„Miért is csinálom ezt az egészet? Természetesen azért, hogy nyerjek!”

Az idei Európa-bajnokság győzteseként, a három évvel ezelőtti vb aranyérmeseként Berecz Zsombor favoritként áll rajthoz a Porto vizeinél ma kezdődő vitorlázó finndingi-világbajnokságon is. A 35 éves sportoló a verseny előtt elmondta, nem teherként, hanem lehetőségként éli meg az esélyességet. – Miért is csinálom ezt az egészet? Természetesen azért, hogy nyerjek! – jelentette ki.

Magyar Nemzet
2021. 05. 08. 9:30
null
Berecz Zsombor Porto vizeinél is favorit Fotó: Joao Costa Ferreira
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokságot ugyanúgy Portugáliában, rendezik, mint a kontinensviadalt. Csak éppen nem lenn, a déli partoknál, Vilamouránál, hanem feljebb, északon, Porto vizeinél.

A vb mától öt napon át zajlik, ugyanúgy nem lesz dupla szorzójú éremfutam, mint az Eb-n. S természetesen ugyanúgy az esélyesek közé tartozik, sőt az Eb-győzelemnek köszönhetően még emelkedett az ázsiója.

A magyar vitorlázó évek óta a szakág legjobbjai közé tartozik. Öt éve, 2016-ban ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon, amin felbuzdulva a kelleténél talán bátrabban – és rapszodikusabban – vitorlázott a riói olimpián, ahol csupán 12. lett. 2017-ben a hazai rendezésű balatonföldvári világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is ötödik lett, 2018-ban óta minden fontos versenyen érmes.

  • 2018: vb-aranyérem
  • 2019: vb-bronzérem, Eb-arany, és megnyerte az előolimpiát is
  • 2020: Eb-aranyérem
  • 2021: Eb-aranyérem
  • A nagy cél természetesen a tokiói olimpia, ráadásul a finn dingisek utoljára Tokióban versenghetnek érmekért, mert 2024-től ez a hajóosztály – érthetetlenül – lekerül az ötkarikás programból.

    Portóban 33 nemzet 60 vitorlázója vetélkedik tíz futamban. A 2019-es győztes, az új-zélandi Josh Junior a címvédő, aki két éve gyakorlatilag nem ült finnben, igaz, közben megnyerte az Emirates Team New Zealand csapattal az America’s Cup-ot. Itt van, szintén nagy esélyesként, a britek négyszeres finn dingi világbajnoka, 2016 olimpiai bajnoka, Giles Scott, aki Berecz Zsombor mögött ezüstérmes volt az Európa-bajnokságon, Vilamourában.

    Berecz Zsombor bizakodva készül, s elsősorban már az olimpia jár a fejében. A Magyar Vitorlásszövetség honlapjának arról beszélt, miként élte, éli meg a járvány időszakát.

    – A pandémia az én életemből is elvett egy évet, mint mindenki mástól, és a felkészüléseket is eléggé át kellett alakítani, a tavalyi évet teljesen újratervezni, ami komoly kihívás volt anyagi, logisztikai és mentális szempontból is. Úgy gondolom, az utóbbi egy évben a lehető legjobb döntéseket hoztam meg egyénileg és hoztuk meg csapatszinten is. Amikor tavaly kiderült, hogy nem rendezik meg az olimpiát, tudatosan kikapcsoltam a vitorlázást az életemből, és adtam magamnak három hónapot, hogy feltöltődjek és újra neki tudjak ugrani a felkészülésnek.

    Azt várom az olimpiáról, hogy kivitorlázzam azt, ami bennem van. Eleinte nagy volt a nyomás, hogy esélyesként tartanak számon, de ezt átfordítottam pozitívumnak a magam számára. Feltettem magamnak a kérdést: miért is csinálom ezt az egészet? Természetesen azért, hogy nyerjek, azért, hogy minél jobb legyek.

    Tehát nem nyomaszthat az, hogy ott vagyok, ahol szeretnék lenni. Nagyon örülök, hogy esélyesként tartanak számon, hiszen ezért dolgoztam, és ez hatalmas motivációt ad nekem.

    Berecz Zsombor a járvány miatt a világbajnokság után is Európában folytatja a felkészülését, csak a játékok kezdete előtt két héttel utazik ki Japánba.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.