Megvan a Giro útvonala, Budapestről már senki sem beszél

Szerdán bemutatták a Giro d'Italia kerékpáros körverseny idei útvonalát, a világ egyik legnézettebb sporteseményén a mezőny nem hagyja el Olaszország területét.

2021. 02. 24. 20:02
null
Morbegno, 2020. oktber 23. A mezny a 103. Giro d'Italia olasz orszgti kerkpros krverseny tizennkilencedik, Abbiategrasso s Asti kztti 124,5 kilomteres szakaszn, Morbegnban 2020. oktber 23-n. MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro Fotó: Luca Zennaro Forrás: MTI/EPA/ANSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó néhányszor megesett már, hogy a nagy háromhetes Grand Tour-versenyek közül a Tour de France nem Franciaországból, a Vuelta nem Spanyolországból, a Giro d’Italia pedig nem Olaszországból indul. Csak néhány példát említve a közelmúltból, a Tour 2019-ben Brüsszelben, a Vuelta 2017-ben Nimes-ben, a Giro 2018-ban Jeruzsálemben kezdődött meg. S utóbbin tavaly májusban Budapestről indult volna a mezőny, hogy az első három szakaszt Magyarországon rendezzék meg, innen repítették volna át a versenyzőket Szicíliába – de a koronavírus-járvány mindezen elképzeléseket romba döntötte. A 103. Giro d’Italiát végül októberben megrendezték, palermói rajttal. S ugyan az olaszok a májusi rajt törlése után jelezték, hogy nem feledkeznek meg rólunk, október végén Mauro Vegni versenyigazgató már előrevetítette, hogy 2021-ben bizony nem nálunk kezdődik meg az olasz körverseny.

– Nem hiszem, hogy a világjárvány előidézte problémákat felszámolják 2021-re, ezért azon dolgozunk, hogy mind a huszonegy szakaszt Olaszországban rendezzük meg – szögezte le Mauro Vegni, és a járványhelyzetben kétségkívül ez volt a logikus döntés az olaszoktól. Azt már február elején nyilvánosságra is hozták, hogy a Nagy Rajtnak (Grande Partenza) idén Torino ad otthont.

Nos, szerdán hivatalosan bemutatták a 2021. évi, 104. Giro d'Italia útvonalát. A rajt május 8-án Torinóban egy kilenc kilométeres egyéni időfutam lesz, és május 30-án is egyéni időfutam, Senago és Milánó között 29,4 km-es távon zárja a versenyt. Az idei kiírásban hat hegyi befutós, hét dombos és hat sík szakasz lesz, s a huszonegy szakaszon 3450 kilométer az össztáv. Érdekesség, hogy az útvonal idén Dél-Itáliát nem érinti.

Forrás: La Gazzetta dello Sport

A tervek szerint két magyar bringás áll rajthoz az idei Girón: a tavaly is résztvevő, a jelenleg az Egyesült Arab Emírségek körversenyén szereplő Valter Attila (Groupama-FDJ), valamint Grand Tour-újoncként Fetter Erik (Eolo-Kometa) is ott lehet a 184 bringást felvonultató olasz háromhetes viadalon. Ami pedig a magyarországi rajtot illeti, abban reménykedhetünk, hogy talán 2022-ben majd tőlünk indul a Giro d'Italia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.