Ötjátszmás királydráma

Fantasztikusan izgalmas, felejthetetlen mérkőzésen dőlt el a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes elsősége: a címvédő és világelső Novak Djokovics 4 óra 55 perc játék után két mérkőzéslabdát hárítva 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12-re legyőzte a 20-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federert. Kisebb meglepetés született a női egyes döntőjében: Simona Halep alig egy óra alatt lelépte a világ második legeredményesebb játékosát, a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williamst.

2019. 07. 15. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen lehetett volna színvonalasabb teniszt álmodni a wimbledoni férfi egyes döntőjébe, mint amilyet a 20-szoros Grand Slam-bajnok, és a világelső Novak Djokovics előadott. Elegáns, pontos, vonalközeli bombaütések, nyesések és bámulatos röpték váltogatták egymást. Mindkét fél hozta a szerváját, így rövidítésben dőlt el az első játszma: a 37 éves bázeli zseni, Federer hatalmas esélyt szalasztott el, 5-3-ra vezetett, és ő adogatott, de innen veszített zsinórban négy pontot, így Djokovicsé lett a nyitójátszma.

Ötödször emelte magasba a teniszsport legértékesebb serlegét a szerb világelső
Fotó: Reuters

Korábban az összes Grand Sam-döntőjét megnyerte Novak Djokovics Roger Federer ellen, amikor övé lett az első szett. Hogy átfutott-e mindez Federer agyán? Ez nem túl valószínű.

A második szett elején kétszer is elvette ellenfele adogatását, 4:0 után engedett egy játékot Djokovicsnak, de utána már nem tűrt ellentmondást, 26 perc alatt 6:1-gyel egyenlített. Hasonló volt a harmadik szett forgatókönyve, mint az elsőé: mindkét teniszező hozta az adogatását, bár 5:4-nél szettlabdához jutott Federer, de Djokovics hárította, jöhetett a rövidítés, és abban megint a szerb volt a jobb. Két 7:6-ra elbukott játszmáról csak tudott fordítani Grand Slam-döntőben – 2008-ban Wimbledonban éppen Federer ellen. De még nem volt vége…

A svájci dupla brékelőnyhöz jutott a negyedik szettben, kis nehézségek árán végigvitte az előnyét és egyenlített. Három óra játék után következett a döntő játszma: előbb a világelső címvédő vette el ellenfele adogatását, de Federer ugyanezt megtette vele. 7:7-nél Djokovics szervajátékát 30-semmiről nyerte meg Federer. Így négy óra tíz perc játék után adogatott a győzelemért, két mérkőzéslabdája is volt, de nem tudta kiszerválni a meccset, Djokovics visszajött és egyenlített. 12:12-ig jutottak el a felek, s a Grand Slam-tornák új szabályai szerint rövidítésben dőlt el az ötödik játszma, és ezt – ahogy az előző két tie breaket – is elbukta Federer. Novak Djokovics csaknem ötórás játék után 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 arányban győzött, és megvédte a címét Wimbledonban.

Nem hozott izgalmakat a női döntő, s erről leginkább Simona Halep tehet. A 27 éves román teniszező gyerekkorában megígérte az édesanyjának, hogy egyszer eljut a wimbledoni döntőbe. És ha már ott volt, akkor 56 perc alatt leiskolázta a sportág nagyasszonyát, a nála tíz évvel idősebb Serena Williamst. Halep bő tíz perc alatt 4:0-ra elhúzott, s utána Serena hiába hozta a saját szerváit, csak kozmetikázott az eredményen (6:2). A folytatásban kétszer brékelt a román, összesen három ki nem kényszerített hibát ütve élete legjobb játékával húzta be a második szettet 6:2-re.

„Kétségkívül ez volt pályafutásom legjobb teljesítménye. A döntő napján a szingapúri győzelem járt a fejemben, végig arra gondoltam, hogy mindent ugyanúgy kell tennem, mint öt éve, és akkor lesz esélyem” – nyilatkozta a boldog győztes. Halep jól memorizálta a 2014-es szingapúri vb emlékeit, akkor 6:0, 6:2-re győzte le Serenát, idén még jobban játszott. A legyőzött ezúttal higgadtan vette tudomásul a vereségét, nem úgy, mint a 2018-as US Openen, amikor a viselkedésével elhomályosította az akkori legyőzője, Oszaka Naomi örömét. Serena Williams a 2017-es Australian Open megnyerése óta harcol, hogy utolérje a 24 Grand Slam-trófeát begyűjtő Margaret Court-t. Erre legközelebb az augusztus végén kezdődő US Openen lesz esélye.

Wimbledoni teniszbajnokság, férfi egyes döntő: Djokovics–Federer 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12. Női egyes döntő: Halep–Williams 6:2, 6:2. Férfi páros döntő: Cabal, Farah–Mahut, Roger-Vasselin 6:7, 7:6, 7:6, 6:7, 6:3.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.