Rasovszky-érem akár már szombaton

Talán a kelleténél is grandiózusabb, már-már egy olimpiai megnyitóra hajazó ünnepséggel megkezdődött a dél-koreai Kvangdzsuban a vizes sportok július 28-ig tartó világbajnoksága. Helyi idő szerint reggel 8 órakor (itthon ez éjfél után egy) ugranak vízbe az öt kilométeres versenyre a nyílt vízi úszók, köztük Rasovszky Kristóf, a 2018-as évben a szakág legjobbja a világon, a táv Európa-bajnoka, és Székelyi Dániel. Vasárnap déli fél egykor (idehaza hajnali fél hat) pedig női pólósaink lejátsszák első csoportmeccsüket Dél-Korea ellen.

Ch. Gáll András
2019. 07. 12. 22:04
2018 European Championships - Glasgow
A múlt év legjobb nyílt vízi úszója három számban is esélyes Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népes küldöttségünk 29 tagú úszórészlege már három napja Koreában tartózkodik, de még nem Kvangdzsuban, hiszen az úszás csak jövő vasárnap kezdődik, hanem az onnan mintegy 200 kilométerre fekvő Gimcheonban.

– Annyira ideálisak itt a körülmények, hogy többen jelezték, ne is utazzunk át Kvangdzsuba, maradjunk inkább itt – ecsetelte némi humorral lapunknak a dél-koreai vendéglátók nagyvonalúságát már a helyszínről Sós Csaba szövetségi kapitány. – Kaptunk egy külön bejáratú tízpályás uszodát, szerintem ebből már látszik, hogy milyen nagy becsben tartanak bennünket. Mindenkiben buzog a tettvágy, Milák Kristófék olyan türelmetlenül várják a versenyeket, akár a telivérek a rajtgépben.

A múlt év legjobb nyílt vízi úszója három számban is esélyes
Fotó: Reuters

Sós Hosszú Katinkától a két vegyes szám megnyerését várja, harmadik aranyunkat pedig Milák és közül egyikük hozhatja 200 méter pillangón.

– Tévesek azok az információk, melyek szerint Kristófnak tartania kellene a 17 éves amerikai Gianluca Urlandótól, a május végén 1:53.84 perces idővel a világranglista harmadik helyére – Milák és Kenderesi mögé – odapillangózó tehetség nem tagja az Egyesült Államok vb-csapatának, azt ugyanis már tavaly összeállították, amikor Urlando még, némi túlzással, ismeretlen volt – nyugtatta meg az esetleg a magyar pillangózókért aggódókat a szövetségi kapitány.

Petrov Iván, a Kvangdzsuban magyar színekben debütáló délvidéki Szabó Szebasztián edzője öt magyar érmet remél, és tanítványát is dobogóra esélyesnek véli 50 méter pillangón.

Harcban lehet még az éremért Késely Ajna 400, 800 méter gyorson, s utóbbi természetesen a 200 méter pillangón is. Az első magyar medáliát azonban egy nyílt vízi úszó, szerezheti meg szombaton 5 kilométeren, ahol Eb-címvédő.

Vízilabdázóink tegnap repültek át Kvangdzsuba Japánból, Ojama városából, ahol akklimatizálódtak és természetesen edzettek. A hölgyek vasárnap kezdenek Dél-Korea ellen, az urak hétfőn, az ő ellenfelük Új-Zéland.

Pénteken vízbe ugrottak az első magyar versenyzők: Dávid Janka és Gács Boglárka 29. lett a szinkronúszó párosok technikai selejtezőjében, így nem jutottak döntőbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.