A pályafutása és az életútja is méltó az elismerésre

Kedden volt Ausztrália nemzeti ünnepe, amit nemes egyszerűséggel Ausztrália-napnak (Australia Day) neveznek. Hagyományosan ezen a napon adják át az Ausztrál Rend állami kitüntetéseket, amelynek legmagasabb fokozatát idén a tenisznagyság, Margaret Court is megkapta. A ma már lelkészként tevékenykedő Court sportága történetének legsikeresebb játékosa, elismerése után mégsem egy legenda felhőtlen ünneplése zajlik.

2021. 01. 27. 7:30
Margaret Court
TENNIS-AUS-OPEN Fotó: William West Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Margaret Court kitüntetésének hírét néhány nappal a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogtatta egy azt ellenző újságíró. Azóta több ausztrál politikus és közéleti személyiség is felszólalt a döntés ellen. Egyiküket sem sportszakmai szempontok vezették, pedig a hivatalos indoklás alapján Courtot a rekordokban gazdag teniszkarrierjéért és a fiatal sportolók mentorálásáért tüntették ki.

Margaret Court (lánykori családnevén Smith) a női tenisz úttörője volt. 1960 és 1966 között hétszer egymás után megnyerte a hazai Grand Slam-tornát, az Australian Opent. Másfél éves kihagyása és Barry Courttal kötött házassága után ott folytatta, ahol abbahagyta. 1970-ben mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte – erre azóta csak Steffi Graf volt képes 1988-ban. Court a fizikai felkészülésben megelőzte a korát, és ő volt az első női játékos, aki ütőerejével dominált az ellenfeleivel szemben.

Ő mutatta meg azt is versenytársainak, hogy szülés után is lehet sikeresen teniszezni, 1973-ban már édesanyaként nyerte utolsó három egyéni GS-trófeáját. Mindössze honfitársa, Evonne Goolagong, illetve a belga Kim Clijsters nyert rajta kívül édesanyaként a négy nagy torna valamelyikén. Huszonnégy egyéni Grand Slam-trófeá­ja a mai napig rekord. Ennek megdöntésétől nincs messze az amerikai Serena Williams, aki a huszonharmadik sikere óta négy finálét veszített el. Ha Williams – akár az idei, február 8-án kezdődő Australian Openen – utoléri Courtot, akkor azt az ausztrál által kikövezett úton teszi. Fizikailag, ütőerővel a mezőny fölé magasodva és utolsó nagy sikerét már édesanyaként elérve.

– Ha Serena megdönti a rekordomat, megérdemli. Nem lesznek álmatlan éjszakáim miatta – állítja Court, akinek a párosban és a vegyes párosban elért trófeákkal együtt felállított, hatvannégy Grand Slam-győzelmet számláló rekordját senki sem veszélyezteti.

Court legnagyobb sikerei idején is csendes, sportszerű bajnok volt, nem rajongott a rivaldafényért. Bár a teniszpályán csak megközelíteni tudta őt a két amerikai klasszis, de Billie Jean King a nők, Martina Navratilova pedig a melegek jogaiért vívott törekvése miatt jobban szem előtt maradt karrier­je után is. Court teológiai tanulmányokba kezdett, 1995-ben megalapította saját gyülekezetét Perthben. Igehirdető szolgálatai mellett az ausztrál családok szövetségét (AFA) és a drogmentes Ausztráliáért dolgozó szervezetet támogatta. A Margaret Court Community Outreach a koronavírus-járvány nehéz időszakában hetente hetven tonna élelemmel támogatta a rászorulókat. Annak ellenére, hogy Nyugat-Ausztrália állam szerencsejáték-szervezete, a jótékonysági kiadásokra törvény által kötelezett Lotterywest visszautasította a segítséget.

Hogy miért? Azért, mert Court keresztényi meggyőződésből ellenzi az egyneműek házasságát, és ennek többször hangot is adott. Ezért nem segített a Lotterywest – nem Courton, hanem a rászorulókon. Ezért szervezett partizánakciót tavaly John McEnroe és Navratilova, hogy a Margaret Court Aréna inkább Evonne Goolagong nevét viselje. Ezért ünnepelte meg sokkal kisebb körítéssel az ausztrál teniszszövetség tavaly Court naptári Grand Slamjének ötvenedik évfordulóját, mint egy évvel korábban ugyanazért a teljesítményért Rod Lavert. És ezért döntött úgy több kitüntetett, hogy nem fogadja el az Ausztrál Rendet, ha Courtot is elismerik. A korábbi teniszező viszont örül az elismerésnek.

– Korábban a társadalmi munkámért kaptam elismerést, most a teniszemért. Nagyon szerettem Ausztráliát képviselni a teniszpályán, nagy megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés – mondta a díjazott, aki 2007-ben kapott először Ausztrál Rend-fokozatot, akkor még a második legmagasabbat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.