Shane Tusupot is említik a Hosszú Katinkáról szóló filmben

Rendhagyó helyszínen, a budai hegyekre néző Szupermodern Filmstúdióban vetítették le a Hosszú Katinka életéről szóló életrajzi dokumentumfilm előzetesét. Az alkotók eredeti szándéka szerint az idei tokiói olimpia végén lett volna a premier, de a járvány miatt a kamera továbbra is forog. A háromszoros olimpiai bajnok úszó kezdi megszokni, hogy három kamera kíséretében éli mindennapjait.

Szilágyi
2020. 09. 16. 19:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

FILMELŐZETES

Tavaly óta köztudomású , hogy legeredményesebb aktív úszónk, fordulatokban gazdag életéről dokumentumfilm készül. A Bajáról induló sportoló Los Angelesen átívelő, az itthoni újrahangolással, edzőváltásokkal kikövezett eddigi életútjának feldolgozása hálás feladat. A többek között a Berni követ és az Örök tél című filmek forgatókönyvírójaként ismert Köbli Norbert (ő a mostani produkció kreatív producere) és Pálinkás Norbert rendező folyamatos mélyinterjúkat folytatott a film főszereplőjével, hogy minél szélesebb spektrumon mutassa be a háromszoros olimpiai bajnok életét. A március óta tomboló koronavírus-járvány a lényeget nem fedte el, legfeljebb zárójelbe rakta. A kamera forog tovább, a dramaturgia nem változott: a – 2021-re halasztott – tokiói olimpia után zárul az alkotói folyamat.

Hosszú Katinka megadta a módját az előzetes felvezetésének
Fotó: Havran Zoltán

A Katinka című mozi előzetesének zártkörű vetítése rendhagyó módon zajlott. A tizenöt fős kisterembe kizárólag maszkkal lehetett bekéredzkedni a pár perces vetítésre. Kiváló háziasszonyként Hosszú Katinka minden ismétlésre beült, és megtekintette a róla szóló előzetest. Pálinkás Norbert kedvcsinálója alapján már rohannánk is a moziba: felvillan a rövid hajú bajai kislány, aki határozottan kijelenti, hogy soha nem akar magának úszó barátot… Knézy Jenő hangja hallatszik, amint eksztázisban közvetíti Rióban a 400 vegyest, és a főhős egyik jelmondata is elhangzik, amit eddig is tudott róla a fél ország: imádok versenyezni.

Apropó, verseny! A 31 éves versenyző életét feldolgozó mozi alkotói megvárják a jövő évi tokiói olimpiát, hiszen az lenne a hab a tortán, ha a 2016-os három riói után egy (vagy több) olimpiai arany is szerepelhetne a filmben. Pálinkás kihívásként éli meg a járvány miatt megváltozott forgatókönyvet, és ajándéknak tekinti azt. – Minden dokumentumfilm-rendező vágya, hogy valami olyan extrém esemény történjen a forgatás alatt, amire még álmában sem gondol senki – ez nekünk sajnos maximálisan összejött. Lelkileg, fizikailag és szellemileg is óriási kihívás ebben a vészterhes időben leforgatni ezt a filmet, de állunk elébe – mondta a rendező.

Hosszú Katinka elmesélte, hogy éppen a járvány miatti kényszerszünet volt napirenden, amikor megszületett a döntés a tokiói olimpia elhalasztásáról. – Arról beszéltem éppen, illetve próbáltam megfogalmazni, hogyan élem meg a leállást, de aztán tovább forgott a kamera, haladtunk tovább. Hozzáteszem, az addigi terveinket felülírta a járvány, újra kellett gondolnunk, hogy mikor, hova utazik velem a stáb. Már a levegőben lógott az olimpiai elhalasztása, amikor hivatalos lett a döntés. Nem mondom, hogy megkönnyebbültem, de legalább végérvényesen kiderült, hogy idén nem lesz olimpia. Kicsit hátradőltünk.

A háromszoros olimpiai bajnok célja, hogy a saját élettörténetén keresztül megmutassa, hogy semmi sem elérhetetlen. Hosszú a magánélete legfontosabb szereplőit, helyszíneit is igyekszik bemutatni. Láthatjuk a bajai szülői házat, a családtagokat. A kamera szinte mindig és mindenhol foroghat(ott), egy fontos kivétel akadt eddig: az egyik családtagja temetésére Hosszú nem engedte be a stábot. A főszereplő hangsúlyozta: a múltja legfontosabb szereplőiről, korábbi férjéről, Shane Tusupról is tesz említést a filmben. A maximalista úszót a Michael Jordanről készült nagy hatású dokumentumfilm inspirálta. A Katinka bemutatója áttolódott 2021 decemberére, de a főszereplő producereket idéző profizmussal fogalmazta meg a céljait több mint egy évvel a premier előtt. – Én azt szeretném, hogy ha kijönnek a nézők a moziból, menjenek el egy edzőterembe, tegyenek magukért, kezdjék el azt csinálni, amit nagyon szeretnének. Ha így lesz, akkor nagyon boldog leszek!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.