Még nem járt le az ideje

Komoly sportemberi erényeket mutatott az elmúlt napokban a magyar férfi-kosárlabdaválogatott, amely két Eb-selejtezőjét is az utolsó pillanatokban nyerte meg itthon a címvédő Szlovénia, valamint idegenben Ukrajna ellen. A csapattal tehát nincs gond, de kérdés, Ivkovics Sztojan felmondásának elfogadása után a folytatásban ki irányítja a sikeres válogatottat.

2020. 02. 25. 12:54
null
Váradi és Keller összhangban. Petrov is megszenvedte Forrás: FIBA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy és fél másodperc bűvös időhatár a magyar férfiválogatott életében. Csütörtökön a szlovénok elleni Európa-bajnoki selejtezőben Szombathelyen döntetlen állásnál ennyi volt hátra a mérkőzésből, amikor Perl Zoltán két büntetőhöz jutott. A csarnok izzott a feszültségtől, ám ő higgadt maradt, mindkét dobása a gyűrűbe hullott, és legyőztük a címvédőt. Vasárnap este Zaporizzsjében az ukránok ellen ismét 4,5 másodperccel a vége előtt és megint döntetlennél támadhatott a magyar csapat. Ivkovics Sztojan időt kért. A szövetségi kapitány úgy látta, Rosco Allen a legkevésbé kimerült, ezért olyan figurát rajzolt le, hogy ő kaphassa a labdát, majd próbálja meg egy az egyben megverni a védőjét. És pontosan ez történt.

Ha visszagondolunk ennek a csapatnak a közelmúltjára, több olyan mérkőzést is találunk, amelyet a hajrá perceiben vagy pillanataiban nyert meg, alaposan rácáfolva arra a buta közhelyre, hogy a magyarok a döntő momentumokban rendre összeomlanak a tét alatt.

– Igazi csapat vagyunk, és tudjuk, mindig számíthatunk a többiekre – fedte fel a titkot a 12 éves korától az Egyesült Államokban nevelkedett Rosco Allen. – Több éve együtt játszunk már, ez kellő önbizalmat ad, mindenkiben él a dacos győzni akarás, ezért amikor baj van, tudunk egymásból erőt meríteni. Japánban játszom, de mindig szívesen utazom át a fél világot oda és vissza, hogy itt lehessek a válogatottban. Boldog vagyok, hogy két győzelemmel kezdtük a selejtezőket, mert nagyon szeretném, ha 2017 után jövőre is ott lehetnék ezekkel a srácokkal az Európa-bajnokságon.

Váradi és Keller összhangban. Petrov is megszenvedte
Fotó: FIBA

Természetesen nem lehet elmenni szó nélkül a szövetségi kapitány szerepe mellett sem. Ivkovics Sztojan enyhén szólva is megosztó személyiség, a válogatottban a játékosok a tűzbe mennének érte. Ez a két selejtező kicsit róla is szólt, ugyanis ritkán fordul elő, hogy egy kapitány a felmondási ideje alatt kezdene meg egy fontos sorozatot. A történetet már többször megírtuk: Ivkovics Sztojan a szerződésében előírtakkal ellentétben vezetőedzői munkát vállalt Kaposvárott az előző év végén, ezt a szövetség elnöksége, érthetően, zokon vette. Ivkovics beadta a felmondását, amit a testület elfogadott, egyben igényt tartva a munkájára a hat hónapos felmondási idő alatt.

A szlovénok legyőzése után szinte minden újságíró arról faggatta, hogy ez volt-e az utolsó hazai meccse kapitányként – a következő selejtező csak novemberben következik –, mire ő többnyire azt felelte, hogy ezzel a szerződéssel biztosan. Lefordítva: nincs kizárva, hogy a szerződés lejártakor a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége újra őt kéri fel erre a munkára.

A játékosokat is kérdezték, és a csapat egyik legjobbja, Vojvoda Dávid azt felelte, ők élnek-halnak a kapitányért, és ezt az eredmények is bizonyítják. A számok egyébként tényleg elgondolkodtatók. Ivkovics Sztojan hét éve vette át másodszor a válogatott irányítását, ezalatt tizennégy Eb-selejtezőből tizenkettőt megnyert a csapat, és vasárnap Zaporizzsjében sorozatban a kilencedik győzelmét aratta. Ez, és a csapat egysége, mentális ereje az ő módszereit és válogatási elveit igazolják – kérdés, neki és a szövetségnek sikerül-e megoldaniuk a kívülről nézve nem fajsúlyos konfliktust.

A két bravúrosan megnyert Eb-selejtező után nem túlzás: a válogatott érdekében ennek muszáj megtörténnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.