Magyar főszereplők európai bajnokságokban + videók

Három magyar idegenlégiós is gólt szerzett a legutóbbi hétvégén, tehát főszerepet vállaltak klubcsapataik sikerében. Szalai Ádám csaknem egy év után ismét a kezdő tizenegy tagja volt a Mainzban, csak az utolsó tíz percre kellett lejönnie, Szalai Attila együttese, a Fenerbahce viszont vesztes rangadót zárt a török bajnokságban. Szokásunk szerint összefoglaltuk a külföldön futballozó magyar játékosok hétvégéjét.

2021. 02. 08. 7:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gólszerző magyar légiósok – végre ilyenekről is beszámolhatunk szokásos összefoglalónkban. Egyre több országban indul be a bajnokságok tavaszi idénye, ami természetesen érinti a magyar válogatott keret külföldön futballozó játékosait is. Az előző hetekben ők zömmel epizodisták voltak a klubcsapataikban, most azonban főszereplőkről is szólhatunk.

Az egyik hétvégén újraindult bajnokság a horvát, amelyben két magyar labdarúgót találunk, és a kettő éppen egymás ellen lépett pályára. A Kleinheisler Lászlót a kezdőben bevető Osijek a legutóbbi nyolc hazai meccsét megnyerte, hatot ráadásul kapott gól nélkül, így a Gyurcsó Ádámmal a fedélzeten érkező Hajduk Split nem sok jóra számíthatott Eszéken. Nem is gazdagodott sok sikerélménnyel, és ez nagy részben köszönhető Kleinheislernek is, aki az 59. percben a házigazda első gólját szerezte.

 

 

A magyar középpályást a 73. percben lecserélték, ezért csak a kispadról örülhetett csapata második góljának, amely a 89. percben esett. Tegyük hozzá, a vendégek egy piros lap miatt az 51. perctől emberhátrányban játszottak, Gyurcsó Ádámot négy perccel később egy védő váltotta. Kleinheislernek ebben az idényben ez volt az első gólja, az Osijek pedig 45 ponttal a tabella lén áll, három ponttal előzi meg az egy meccsel kevesebbet játszott Dinamo Zagrebet, a Hajduk Split az ötödik helyen áll.

 

Kleinheisler László (a kép jobb oldalán) törte meg a jeget a Hajduk ellen
Fotó: Nk-osijek.hr

 

A Bundesligában is akadt magyar gólszerző a hétvégén. Az RB Leipzig az utolsó helyezett Schalke 04 vendége volt – a még mindig sérült nélkül –, és gól nélküli állásnál bravúrján múlott, hogy a hazai csapat nem szerzett vezetést: a 34. percben Mukiele vesztette el a labdát húsz méterre Gulácsi kapujától, amit Uth egyből kapura is küldött, a magyar válogatott kapusnak pedig nagyot kellett sprintelnie, hogy egy vetődéssel elérje a hálóba tartó labdát. Később a lipcseiek az ellenfél kapujára is veszélyesek voltak, már 2-0-ra vezettek, amikor a 87. percben szöglethez jutottak, amelyből az előrehúzódó szép fejessel beállította a 3-0-ás végeredményt.

A Bundesligánál maradva, bokasérülése még nem jött rendbe, ezért nem léphetett pályára a Dortmundot 2-1-re legyőző Freiburgban. viszont 2020. február 23-a óta először kapott helyet a Mainz kezdőcsapatában. A magyar válogatott csapatkapitány nyolcvan percet töltött a gyepen, a Mainz pedig az Union Berlin elleni győzelmével továbbra is a 17., de már csak három pontra áll az előtte álló Bielefeld, Hertha kettőstől.

És még mindig van magyar gólszerző: a szerb Partizan Beograd támadója, Holender Filip is eredményes volt a hétvégén. A huszadik fordulóban a belgrádi együttes a Napredak ellen játszott, a magyar válogatott játékos kezdő volt, a 14. percben kiosztott egy gólpasszt, majd a negyvenedik percben ő maga is betalált, kétgólosra növelve csapata előnyét, a végeredmény pedig 3-0 lett.

 

A török bajnokság 14. fordulójában ismét ott volt a Fenerbahce kezdőjében, ám ezúttal vesztes mérkőzésen van túl, ráadásul csapata hazai pályán az ősi rivális Galatasaraytól kapott ki 1-0-ra. A magyar védő sem jöhetett le a pályáról nyugodt lelkiismerettel, mert a gól előtt ő is hibázott. A klub honlapjának ő is nyilatkozott:

– Számunkra ez a meccs csalódást okozott. Nagyon szerettük volna megnyerni ezt a mérkőzést, és mindent beleadtunk a pályán, de sajnos nehezen alakítottunk helyzeteket, és nem tudtunk gólt szerezni. Most azonban fel kell emelnünk a fejünket, és folytatnunk kell a munkát. Van egy célunk! És mindent megteszünk az elérése érdekében.

 

Az ugyancsak a török bajnokságban futballozó Varga Kevin ezúttal nem játszott, a kispadról nézte végig, ahogyan a vendég Hatyspor 4-1-re nyer, és elviszi a három pontot. Ugyanez a sors jutott a ciprusi Omonia Nicosiában Lang Ádámnak, azzal a különbséggel, hogy az ő csapata 3-0-ra nyert a Doxa vendégeként. A kispadot koptatta Angliában is, a másodosztályú Bristol City nélküle otthon kapott ki 2-0-ra a Cardiff Citytől. Hollandiában Szőke Adrián a 63. percben állt be a Heraclesbe, amely 1-0-ra győzött a Fortuna Sittard vendégeként. Bese Barnabás nem került be a belga Leoven keretébe, amely idegenben ért el 1-1-et a Standerd Liege-zsel. A svájci Lugaono a hét közben játszott 1-1-et a vendég Vadúzzal, Kecskés Ádám végig ott volt a hazai csapat védelmében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.