Radulovics, majd Görbicz tündökölt

Minden idők legsikeresebb esztendője (2000) után a magyar női kézilabda továbbra is a világelitben tudott maradni. A 2000-es évek első évtizede még a nemzeti csapat sikereiről szólt, a második már inkább klubcsapataink – leginkább a Győri ETO – remekléséről. Ebben az időszakban kiemelkedett társai közül egy korszakos zseni, Görbicz Anita.

Szendrei Zoltán
2020. 06. 18. 12:06
Görbicz Anita; Özil, Senay
Görbicz Anitát 2005-ben a világ legjobb játékosának választották Fotó: Kovács Anikó Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai ezüstéremmel és Európa-bajnoki aranyéremmel záruló 2000-es év után a következő két év két világeseményein Mocsai Lajos csapata továbbra is meghatározó tényező volt a nemzetközi mezőnyben. A 2001-es vb és a 2002-es Eb is ötödik helyezéssel zárult. Előbbire az akkor 18 éves Görbicz Anita még nem utazhatott el, azonban az ezüstéremmel záruló junior-vb-n nyújtott teljesítménye után a 2002-es Eb-keretből már nem lehetett kihagyni. Radulovics Bojana gyermekáldás miatt nem tarthatott Dániába a csapattal, Farkas Ágnes viszont ott volt, és 1994 után másodszor is a kontinensviadal gólkirálynője lett. Következett a 2003-as horvátországi vb, ahol a mieink a Sydney-hez hasonló forgatókönyvvel veszítették el a franciák elleni döntőt, avagy – pozitívabb aspektusból nézve – nyertek ezüstérmet a mieink. A zágrábi döntő 53. percében még 25-18-ra vezettünk, aztán jött a dráma… Döntetlenre rontottuk a meccset, sőt a hosszabbításban el is vesztettük. Egy perccel a rendes játékidő vége előtt kétgólos magyar előnynél a játékvezetők lépéshibára hivatkozva érvénytelenítették Görbicz gólját.

A vb-ezüst azt jelentette, hogy a magyar csapat kijutott a 2004-es athéni olimpiára, ahol a negyeddöntőben ismét a franciák állták csapatunk útját. Sovány vigasz, hogy csakúgy, mint a vb-n, Radulovics Bojana lett a gólkirálynő. Aztán az Athén utáni, hazai rendezésű – nekünk bronzérmes Eb-n – ismét… Időközben átalakult a válogatott, s Görbicz kezébe került a karmesteri pálca.

Görbicz Anitát 2005-ben a világ legjobb játékosának választották
Fotó: Kovács Anikó / MTI

A hazai Eb-hez hasonlóan bronzéremmel záruló szentpétervári világbajnokságon (2005) Görbicz ismét a torna legjobb irányítója lett, amit két évvel később újfent megismételt. Közben az ETO-val megszerezte első magyar bajnoki címét, és harmadszor is bejutott az EHF-kupa fináléjába. Nem véletlen, hogy 2005-ben megválasztották a világ legjobb kézilabdázójának. A magyarok közül negyedikként, máig utolsóként. 2008-ban a magyar olimpiai csapat baljós előjelekkel vágott neki az olimpiának. Görbicz Anita főzés közben leforrázta magát, végül hihetetlen akaraterőről tanúbizonyságot téve, égési sérülésekkel a lábujján is vállalta a szereplést, és végig fantasztikusan kézilabdázott a kínai fővárosban. A pekingi Románia ellen 34-30-as siker katarzist hozó diadal volt. Az érintett feleknek fájhat a legjobban, hogy érem nélkül, a negyedik helyen zárták az olimpiát.

A fantasztikus egyéni teljesítmények és elismerések dacára Görbicznek csak nem akart összejönni az aranyérem nemzetközi szinten. Ezalól az ETO sem volt kivétel: nevelőegyesülete az irányító szereplése idején hat európai kupadöntőt is elveszített, míg végre győzni tudott, 2013-ban a Bajnokok Ligája megnyerésével átszakadt a gát. Görbicz Anita neve összeforrt a győri kézilabda felemelkedésével, ő a BL történetének egyik legeredményesebb gólszerzője, és a gólkirálynői címet is megnyerte két alkalommal.

Eközben a női válogatott nem tudta megőrizni a helyét a közvetlen világelitben, lemaradt a 2012-es és a 2016-os olimpiáról is. Bár 2012-ben a magyar pályákon addig egészen elképzelhetetlen szemléletet meghonosító, majd rákbetegségben elhunyt norvég Karl Erik Böhn vezetésével Szerbiában még összejött egy Eb-bronzérem, azóta inkább az 5–12. hely a realitás a mieinknek. Az elmúlt időszak nagy utánpótlássikerei felcsillantották a reményt, hogy a magyar lesz a 2020-as évek egyik meghatározó csapata. Most a Danyi Gábor, Elek Gábor párosra vár a következő feladat: két sikertelen kvalifikáció után kivezetni Tokióba a válogatottat, hogy ezek a tehetségek értékes tapasztalatokat szerezzenek az előttünk álló évtizedre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.