Martinek nem változtatna a vb-re

Szerény, a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtottak a magyar férfi öttusázók a hétvégén zárult bathi Európa-bajnokságon. A magyar öttusa hagyományaihoz méltatlan, hogy egyéniben a hetedik hely a legjobb eredmény. Martinek János szövetségi kapitány azonban nem akarja megkockáztatni a döntős helyek elvesztését a szeptemberi hazai rendezésű vb-n. A 35 éves Marosi Ádám, a nála két évvel fiatalabb Kasza Róbert esélyesebb az olimpiai kvóta megszerzésére, mint a fiatalok. Ezért várhatóan ugyanaz a csapat indul Budapesten, mint amelyik Bathban (le)szerepelt.

2019. 08. 13. 11:15
Regős Gergely
A legfiatalabb csapattag továbbra is élvezi a bizalmat Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a szövetség szakmai bizottsága, szerdán az elnökség előtt referál Martinek János szövetségi kapitány, a férfi-öttusaválogatott szövetségi kapitánya. A laikus azt hinné, hogy kellemetlen kérdések sokaságát szegezik a kapitánynak minden idők egyik leggyengébb Eb-szereplése után. Szöul bajnoka nem idegeskedik, nyugodtan készül a raportra. „Nem volt zavartalan a felkészülés. Demeter Bence bokáját kétszer műtötték az utóbbi egy évben, az Európa-bajnokság előtt három héttel indult el ismét komoly versenyen. Kasza Róbert sérülés miatt másfél évig nem versenyzett, sem volt teljesen egészséges, rengeteg panasza volt a felkészülés során. Összesen egy világkupa-viadalt vállalt az Eb előtt” – magyarázta a kapitány a bizonyítványt.

Martinek a sportolói korszakából átmentett optimizmussal világított rá a sikerre, ő a Málits, Bereczki duó váltóban elért bronzérmét ide sorolja. De nem hallgatja el, hogy szűk a merítési lehetősége, így minden bizonnyal nem lesz fiatalítás, ugyanaz a négy ember indul egyéniben szeptemberben a budapesti vb-n, mint akik Bathban (le)szerepeltek. Demeter Bence a 7., Regős Gergely a 26., Marosi Ádám a 28., Kasza Róbert a 29., helyen fejezte be az egyéni versenyt.

A legfiatalabb csapattag továbbra is élvezi a bizalmat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Túl nagy a tét, egyszerűen nem kockáztathatunk az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, hogy olyan fiatalokat indítsunk, akik nem jutnak döntőbe. Málits István és Bereczki Richárd is alig tudta magát beverekedni a döntőbe a világkupaversenyeken. Márpedig itthon egy ilyen fontos világversenyen nem kockáztathatunk.”

Kardos Bencét, a junior Európa-bajnokságon a nyáron ezüstérmet szerzett 19 éves fiatalembert a titkos esélyesek között emlegették, de a júniusi sikere óta nem győzte meg a kapitányt. „A vívásban továbbra is bizonytalan. Még bele kell nőnie a felnőttmezőnybe” – érvelt a kapitány. A Trion SC ifjú versenyzője a következő olimpiai ciklusban dobbanthat. Martinek szerint vannak „lyukas korosztályok”: Marosi 35, Kasza 33, Demeter 28, a csapat negyedik tagja, Regős Gergely 23 éves. A csapat két fiatalabb tagja között öt év a korkülönbség, ami arra utal, hogy volt idő, amikor nem volt megfelelő minőségű képzés. A sportágfejlesztésnek köszönhetően ma már nincsenek ilyen jellegű szakmai problémák, de a fiatal versenyzők tapasztalata nem mérhető az idősebbekéhez.

Ha ma lenne a csapathirdetés, akkor a magyar közönség minden bizonnyal Marosi Ádámékat láthatná a szeptemberi világbajnokságon Budapesten. A tokiói kvótaszerzés mindent felülír, a generációváltás csak a következő olimpiai ciklusban lesz aktuális.

Kérdés, ki fogja azt levezényelni…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.