Magyar kapura lőnének az elégedetlen szlovák csapatok

Szlovákiában újra napirendre került, hogy az első osztályú labdarúgó-bajnokság legjobb, legnépszerűbb csapatai – élen a dunaszerdahelyi DAC-cal és a pozsonyi Slovannal – a magyar vagy a cseh ligába neveznének be.

Forrás: Paraméter, NSO2020. 06. 06. 11:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legújabban a Paraméter nevű szlovákiai magyar hírportál írt arról, hogy a Slovan Magyarországon vagy Csehországban keres lehetséges megoldást, ha nem engednek be a stadionokban nézőt (a cikket az NSO is átvette), s szintén az NSO-nak adott interjúban Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa is beszélt az NB I-hez csatlakozás lehetőségéről.

Mindennek hátterében az a szlovák rendelkezés áll, miszerint északi szomszédunknál a jelenlegi ötszáz fős limitet július 1-jétől is csupán ezer főre emelik, ennyi néző lehet jelen a futballmérkőzéseken a koronavírus-járvány miatt, miközben Magyarországon lényegesen enyhébb a szabály, itt már a kapacitás egynegyede kihasználható, s további könnyítés sem zárható ki. A korlátozás a Slovannak különösen fáj, hiszen idén adták át új, húszezres stadionját.

Pozsonyi és nagyszombati támogatás

Az elmúlt napokban a Holman Dávidot foglalkoztató Slovan Bratislava és a Spartak Trnava (Nagyszombat) vezetősége is amellett kampányolt, hogy a szurkolókat egy előre meghatározott százalékban, az egyes stadionok befogadóképességéhez mérten engedjék be – tehát a magyarországi rendelkezést követve. A kezdeményezést a Szlovák Labdarúgó-szövetség és a Ligás Klubok Uniója is támogatja, amely már a Közegészségügyi Hivatalt is felkereste ez ügyben – írja pénteki cikkében a Paraméter.

Ifj. Ivan Kmotrík, a Slovan vezérigazgatója ennél is tovább ment. Szerinte súlyos következménye lesz annak, ha hat hónapon keresztül meccsenként ezer nézőt engednek be a stadionokba, és a SME című lapnak adott interjúban jelezte: ha nem sikerül megegyezni az ügyben, fontolóra veszik, hogy átlépnek egy másik ország bajnokságába.

Magyarországon vagy Csehországban kereshetünk lehetséges megoldást

„Nem szeretnénk félprofi bajnokságban játszani, ami jelenleg is veszélyeztet minket – idézi a SME ifj. Ivan Kmotríkot. – Egyértelműen konkurenciára, attraktív mérkőzésekre van szükségünk, és félünk, hogy Szlovákiában ez nem lesz számunkra lehetséges. Magyarországon vagy Csehországban kereshetünk lehetséges megoldást, ahol felelősségteljesen állnak az egészhez. A szurkolók és a szponzorok felől is nagy az érdeklődés, valamint az állam támogatását is érezni lehet.”

Kmotrík szerint akár 3-4 csapat is átléphetne ugyanabba a bajnokságba, ami az említett kluboknak, valamint a bajnokságnak is jót tenne.

„Hasonló ötleteket már hallhattunk a dunaszerdahelyiek részéről. Ha teoretikusan csatlakozna még a Spartak Trnava, illetve egy másik klub, akkor közösen átléphetnénk például a magyar ligába” – fogalmazott a pozsonyi klub vezérigazgatója.

Igazi csemege lenne a Slovan–Fradi

Világi Oszkár tágabb összefüggésben beszélt erről a lehetőségről.

– Még Michel Platini UEFA-elnöksége idején voltak tárgyalások egy közös cseh–szlovák bajnokság kialakításáról, de azok végül megszakadtak. A 2014 őszén rendezett Slovan–Sparta Európa-liga-meccs szurkolói rendbontása rávilágított a stadion biztonsági hiányosságaira, ezért született meg a döntés, amely szerint arénafejlesztések híján nem érdemes beszélni e közös bajnokság létrehozásáról. Mára azonban megváltozott a helyzet, Szlovákiában is állnak vagy épülnek új, biztonságos stadionok. Jószerével mindenki érzi, hogy ennek a régiónak sokat segítene egy közép-európai bajnokság. A ligában részt vevő országok megőriznék UEFA-s kvótájukat, erősödne a marketingpiac, emelkedne a színvonal és természetesen a nézőszám is. Gondoljunk csak bele: Slovan–Sparta vagy Slovan–Ferencváros! Szlovákia egész területéről érkeznének szurkolók a pozsonyi mérkőzésekre, mindenki nyerne vele. Az UEFA-nak be kell látnia, hogy a szegényebb régiók kis országainak bevétele meg sem közelíti a gazdag területekét, a nagy országokét kiemelkedő szponzori háttér és televíziós jogok híján – mondta a DAC tulajdonosa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.