába indult az első helyről az Orosz Nagydíjon, kapott tíz másodperc időbüntetést, s végül be kellett érnie a harmadik hellyel. Szocsiban Valtteri Bottas győzött a Mercedesszel, megelőzve Max Verstappent (Red Bull).

2020. 09. 27. 14:49
BOTTAS, Valtteri
Szocsi, 2020. szeptember 26. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíjának harmadik szabadedzésén a Szocsi Autodrom versenypályán 2020. szeptember 26-án. A futamot szeptember 27-én rendezik. MTI/AP/Getty pool/Bryn Lennon Fotó: Bryn Lennon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orosz Nagydíjon a szombati időmérő eredményeihez képest a futamra változott a rajtsorrend, mivel Alexander Albon (Red Bull) és Nicholas Latifi (Williams) autójában váltót cseréltek, ami öthelyes hátrasorolással jár. A thaiföldi pilóta így a 10. helyről a 15.-re került, a kanadait viszont a 19.-ről csak a 20.-ra tolhatták hátra, hiszen a Formula–1-ben csupán húsz autó versenyez. azután, hogy szombaton majdnem kiesett a Q2-ben, végül megszerezte a pole pozíciót, de megint aggódhatott, mivel a rajtpróbát nem a kijelölt helyen végezte el, a sportfelügyelők vizsgálat alá vonták.

A vb-pontversenyben tekintélyes előnnyel vezető hatszoros világbajnok amiatt is bosszankodhatott, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) módosította az előírásait a demonstrációkra vonatkozóan, így a két héttel korábbi mugellói performanszát már nem ismételheti meg többet a díjátadó ceremóniáknál. Hamilton mindenesetre úgy vághatott neki az 53 körös Orosz Nagydíjnak, hogy ha nyer, akkor ez a 91. futamgyőzelme lenne, és ezzel utolérné az örökrangsort vezető Michael Schumachert.

Kimi Räikkönennek elég volt felállnia a rajtrácsra, hiszen már ezzel is történelmet írt. Az Alfa Romeo negyvenéves versenyzője pályafutása során 322. alkalommal rajtolt el Formula–1-es futamon, és így beérte az eddigi listavezető Rubens Barrichellót. A vb tizedik állomásán végre Formula–1-es hangulat uralkodott, mivel az Orosz Nagydíjra már 30 ezer szurkolót is beengedtek.

Az Orosz Nagydíjon végre Formula–1-es hangulat volt
MTI/AP/Reuters pool/Makszim Semetov

A rajt után Hamilton lágy gumikon megtartotta az első helyét, a harmadikról pedig mercedeses csapattársa, Valtteri Bottas feljött a másodikra, megelőzve Max Verstappent (Red Bull) – ők közepesen kemény abroncsokon rajtoltak. A nagy kavarodásban ketten rögtön kiestek, Carlos Sainz (McLaren) a falnak ütközött, Lance Stroll (Racing Point) pedig arra fázott rá, hogy Charles Leclerc (Ferrari) meglökte, de ez versenybaleset volt, ami benne van a pakliban. Bejött a biztonsági autó, és csak az 5. körben távozott. A 7. körben kiderült, hogy Hamilton tíz másodperces büntetést kapott az elhibázott rajtpróbája miatt, valamint azért, mert megállt a bokszkijáratnál.

Így a pályán ugyan a brit pilóta vezetett, valójában a mögötte robogó Bottas. Hamilton a 16. körben behajtott a bokszba kemény gumikért, letöltötte az időbüntetését, és a 11. helyen találta magát; miközben az élen Bottas, Verstappen, Esteban Ocon (Renault) volt az első három sorrendje. Verstappen a 26. körben kemény keveréket kapott, a negyedik helyre jött vissza, éppen Hamilton elé. A Mercedesnél gyorsan reagáltak, Bottast kihívták kerékcserére, és a finn megtartotta a vezető pozícióját; a második Leclerc és a harmadik Danyiil Kvjat (Alpha Tauri) ekkor még nem járt a bokszban.

A valós sorrend a versenyben Bottas, Verstappen, Hamilton volt, és hamarosan ezt láthattuk a pályán is. A különbség az első és a második, valamint a második és a harmadik helyen álló pilóta között is hozzávetőleg tíz másodperc volt, ez be is állt, Verstappen és Hamilton sem tudott közelebb kerülni az előtte levőhöz. Így a leintésnél is maradt a sorrend, az Orosz Nagydíjat Valtteri Bottas nyerte meg – a finn versenyző élete kilencedik F1-es futamgyőzelmét aratta –, a második helyen a harmadikon Lewis Hamilton végzett.

Az Orosz Nagydíj (53 kör, 309,745 km) pontszerzői:

1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:34:00,364 óra

2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 7,729 másodperc hátrány

3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 22,729 mp h.

4. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 30,558 mp h.

5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 52,065 mp h.

6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:02,186 perc h.

7. Esteban Ocon (francia, Renault) 1:08.006 p h.

8. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 1:08.740 p h.

9. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1:29.766 p h.

10. Alexander Albon (thaifölfdi, Red Bull) 1:37.860 p h.

leggyorsabb kör: Bottas, 1:37.030 perc (51. kör)

A vb-pontversenyek állása 10 futam után (még 7 van hátra), versenyzők: 1. Hamilton 205 pont, 2. Bottas 161, 3. Verstappen 128, 4. Lando Norris (brit, McLaren) 65, 5. Albon 64, 6. Ricciardo 63, 7. Leclerc 57, 8. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 57, 9. Pérez 56, 10. Gasly 45.

Csapatok: 1. Mercedes 366 pont, 2. Red Bull 192, 3. McLaren 106, 4. Racing Point 104, 5. Renault 99, 6. Ferrari 74, 7. Alpha Tauri 59, 8. Alfa Romeo 4, 9. Haas 1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.