Amikor kiállították a siketnémát reklamálásért

36 év elteltével derült ki, hogy miért nem nyerte meg a Videoton az UEFA-kupát. A döntőben nem a Real Madriddal kellett volna találkozniuk a fehérváriaknak, hanem egy lényegesen gyengébb csapattal, mivel a spanyoloknak már a legjobb 16 közé jutáshoz is kapitális bírói csalásra volt szükségük. A Rijeka elleni visszavágón a belga Roger Schoeters játékvezető három horvátot is kiállított, az egyiket, egy siketnémát – Damir Desnicát – reklamálásért.

Ch. Gáll András
Forrás: Marca2020. 06. 09. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legrégebbi spanyol rádióadó, az 1924 óta működő Cadena SER műsorában a Real Madrid labdarúgó-csapatának 1984–1985-ös UEFA-kupa-szerepléséből a legjobb 16 közé jutást eldöntő, HNK Rijeka elleni visszavágót elevenítették fel a minap. (Mint jól tudjuk, a sorozatot úgy nyerték meg Valdanóék, hogy a döntőben 3-1-es összesítéssel a Videotont múlták felül.) Harminchat év elteltével derült fény arra, milyen óriási csalás kellett a madridiak továbbjutásához: Roger Schoeters belga játékvezető előbb befújt egy kamu tizenegyest, majd három horvát játékost állított ki, köztük a születésétől siketnéma Damir Desnicát, de nem ám akármiért: reklamálásért!

Történt, hogy az első meccset 1984. október 24-én 3-1-re megnyerte Fiuméban a horvát kiscsapat, és a november 7-i visszavágón is továbbjutásra állt a 79. percig, mert csak 1-0-ra vezetett a Real, méghozzá egy olyan tizenegyessel, amit vérlázító körülmények között adott meg a bíró, hiszen Valdano átlátszó módon feldobta magát a tizenhatoson belül – a büntetőt Juanito értékesítette. Addigra már Nenad Milenkovićot kiállította Roger Schoeters belga játékvezető – a 34. perctől tíz emberrel játszott a vendégcsapat –, és további három horvátnak volt már sárga lapja: Damir Desnicának, Srećko Juričićnak és Mauro Ravnićnak.

És a 74. percben jött a második kiállítás, a futballtörténelem leghihetetlenebb epizódja. De ezt már olvassuk Desnica írásbeli beszámolójában, amit e-mailben küldött a Cadena SER szerkesztőjének:

„A bíró befújt egy szabálytalanságot, én természetesen nem hallottam a sípszót, mivel siketnéma vagyok, tovább futottam a labdával, majd amikor láttam, hogy mindenki leállt, kirúgtam a labdát az oldalvonalon túlra. Erre odajött hozzám, és felmutatta a sárgát, ami már a második volt, mert egyet kaptam a tizedik percben. És elkezdett magyarázni valamit, amit persze nem hallottam. A többiek a meccs után mondták el nekem, hogy azt mondta, reklamálásért adta a második sárgát. Nekem, a siketnémának!” – írta Desnica, aki még hozzátette, hogy a bíró szemmel láthatóan nem tudta megemészteni, hogy egy horvát kiscsapat kiüti a nagy Real Madridot, ezért adott meg egy nem létező büntetőt és állított ki három vendégjátékost, merthogy a 88. percben még Boris Tičićet is leküldte a pályáról. A végén 3-0-ra győzött a Madrid, és 4-3-as összesítéssel továbbjutott, majd a döntőben éppen a Videotont múlta felül. Pedig odáig el sem juthatott volna, mert óriási csalás kellett a madridiak továbbjutásához már a legjobb 32 között.

A mérkőzés összefoglalója:

Megjegyzendő, hogy az UEFA sem nézte jó szemmel Schoeters ámokfutását, mert a meccs után örökre eltiltotta a belga bírót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.