Ma már az olimpia is tét

A magyar női válogatott legutóbb 1992-ben állt az olimpiai részvétel küszöbén, s most ismét kiharcolhatja, hogy legalább a játékok selejtezőjén ott legyen. Az Európa-bajnokságon a négy közé jutásért ma Belgrádban a sportágban csekély múlttal, de egyre szebb jelennel rendelkező Nagy-Britannia az ellenfél.

Pajor-Gyulai László (Belgrád)
2019. 07. 04. 12:06
Raksányi Krisztina; Friskovec, Zala
Raksányi Krisztina szerint a játékosok karaktere az első Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsit megijedtünk. A tegnapi edzés derekán Studer Ágnes kijött a csapat gyúrójához, aki egy furcsa szerkezetet erősített a combjára. A Szekszárd húszéves irányítója a felkészülés során több edzést is kihagyott, itt, az Európa-bajnokságon viszont kulcsszerepe volt a csoportelsőség megszerzésében; fájdalmas veszteség lenne a kiválása a csapatból. Amikor a többiek kérdőn ránéztek, gyorsan megnyugtatott mindenkit, csupán egy medvepuszit kapott az egymás elleni játékban, nincs komolyabb baj.

Kár is lenne tagadni: érezhető némi feszültség, kinél jobban, kinél kevésbé. Zele Dorina például azt mondta, ha választhattak volna, akkor is Nagy-Britanniával játszanának a négy közé jutásért. Székely Norbert szövetségi kapitány viszont azt magyarázta, teljesen mindegy, ki ellen kell játszani, csak magunkkal törődjünk, a britekről nem volt hajlandó egy szót sem mondani – látszott rajta, ő már minden idegszálával a csütörtök kora délutáni, edzői pályafutása eddigi legfontosabb mérkőzésére összpontosít.

A csapata nagy utat járt be, ameddig idáig eljutott. Bő másfél éve Litvániában rajtolt az Eb-selejtezőkön, és rögtön egy bravúros győzelemmel alapozta meg a továbbjutását. Az akkori tizenkettes keretből csak hatan vannak most itt, Belgrádban: Dubei Debora, Határ Bernadett, Zele Dorina, Raksányi Krisztina, Studer Ágnes és Varga Zsófia. A 32 éves Horti Dórát és Turner Yvonne-t leszámítva a többiek fokozatosan, a csapatépítés és a fiatalítás jegyében kerültek a tűz közelébe, ám a főszerep erre a nyolc, zömmel fia­tal játékosra hárul. Ceyhun Yildizoglu, a törökök szövetségi kapitánya vasárnap este így fogalmazott: – Minden elismerésem a magyaroké, nagyszerű csapatuk van, amely nagyon összetartó, és úgy tűnik, ezen az Eb-n ez rengeteget jelent.

– Éppen az az egyik erősségünk, hogy könnyű közénk beilleszkedni. Minden új játékost gyorsan befogadunk, de a kapitány nem is hív olyan embert ide, aki ne illene bele minden szempontból ebbe a közösségbe – tette hozzá Raksányi Krisztina csapatkapitány. – Nálunk nincsenek sztárok, kiemelkedő klasszisok, egyénieskedve nem tudunk meccset nyerni, a karakter sokszor fontosabb a tehetségnél, sőt olykor a játéktudásnál is.

Raksányi Krisztina szerint a játékosok karaktere az első
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A britek nagyon meggyőzően, 92 pontot dobva ejtették ki a nyolcaddöntőben Montenegrót, ami azt bizonyítja, hogy támadásban roppant veszélyesek. Raksányi Krisztina szerint így, mint számunkra a legtöbbször, a jó védekezés lehet a kulcs a sikerhez. Különösen a 193 centi magas, nigériai származású Temi Fagbenle semlegesítése tűnik rendkívül fontosnak, aki Montenegró ellen 29 pontot szerzett, a tudásáról pedig mindent elmond, hogy két éve bajnok volt a WNBA-ben.

Nagy-Britannia egyébként a női kosárlabdában a feltörekvő országok közé tartozik, már a 25. a FIBA világranglistáján – mi az 50. helyen állunk –, ám ezen az Eb-n eddig ezek a helyezések a jelentőségüket vesztették. A brit válogatott a 2011-es kontinensbajnokságon 11. lett, azóta akadt egy-két figyelemre méltó eredménye, ám komoly tornán most alakította a legnagyobbat a nyolc közé jutással.

A magyar válogatott 1980-ban azért lehetett ott a moszkvai játékokon, mert Afganisztán szovjet megszállása miatt az Egyesült Államok visszalépett, négy évvel később kiharcolta a részvételt Los Angelesre, a szocialista blokk bojkottja miatt azonban nem utazhatott el, majd 1992-ben elbukta a selejtezőt – azóta a közelébe sem került az olimpiának. Most a jövő februári selejtező küszöbén áll. S bár ha ne adj isten a britektől kikapna, szombaton kap újabb esélyt a belgák vagy a franciák ellen, ám ma a jó védekezés is elég lehet, akkor viszont már csoda kellene az üdvösséghez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.