Minden meccsen csúcsformában

Olyan a mai Veszprém, mintha minden meccset csúcsformában játszana — mondta lapunknak Mikler Roland. A 34 éves kapus újjászületett a tavaly őszi edzőváltás óta, a veszprémi szurkolók „Gyere vissza!” rigmusa kapcsán nem ostorozza magát, amiért türelmetlen volt, és aláírt Szegedre, hanem a Bajnokok Ligája-győzelemre összpontosít.

2019. 05. 29. 12:42
null
A legértékesebb klubtrófeát elnyerve távozna Veszprémből Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Két spanyol edzővel, Carlos Ortegával és Xavi Sabatéval már eljutott csapatával a Bajnokok Ligája döntőjéig. A hétvégén ismét spanyol szakemberrel, David Davisszal rugaszkodik neki a feladatnak. Mennyiben más a három szakember stílusa, vannak-e rokon jegyek?

– Persze, mindhárman a munkában hisznek. Pályafutásom során sajnos volt olyan edző, legutóbb Veszprémben is, akire ez nem volt jellemző, de hagyjuk is a Vranjes-korszakot. Ortegával 2015-ben játszottunk döntőt a Barcelona ellen, el kell ismernem, a Barca jobb volt, megérdemelten nyert.

– Abban a szezonban beválasztották az álomcsapatba.

– Igen, jól ment a védés, de mindig elmondom, hogy ez csapatmunka, ehhez a többiek is kellettek. Egy évre rá a mindig nagyon aprólékos, munkamániás Sabaté vezetésével volt az emlékezetes Kielce elleni dráma, amikor kilencgólos vezetésünk után hétméteresekkel buktuk el a döntőt.

– És azon a mérkőzésen játszott a lengyeleknél a jelenlegi csapattársa, Manuel Strlek. Téma volt a 2016-os döntő az öltözőben?

– Nem, igyekszünk előre tekinteni, attól nem lesz jobb, ha a múltban vájkálunk.

– Strlek mellett Momir Ilics és Sterbik Árpád is nyert Bajnokok Ligáját. Utóbbi négyszer is. Őket sem faggatják, mi a titok?

– Mindannyian profik vagyunk, sok vérre menő, kiélezett csatát megvívtunk már itt-ott, még azzal sem lehet vádolni minket, hogy ne lenne meg a Final Four-tapasztalatunk. Én 34 évesen negyedszerre megyek Kölnbe, hogy valahogy megszerezzem azt a trófeát, amire annyira vágyunk.

A legértékesebb klubtrófeát elnyerve távozna Veszprémből
Fotó: Havran Zoltán

– Egyetért azzal, hogy a sorsolásnál szerencsés volt a Veszprém? A Kielce nem tűnik annyira erősnek, mint a Barcelona, amely talán kiemelkedik a mezőnyből.

– Ez akár még igaz is lehet, de nem ért a sportághoz az, aki szerint a Kielce gyengébb játékerőt képvisel. Induljunk csak ki abból…

– …hogy oda-vissza legyőzték őket a csoportkörben.

– Nem, nem ezt akartam mondani, de nemsokára visszatérünk erre is. A Kielce edzője Talant Dujsebajev, aki játékosként és edzőként is fel tud mutatni négy-négy BL-győzelmet. A fia, Alex borzasztó intelligens játékos, Luka Cindric a világ egyik legjobb irányítója, és akkor még nem beszéltünk a szélsőikről. Azt a csapatot, amelyik otthon tíz góllal le tudja győzni a Paris Saint-Germaint, nem kell különösebben bemutatni. Való igaz, a Vranjes-korszak vége felé szeptemberben itthon, majd idegenben – már Davis­szal – legyőztük őket, azaz van sikerélményünk ellenük, én mégis azt mondom, hogy semleges pályán, húszezer néző előtt teljesen más lesz a Bajnokok Ligája-elődöntő, mint a két csoportmeccs.

– A Veszprém kapusa is más lesz, mint az említett két találkozón. Olyan formában véd mostanában, mintha újjászületett volna. Szinte egyedül verte meg a Szegedet a bajnoki döntőben.

– Köszönöm az elismerő szavakat, de ne túlozzunk. Valóban jól ment a védés, és amióta David Davisszal dolgozom, újra élvezem a munkát. A létező legjobb történt a csapattal azzal, hogy edzőt váltottunk. Ez az eredményeinkben is megmutatkozik.

– Bánja már, hogy nem volt elég türelmes? Ha várt volna néhány hetet, hónapot, s „kibekkeli” az időt Vranjes menesztéséig, akkor nem hallotta volna Veszprémben és Szegeden a „Gyere vissza!” rigmust a szurkolóktól. Tényleg, mit gondolt, amikor ezt skandálták: baleknak érezte magát, hogy annak idején nem várt egy kicsit és aláírt Szegedre, vagy a lelke mélyén tudja, hogy egyszer úgyis visszatér Veszprémbe?

– Egyik sem jutott az eszembe, inkább arra gondoltam, hogy meg kell becsülni a szurkolók szeretetét, és erre remek alkalom lesz a kölni Final Four. Szépen szeretnék elbúcsúzni a szurkolóktól.

– Mi a veszprémi titok? A tavaly novemberi, Kristianstad elleni vereség óta az összes meccsüket megnyerték a BL-ben, pedig játszottak többek között a Barcelonával, a Vardar Szkopjével és a Kielcével is. Mit tud David Davis?

– Dolgozni, de azt nagyon. Mindenkinek megtalálta a helyét és a szereplét a csapaton belül. Az utóbbi hetekben azt érzem, hogy minden meccsen csúcsformában tudunk játszani. Remélem, még tudjuk fokozni, és Kölnben leszünk a legjobbak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.