Valter Attilának egy esélye maradt: csütörtökön vagy soha

A profi kerékpárosok idei első World Tour-versenyén, az UAE Touron – az Egyesült Arab Emírségek egyhetes országúti körversenyén – Valter Attila a szerdai sík szakaszon a mezőnnyel a 74. helyen ért célba. Egy esélye maradt, a csütörtöki hegyi szakasz, hogy „villantson”.

2021. 02. 24. 16:41
UAE Tour 2021 -STRATA STAGE- Tappa 3 - Da Al Ain Strata Manufacturing a Jebel Hafeet -166 km.
UAE Tour Fotó: LaPresse/ Fabio Ferrari Forrás: https://www.theuaetour.com/
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valter Attila a hegyi menők közé tartozik, ezt tavaly a Giro d' Italia huszadik szakaszán is megmutatta, amikor az Alba és Sestriere közötti 190 kilométeres etapon kilencedik lett – aznap háromszor kellett felkapaszkodni Sestriere-be, 2035 méterre, két különböző irányból. A 2021-es esztendő első World Tour-versenyén, az Egyesült Arab Emírségekben ilyen magas hegyek nincsenek, de még a keddi, 166 kilométeres harmadik szakasz hegyi befutóval ért véget, s a végén az 1025 méter magas Jebel Hafeetre kellett felkapaszkodni. Valternek nagy pechje volt, hogy az FDJ-ben egyik csapattársa, Anthony Roux a szakasz előtt az összetettben a hetedik helyen állt, mert a csapat vezetése úgy döntött, az a legfontosabb, hogy Rouxt bent tartsák a top 10-ben, ez ugyanis mindig jól mutat az eredménylistán.

Így honfitársunknak és az FDJ többi versenyzőjének is Rouxt kellett segíteniük, nem hagyhatták magára. A taktika azonban nem jött be, mert a francia versenyző a kaptatón kicsúszott az első tízből, ám így Valter sem tudta megmutatni, hogy mit tud. Erre mondják: a két szék közt a pad alá esni tipikus esete… Valter Attila mindenesetre profi versenyzőhöz illően – azt tette, amiért fizetik – higgadtan nyilatkozott az UAE Tourt közvetítő Eurosport magyar nyelvű oldalán az ES Bringa szakportálnak.

– Megértem a nézőket, de bennem nincs szomorúság. Ez egy ilyen sport, ezt látni kell, nekem egész egyszerűen ma ez volt a feladatom. Jól éreztem magam az emelkedő alján, nyilván tudtam volna menni, de segíteni kellett, és persze semmi garancia nem volt arra, hogy én például a legjobb ötben zárok a szakaszon. A csapat úgy ítélte meg, hogy Roux esetleges összetettbeli top 10-es helyezése több ér, és így én teljesen egyetértek velük. Ezzel viszont nekem egy átmozgató edzéssé változott az emelkedő. Amúgy ne felejtsük el, ez volt az év első hegyi befutója, szóval, nem kell elsietni semmit – fogalmazott Valter Attila, aki a szakaszon végül 7:16 perc hátrányt szedett össze. Miként Roux is, aki visszaesett a 11. helyre.

Ilyen egy hegyi szakasz az UAE Touron
Fotó: Theuaetour.com

A szerdai sík szakasz a várakozásnak megfelelően mezőnyhajrával zárult, s ezt az ír Sam Bennett (Deceuninck–Quick-Step) nyerte meg, az ideje 4:51:51 óra, de a mezőnnyel a 74. helyen célba érkezett Valter Attilának is ennyit könyveltek el.

Az összetettben a Tour de France címvédője, a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) áll az élen 12:50:21 órás idővel, a második a brit Adam Yates (Ineos–Grenadiers) 43 másodperc hátránnyal, a harmadik a portugál Joao Almeida (Deceuninck–Quick-Step), neki 1:03 perc a lemaradása Pogacarhoz képest. Valter Attila az 54. helyen áll, az ő hátránya 17:01 perc.

Az UAE Touron pénteken, majd a szombati záró napon is sík etap lesz, csütörtökön viszont hegyi szakasz jön; a Fujairah Internationakl Marine Club és a Jebal Jais közötti 170 kilométeres táv utolsó 21 kilométere emelkedő – átlagban 5,4, a végén 7,1 százalékos meredekséggel –, a cél pedig 1491 méteren lesz. Az év első World Tour-viadalán ez a második, de egyben az utolsó esély Valter Attila számára, hogy „villantson” a hegyen. Azt, hogy sikerül-e neki, az Eurosport magyar nyelvű adásában is nyomon követhetjük csütörtökön 11.45 órától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.