Nurszultánból Tokióba

Kidobhatták a kazahok a plakátjaikat és a műsorfüzeteiket, amelyeket a tavalyi budapesti birkózó-vb-re is elhoztak magukkal, népszerűsíteni az idei asztanai világbajnokságot. Szombattól ugyanis Nurszultánban tusakodik a mezőny – de nem a házigazda, csak Kazahsztán fővárosának a neve változott meg. Az viszont változatlan, hogy az olimpiai kvótákat itt kellene megszerezni, mert nem sok javítási lehetőség lesz.

2019. 09. 13. 10:36
null
Barka Emese szorításából nincs menekülés Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó néhány sportágra igaz, a birkózásra pedig különösen, hogy az olimpiára nehezebb kijutni, mint ott majd a pontszerzők között végezni. Jövőre Tokióban súlycsoportonként csupán 16 versenyző indulhat, és hat kvóta az előttünk álló vb-n talál gazdára. Jövőre lesz még négy kontinentális kvalifikációs torna – az európai márciusban Budapesten, sportdiplomáciánk erejét mutatva –, és még egy világkvalifikációs verseny, de ezeken már csak két tokiói helyért lehet küzdeni. S rögzítsük azt is, hogy amíg a vb-n a férfiaknál kötött- és szabadfogásban, valamint a nőknél is tíz súlycsoportban zajlik a verseny, az olimpián csak hatban.

A tavalyi budapesti vb-n válogatottunk egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, de a dobogó legfelső fokára menetelő Bácsi Péter súlycsoportja – kötöttfogásban a 82 kg – nincs az olimpia műsorán, és az FTC versenyzője 36 évesen a szép búcsút szem előtt tartva le is zárta pályafutását. Nurszultánban már a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatójaként lesz jelen. Egyik ezüstérmesünk, Korpási Bálint (72 kg) sem juthat ki az ötkarikás játékokra, a másik, (77 kg) és a bronzérmes Barka Emese (57 kg) azonban olimpiai súlycsoportban nyüstöli az ellenfeleit. Barka idén megnyerte a bukaresti Európa-bajnokságot, és az idei kisebb-nagyobb nemzetközi versenyeken is jól teljesített. Lőrincz Tamás az Eb-t kihagyta, miként kétszeres vb-3. öccse, is. Utóbbit a román fővárosban Szilvássy Erik remekül helyettesítette, bronzérmes lett, de a vb-n a rutinos Lőrincz kap lehetőséget.

Barka Emese szorításából nincs menekülés
Fotó: Mirkó István

– A világranglistás helyezéseik alapján Tomit és Viktort is kiemelik a legjobb négy között, így a sorsolásnál az ő ágaik talán kicsit könnyebbek lesznek, hiszen két komoly ellenfél garantáltan a túlsó oldalon kezdi meg a vb-t. S az is kedvező, hogy a táblára jutásért nem kell birkózniuk – mondta el a szakágat irányító Sike András, akinek csapatából az éppen tíz éve vb-t nyert Kiss Balázs és Lám Bálint is reménykedhet a kvótaszerzésben.

A nőknél a kiemelt Barka mellett a világbajnok Sastin Marianna és Németh Zsanett is ott lehet a végjátékban. Utóbbi két amazon az idei Eb-n egyaránt bronzérmes lett, a bukaresti formájukat kellene átmenteniük a vb-re. A szabadfogásúak a román fővárosból Veréb István révén szállítottak egy bronzot, de Ligeti Dánielben is bízik a szakvezetés. Válogatottunkban bemutatkozik két Oroszországból „importált” birkózó is, akik felnőtt világversenyeken még nem szerepeltek, meglátjuk, hogy jó vásárt csinálunk-e velük.

A vb-csapat, férfiak, kötöttfogás: Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67), Korpási Bálint (72), Lőrincz Tamás (77), Lévai Zoltán (82), Lőrincz Viktor (87), Kiss Balázs (97), Lám Bálint (130); szabadfogás: Iszmail Muszukajev (65), Murad Kuramagomedov (74), Veréb István (86), Tóth Bendegúz (92), Ligeti Dániel (125); nők: Dénes Mercédesz (53), Barka Emese (57), Sastin Marianna (62), Sleisz Gabriella (65), Németh Zsanett (76).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.