Kettős mérce, kettős hiba

Margaret Courtnek van bátorsága bírálni az LMBT-jogokat és helyteleníteni a homoszexuálisok házasságát. A liberális John McEnroe emiatt kiírná, sőt kiirtaná Courtöt a tenisztörténelemből.

2020. 02. 01. 12:00
Laver Cup
Tennis - Laver Cup - Palexpo, Geneva, Switzerland - September 20, 2019 Team World team captain John McEnroe reacts during Team World's Taylor Fritz singles match against Team Europe's Stefanos Tsitsipas REUTERS/Denis Balibouse - RC1FE7C43660 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John McEnroe kiírná, sőt kiirtaná Margaret Courtöt a tenisztörténelemből. Idáig jutott a fehér sport.

„Idén van Margaret Court Grand Slam-sikerének az ötvenedik évfordulója, és az Ausztrál Teniszszövetség dilemmával szembesül. Mit kezdjenek az őrült nénikéjükkel?” A sportág máig népszerű fenegyereke ezekkel a szavakkal illette a játék valaha volt legnagyobb női alakját, a huszonnégy Grand Slam-tornagyőzelemmel rekorder bajnoknőt a Eurosporton futó, Commissioner of Tennis, tehát a Tenisz biztosa című műsorán (mely rang Magyarországon kissé bizarrnak hat). Majd nyomatékot adva a szavainak a következő könyörgéssel fordult Serena Williamshez, aki – csak hogy értsük – huszonhárom GS-trófeánál tart, illetve rekedt meg: „Serena, tegyél meg nekem egy szívességet! Nyerjél idén két Grand Slam-tornát, szerezd meg a huszonötödiket, hogy Margaret Courtöt és a megbotránkoztató nézeteit hátrahagyhassuk, oda, ahová tartoznak, a múlt süllyesztőjébe.”

Ebből már sejthető, hogy McEnroe nem Margaret Court lábmunkáját, szerva-röpte játékát kifogásolja. Hanem a kijelentéseit, a véleményét, ha úgy tetszik. A korábbi kiválóság ugyanis az egyik keresztény egyház lelkésze, s olyan rémtettek tapadnak a nevéhez, mint az Ausztrál Családok Szövetsége és a Drogmentes Ausztrália mozgalom támogatása. S igen, van bátorsága bírálni az LMBT-jogokat és helyteleníteni a homoszexuálisok házasságát. Nem kell hozzá különösebb képzelőerő, hogy sejtsük, mit kap ezért. Homofób, kirekesztő – miként McEnroe-tól megtudhattuk –, őrült is, s persze rasszista (előásták egy 1970-es nyilatkozatát, amelyben kétségtelenül elismerőleg szólt a dél-afrikai rendszerről).

John McEnroe vitán felül nagy játékos volt, sokak kedvence. De ha már moralizálunk, örökké balhézott, káromkodott a pályán, el is tiltották, ahogy később elismerte, gyűlölte az ellenfeleit, mert ez az érzés inspirálta, viharos körülmények közepette vált el a feleségétől, Tatum O’Nealtől, aki elmesélte, az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor a férje egyszerűen lerúgta a lépcsőről, s a drogokkal is hírbe hozták. Ha jobban elmélyedünk az életében, nem egy kimondott példakép.

Most mégis – már elnézést – ő a tökös gyerek, mert beleszállt egy hetvenhét éves legendába, egy idős hölgybe, egy hívő kereszténybe. S mindezt gusztustalanul. Azon a napon, január 27-én tette közé becsmérlő videó­ját, amelyen Margaret Courtöt sporttörténeti sikere ötvenedik évfordulója alkalmából köszöntötték. A bevallottan leszbikus Martina Navratilovával közösen ráadásul Evonne Goolagong Arena feliratú transzparenst lengetett, azt sugallva, inkább a másik ausztrál teniszlegendáról kellene elnevezni a Margaret Court Arenát, s persze lelkendezve dicsérte a Melbourne-ben az ausztrál nyílt bajnoksággal egy időben zajló LMBT-tenisztornát. Mert már ilyen is van…

E helyütt hagyjuk az immár LMBTQ-ig terebélyesedett jogokat. Nem azért, mert éppenséggel nem mernék állást foglalni. Hanem mert ez a történet, Margaret Court diabolizálása nem erről szól. Hanem a szokásos módszerről, a kettős mércéről, amely – a tenisz nyelvezetén fogalmazva – kettős hiba formájában jelentkezik. A liberális John McEnroe-nak lehet véleménye, világgá kürtölheti sértő mondatait, amiben aztán a világsajtó lelkendezve tobzódik, a keresztény Margaret Court viszont fogja be a száját, örüljön, hogy nem feszítik keresztre. Azt is mondhatjuk, a kedélyes, humoros John McEnroe-nak most mutatkozott meg az igazi énje, amikor gyalázkodva politizálhat a sport-, a teniszpályán. Margaret Courtnek viszont az a sorsa, hogy irtsák ki még a tenisz történelméből is.

Szivárványszínűvé lett az egykor fehér sportág. Nincs ezzel baj, de a széles spektrumból a fehéret mintha ki akarnák rekeszteni.

Fonák helyzet. Egy egyenes tenyeres pörgetés mindenképpen megtenné válaszul. Mondjuk egy olyan, amilyennel Ivan Lendl gyakorta hűtötte le John McEnroe-t.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.