Már csak egy versenyre készül a sportvilág óriása + videó

A 204 centiméter magas emberhegy Tokióban megszerezné a harmadik olimpiai aranyérmét.

2021. 04. 13. 12:26
null
Riner Forrás: Facebook/ Teddy Riner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lisszabonban péntektől vasárnapig rendezik meg a cselgáncsozók Európa-bajnokságát, de a férfiak nehézsúlyú kategóriájában nem lesz ott a kétszeres olimpiai bajnok, tízszeres vb-aranyérmes Teddy Riner. A franciák 32 éves klasszisa minden bizonnyal a júniusi, budapesti világbajnokságot is kihagyja; a 204 centis „emberhegynek” már csak egy versenye lesz: a tokiói olimpián búcsúzik.

Amint arról a Judoinfo.hu szakportál hétfőn beszámolt, Larbi Benboudaoud, a Francia Judoszövetség sportigazgatója szerint Riner a tokiói olimpiáig már csak edzőtáborokat tervez, s többek között szülőhelyén, Guadeloupe-on tréningez.

Teddy Riner három olimpián szerepelt eddig, Pekingben (2008) bronzérmet szerzett, Londonban (2012) és Rio de Janeiróban (2016) pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. Idén csak a dohai World Masters-viadalon indult, ahol ötből öt győzelemmel aranyérmes lett – ez a verseny január közepén volt, azóta Riner csak a felkészülésre koncentrál.

Teddy Riner igyekszik formában tartani magát
Fotó: Facebook/ Teddy Riner

De 2020-ban is csak egyetlen tornán szerepelt, februárban a párizsi Grand Slam-tornán, amelyen nagy meglepetésre kiesett a nyolcaddöntőben, a 24 éves japán Kaguera Kokoro ugyanis legyőzte, a hosszabbításban egy belső combdobást megkontrázva földre vitte az óriást, és vazaarival nyert ellene. Ez volt Teddy Riner első veresége egy évtized után, mialatt százötvennégy párharcot nyert meg egymás után. Riner azon a tornán nem volt formában, az első fordulóban az akkor még 18 éves Sipőcz Richárd is hosszabbításra kényszerítette a legendát, és úgy maradt alul vele szemben, hogy egy apró szabálytalanság miatt megkapta a harmadik intését, így leléptették. 2020-ban amúgy Riner októberben Brestben a francia csapatbajnokságon is kikapott, a Paris Saint-Germain színeiben lépett tatamira, és egy klasszisnak jóindulattal sem nevezhető honfitársa, Joseph Terhec fricskázta meg. Az döntött, hogy a passzív Riner megkapta a harmadik intését is, ezzel a PSG is elbukta az aranyat.

A sportág nagy alakja azonban idén a dohai Masters-torna megnyerésével helyreállította a renoméját, Tokióban pedig a célja nem lehet más, mint a harmadik olimpiai arany megszerzése. A cselgáncssport történelmében ilyen triplázás csak egy dzsúdósnak jött össze: a japán Nomura Tadahiro 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben diadalmaskodott a férfiak 60 kg-os súlycsoportjában.

Teddy Riner amúgy éppen hétfőn osztott meg egy videót a felkészüléséről a Facebook-oldalán – szó se róla, formabontó tréninget láthatunk.

Riner-nek már csak egy aranyéremre fáj a foga
Fotó: Facebook/Teddy Riner

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.