Liu Shaolin Sándor: Bolondot nem csinálunk magunkból

A világjárvány otthon tartja a sportolókat, akik közül sokan időnként élőben bejelentkeznek a Facebookon és válaszolnak a rajongóik kérdéseire. Hétfő este így tett a Maradj Otthon Fesztivál felkérésére Liu Shaolin Sándor is. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázónk elmondta, hogy szerdán megy a második koronavírus-tesztjére, jövő héten pedig edzésbe áll. Az alábbiakban a live videóban elhangzottakból szemezgettünk.

2020. 04. 14. 13:53
null
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liu Shaolin Sándor elmondta, hogy március első hetétől kezdve otthon van, próbál naponta kicsit tornászni és a teraszon szobabiciklizik. Elárulta, hogy az a típus, akire könnyen felszaladnak a kilók, így erre figyelnie kell. Ritkán hagyja el a lakását, öccsével, az ugyancsak olimpiai bajnok Liu Shaoanggal is csak három hét után találkozott. A válogatott tagjai azonban a jövő héttől kisebb csoportokban elkezdenek edzeni, miután mindenki átesett két koronavírus teszten. Az első már megvolt, és Liu Shaolin reméli, hogy negatív lett a tesztje, mert különben biztosan értesítették volna, A második szerdán lesz esedékes neki. És akkor a teljesség igénye nélkül lássuk, milyen kérdéseket kapott versenyzőnk!

– Mennyire lesz majd nehéz visszaállni az edzésekre?

– Úgy gondolom, hogy mi kicsivel szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint a többi sportoló, mert nekünk egyébként is vége lett volna a szezonunknak, egy versenyünk maradt el, a világbajnokság. Ezután amúgy is pihenőidőszakunk lett volna. Úgy volt, hogy májusban Hollandiában lesz egy edzőtáborunk, de már értesítettek bennünket, hogy ez valószínűleg elmarad. Utána mentünk volna júniusban vagy júliusban Olaszországba edzőtáborozni, de vélhetően ebből sem lesz semmi.

– Mit szóltál, amikor kiderült, hogy márciusban elmarad a világbajnokság Szöulban?

– Vegyes érzéseim voltak, mert nagyon szerettem volna versenyezni, de beláttam, az a legbiztonságosabb, ha itthon maradunk. Egyébként azt mondták, hogy a vb-t átteszik a következő szezon elejére, szóval, még nem veszett el.

– Januárban a debreceni Európa-bajnokság alatt mennyit láttatok a városból?

– Sajnos nem sokat, esténként néha elmentünk futni. Én eddig háromszor voltam a városban, az öcsém azonban többet, hiszen ő a Debreceni Egyetemre jár.

– Milyen érzés volt azzal szembesülni, hogy magyar váltót kizárták a döntőben?

– Nagyon szomorúak voltunk, szerettünk volna még egy aranyérmet szerezni, hiszen szenzációs közönség előtt versenyeztünk, szinte felrobbant a csarnok. A bírók sajnos elvették tőlünk az aranyat, és ezt a döntést a mai napig nem tartom jogosnak. De ilyen a sport, hogy ilyesmi megtörténhet.

– Milyen jövőképet látsz magad előtt az élsport után?

– Szeretnék közel maradni a sporthoz, de ezen még nem nagyon szoktam gondolkozni. Mindenesetre merek nagyokat álmodni, és azt mondani, hogy nekem nincsenek B terveim. Eddig is mindent az A tervemre tettem fel, olimpiai bajnok szerettem volna lenni, és ettől senki nem tudott eltántorítani. Szóval, eddig bejött az A tervem, remélem a következő olimpián és azt azt követőn is bejön majd. Hat évet még szeretnék a sportban maradni.

– Mikor lett célod az olimpiai arany?

– 2008-ban. Emlékszem, emeletes ágyam volt az öccsémmel, és amikor este becsuktam a szemeimet, minden elalvás előtt arra gondoltam, hogy egyszer majd olimpiai bajnok leszek.

– Ki a példaképed a rövid pályás gyorskorcsolyázásban?

– Az öcsém mindenképpen a példaképen, nagyon szeretem ahogyan korcsolyázik és ahogyan versenyez. De valójában egyikünknek sem volt soha igazi példaképe, azt szerettük volna, hogy mi legyünk a példaképek, a hősök, hogy ránk nézzenek fel.

– A testvéreddel szívesen mentek szerepelni különböző műsorokba?

– Ha van időnk rá, akkor igen, nagyon örülünk a felkéréseknek, örömmel megyünk, de azért megnézzük, hogy mit vállalunk el. Csak olyan műsorba megyünk, ami közel áll a szívünkhöz, ahol meg tudjuk mutatni önmagunkat. Bolondot nem csinálunk magunkból.

– Milyen volt szerepelni az Ázsia Expresszben?

– Nagyon jó élmény volt. Sok időt töltöttünk Indiában és Srí Lankán, a negyvenöt fokos hőséget nem volt könnyű elviselni, de újra belevágnék. Mert lehet, hogy ezekre a helyekre soha többet nem jutok el.

– Nem is nagyon tűnik fel, hogy fogszabályozód van!

– Szerintem is tök jó, hogy nem látszik. Majd ha leveszik, akkor szeretnék egy olyan aranyfogat csináltatni, mint amilyen az amerikai rappereknek van. El ne higgyétek, ez most csak vicc volt!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.