Egymillió embert várnak Maradona ravatalához, gyászol a sajtó

A szerdán elhunyt Diego Maradona koporsóját a Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel, a szurkolók itt búcsúzhatnak el tőle csütörtökön, napközben. A nemzetközi sajtó természetesen nagy terjedelemben foglalkozik a szomorú hírrel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 26. 14:40
MARADONA, Diego
Buenos Aires, 2020. november 26. A Diego Maradona legendás argentin labdarúgó holttestét szállító autót kísérik rajongók Buenos Airesben 2020. november 25-én, Maradona halálának napján. A 60 éves Maradona halálát hirtelen szívmegállás okozta. MTI/AP/Natacha Pisarenko Fotó: Natacha Pisarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája 60 éves korában távozott az élők sorából, halálát szívroham okozta. Szerdán, helyi idő szerint 11.30 körül találtak rá az otthonában, élettelenül feküdt az ágyában. Holttestét éjjel egy mentőautóval szállították a Casa Rosadába, az argentin elnöki palotába. Már napfelkelte előtt ezrek álltak sorba, hogy egy utolsó pillantást vethessenek rá, illetve az argentin zászlóval letakart koporsójára. A tisztelői maszkban, biztonsági ellenőrzés után léphetnek be az épületbe, sokan közülük sírnak, mások 10-es mezt dobtak arra az elkerített részre, ahol a koporsó áll.

 

A Diego Maradona legendás argentin labdarúgó holttestét szállító autót kísérik rajongók Buenos Airesben, 2020. november 25-én, Maradona halálának napján. A 60 éves Maradona halálát hirtelen szívmegállás okozta
MTI/AP/Natacha Pisarenko

 

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök szerdán háromnapos nemzeti gyász hirdetett, az elhunyt családja azonban azt kérte, hogy a ravatalozás ne tartson ilyen hosszú ideig. Ezzel együtt egymillió búcsúzóra számítanak. Halálhírére tisztelői a főváros központjában álló jelképhez, az obeliszkhez, illetve a Boca Juniors stadionjához, a Bombonerához vonultak, ott emlékeztek rá. A részvétnyilvánítások folyamatosan érkeznek a világ minden részéről.

A nemzetközi sportsajtó megrendülten ír minden idők egyik legjobb labdarúgójáról, a szerdán 60 éves korában elhunyt Diego Maradonáról.

Németország

 

Bild: „Adios, Diego! Maradona Isten kezében. Diego Armando Maradona (60), a világ legnagyobb futballművésze halott.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung: „A zsenialitás és az őrület között. A labdarúgás világának búcsúznia kell egyik legjobb játékosától: mindössze 60 évesen elhunyt Diego Armando Maradona. Világbajnok, többszörös bajnok, UEFA Kupa-győztes, szövetségi kapitány, doppingvétkes, megbukott tévés műsorvezető, kokainfogyasztó – ez tulajdonképpen túl sok egyetlen életre.”

Süddeutsche Zeitung: „Isten lába. Az istenek között a legemberibb. Az esendő zseni: csak kevés embernek van annyi meghatározó fejezet az életében, mint Diego Armando Maradonának. Az argentin évekig a mennyország és a pokol között ingázott.”

Die Welt: „Az isten halott! Diego Maradona zseni volt, mániákus, szenvedélybeteg – szurkolói számára pedig csak »D10S«, azaz isten. Most pedig elhunyt.”

Der Tagesspiegel: „Az isteni. Zseniális, őrült, tragikus – Diego Maradona az ellentmondások embere volt.”

Olaszország

 

La Repubblica: „Diego Armando Maradonának abszolút tehetsége volt két dologhoz, a futballhoz és az önsorsrontáshoz. Sokáig párhuzamosan végezte a kettőt, aztán az elsőt abbahagyta, a másodikat pedig folytatta a 60.-ban elérkezett lefújásig.”

 

Franciaország

 

Liberation: „Igazi futballvirtuóz volt: legjobb pillanataiban Diego Maradona azt tanította nekünk, hogy kételkedjünk a fizika szabályaiban, és higgyünk a halhatatlanságban. Cselei, trükkjei, szlalomozásai félelemben és rettegésben tartották az ellenfeleket. A tudósok szerint a súlypontja alacsonyabban volt a normálisnál, a nagy latin-amerikai író, Eduardo Galeano pedig egyszer megjegyezte, hogy Maradona az egész testével lát. Amikor focizott, természetfeletti volt. A pályán kívül azonban felerősödtek az emberi gyengeségei: a drogok, az alkohol, a bulimia, a prostituáltak, és más függőségek gyorsan legyőzték a tehetségét.”

Spanyolország

 

La Vanguardia: „Maradona mítosszá vált az 1986-os világbajnokságon, amelynek döntőjében Argentína 3-2-re nyert az NSZK ellen. Legendává az angolok elleni negyeddöntő tette, amikor a saját térfeléről indulva minden ellenfelét kicselezte, majd még a kapus mellett is elhúzta a labdát és úgy lőtt a hálóba. A szurkolók eksztázisba kerültek.”

 

Svájc

 

Berner Zeitung: „Ó, Maradona! Az argentin több életet is élt: egyet a talán valaha volt legragyogóbb futballistaként, a többit pedig egészségtelenül. Talán az volt a legnagyobb eredménye, hogy mindezek mellett egyáltalán meg tudott öregedni. Argentínában is azt mondják: egy macskának hét élete van, de Maradona esetében már abbahagyták a számolást.”

Neue Zürcher Zeitung: „Diego Maradonának olyan volt a karrierje, mint egy holdraszállás.”

 

Nagy-Britannia

 

The Guardian: „Maradona tökéletes megnyilvánulása volt az emberi ellentmondásosságnak: egyszerre volt szép és csúnya. Nem kérdés, hogy zseni volt: szinte emberfeletti képességgel nyúlt a labdához, olyat tudott vele, mint a nagy festők az ecsettel, vagy a zeneszerzők a hangokkal.”

Daily Mail: „A pályán zseni, azon kívül egy bálvány sok hibával. Diego Maradona Buenos Aires szegénynegyedéből indulva minden idők egyik legjobbja lett, még ha ellentmondásos is volt a megítélése.”

 

Egyesült Államok

 

Los Angeles Times: „Mint a másik híres argentin exportcikk, a tangó, Maradona is érzékiséget és szenvedélyt, de tagadhatatlanul sötétséget is hozott a sportágba és a saját életébe. A pályán kevesen tudtak lépést tartani a tudásával, a képességeivel, a kreativitásával, de ravasz és dühös is tudott lenni. A magánéletében egy ingatag ember volt, óriási étvággyal, sokszor esett túlzásba, s emiatt gyakran került kórházba is.”

Washington Post: „Maradona halálával a világ elvesztette egyik legtehetségesebb sportolóját és az egyik legmeggyötörtebb lelkét.”

New York Times: „Maradona lába úgy követte a labdát, mint egy kis háziállat. Egy naranccsal is úgy tudott bánni, mint mások a labdával. A stílusa pedig briliáns volt, sokszor álcázta magát: hosszú időre eltűnt, aztán a fontos pillanatokban ismét feltűnt lenyűgöző cseleivel, döbbenetes passzaival és védhetetlen lövéseivel.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.