Minden arany, ami fénylik

Immár 32 világbajnoki aranya van a magyar úszósportnak, és ebből ötöt Kvangdzsuban szereztek Hosszú Katinkáék. Nem lehet panasz a mérlegünkre a 18. vizes vb-n, még ha a vízilabdázók ezúttal nem is tettek hozzá az éremkollekcióhoz.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 30. 10:54
Swimming - 18th FINA World Swimming Championships
Hosszú Katinka állócsillag nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi úszósport egén is Fotó: Antonio Bronic Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha csak az érmek számát nézzük, feleannyit szereztünk a medencében – négyet –, mint Budapesten, ugyanakkor háromszor annyi világbajnokunk van, és mind a négy érmünk arany! – kezdte a kvangdzsui 18. úszó világbajnokságról adott értékelését Sós Csaba szövetségi kapitány. – Hiszen a Duna Arénában csak győzött kétszer, míg itt, Koreában az ő szokásos vegyes duplája mellé és is odatett egyet-egyet, nem is beszélve arról, hogy Milák óriási világcsúcsot úszott, ami nem született magyar versenyzőtől a ­2017-es vb-n. Bogi idején lehet fanyalogni, de akárki akármit mond, egy év leforgása alatt Európa- és világbajnok lett 200 pillangón. És az őrségváltás rendületlenül folyik tovább. A 19 éves Milák történelmi világrekordot úszott, a 17 éves Késely Ajna csak két századdal maradt le a bronzéremről 400 gyorson, és volt még egy hatodik helye is 1500-on, és a 4×200-as gyorsváltóval is hatodik volt. A 19 éves Németh Nándor döntőt úszott a legsűrűbb számban, 100 méter gyorson. Tehát a fiataljaink szépen jönnek föl.

– Sőt, ha Rasovszky Kristófot is beszámítjuk, márpedig miért ne számítanánk be, akkor négy különböző világbajnokunk volt Kvangdzsuban. Ilyesmire nem volt példa a magyar úszás történetében.

– Nem bizony, mert bár 1991-ben Perthben ötöt nyertünk, Egerszegi és Darnyi kettőt-kettőt és egyet Rózsa. Kevés sportág mondhatja el Magyarországon, hogy egyidejűleg négy világbajnoka van, ha egyáltalán elmondhatja. Az meg külön kuriózum, hogy bárkivel beszélek, még aki hat aranyat nyert Kvangdzsuban, is Milák 200 pillangón elért világcsúcsát tartja a legnagyobb durranásnak. Ja, és négy váltónk már megszerezte az olimpiai kvótát, ami azt jelenti, hogy a tartalékokkal együtt 24 versenyzőnk akkor is ott lenne Tokióban, ha egyéni számokban egyetlen indulási jogot sem szereznénk. De fogunk…

Hosszú Katinka állócsillag nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi úszósport egén is
Fotó: Reuters

– Volt árnyoldala is a mi szempontunkból ennek a vb-nek?

– Legyünk telhetetlenek: azért két érem még bejöhetett volna. Ha Késely és Milák behúzza azt a két negyedik helyet – 400 gyorson és 200 pillangón – harmadiknak, azt elviseltem volna. És Verrasztó Dávidtól is számítottam egy dobogóra, de a négyszáz vegyes már csak ilyen; kiszámíthatatlan. Már ha nem Hosszú Katinka ússza… Mert nézze meg, a legnagyobb esélyes, az amerikai Kalisz még csak döntőbe sem került. Verrasztónak valahogy nem mennek az Európán kívüli világbajnokságok. De itt van a 200 méter vegyes, ott meg Cseh Laci esett ki. Az kicsit furcsa volt, hogy Laci pénteken, amikor kiesett a 200 vegyes középfutamában, összecsomagolt, és hazautazott Budapestre. Ez nem tetszik nekem…

– Szabó Szebasztián – aki ötödik lett 50 pillangón élete első, magyar színekben leúszott világbajnokságán – mire viheti Tokióban?

– Isten hozta körünkben! Először is, még szentesíteni kell az olimpiai indulását. Az külön jó az ő érkezésében, hogy olyan számokban úszik, ahol lyukasak vagyunk. Sprintereink ugyanis nem nagyon vannak. Ötven gyorsot, száz gyorsot, száz pillangót úszhat, idevaló közénk, ugyanazt a nyelvet beszéli, mint mi, sőt még ízesebben is! Egy pillanat alatt beilleszkedett, és a váltókban is bővíti a variációs lehetőségeinket. Látszik rajta az öröm, amikor felveszi a válogatott melegítőjét, büszke rá, és mi is büszkék vagyunk őrá.

Dressel a legjobb, a 400 vegyes maradt Phelpsnek

Újabb két világcsúcsától megfosztották, így minden idők legeredményesebb úszója, sőt sportolója, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps már csak egyetlen számban, a 400 méteres vegyesúszásban tartja a világrekordot 4:03.84 perccel. Phelps még aktív versenyzőként élte meg, hogy 200 méter gyorson, majd 200 méter vegyesen is felülmúlták. Előbbi távon a német Paul Biedermann még 2009-ben javította – „cápadresszben” – 1:42.96-ról 1:42.00-ra a rekordot. Aztán Ryan Lochte következett, aki 2011-ben a 200 méteres vegyesúszás csúcsából faragott le 23 századot (1:54.23-ról 1:54.00-ra).

Kvangdzsuban Milák Kristóf volt az egyik trónfosztó, aki a 200 méteres pillangóúszásban 1:50.73 perccel adta át a múltnak Phelps 1:51.51-es eredményét, amelyet az amerikai 2009-ben állított fel. Majd Caeleb Dressel (képünkön) következett 100 pillangón, ugyancsak tízéves rekordot megdöntve: 49.82 másodperc helyett immár 49.50 a szám világrekordja. Phelps becsületére legyen mondva, ahogy Miláknak, úgy Dresselnek is gratulált a sikeréhez. Összesen 6 arany- és 2 ezüstéremmel Dressel lett a világbajnokság legeredményesebb versenyzője – ugyanő volt 2017-ben Budapesten is.

A már említett kettővel együtt összesen kilenc világcsúcs született Kvangdzsuban: a brit Adam Peaty 100 m mellen (56.88 mp), az orosz Anton Csupkov 200 m mellen (2:06.12 perc), az amerikai Regan Smith 100 és 200 m hátúszásban (57.57, illetve 2:02.25 perc), Ausztrália a női 4×200 m-es gyorsváltóval (7:41.50), az Egyesült Államok a női 4×100 m-es vegyes váltóval (3:50.40), valamint az Egyesült Államok a 4×100 m-es mix gyorsváltóval (3:19.40). A fejlődés tehát megállíthatatlan, a cápadresszes rekordok is sorra dőlnek meg.

A maga nemében az is rekord, amit a német Florian Wellbrock vitt véghez. A 21 éves úszó győzött a nyílt vízi 10 kilométeren, majd az uszodában 1500 méteren is, ő az első úszó, aki egy világbajnokságon két szakágban is aranyérmet nyert.

A többi sportággal, a nyílt vízi úszással, a műúszással, a műugrással és a vízilabdával összesített éremtáblázat élén Kína végzett 16 aranyéremmel, köszönhetően annak, hogy tarolt műugrásban. Az úszásra szorítkozva hatalmas az Egyesült Államok fölénye, 14 arannyal első, 5-tel Ausztrália a második, s örömünkre Magyarország a harmadik 4-gyel. (N. M.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.