Elhalasztották a tokiói nyári olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sinzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Magyar Nemzet
2020. 03. 24. 14:34
A banner for the upcoming Tokyo 2020 Olympics is seen behind a traffic sign in Tokyo, Japan
A behajtani tilos tábla erre a nyárra valószínűleg érvényben marad Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halasztást már egy nappal ezelőtt, Kanada és Ausztrália tiltakozása után – amelyhez kedd reggel az Egyesült Államok is csatlakozott – tényként kezelhettük, csupán az volt kérdés, néhány hónappal, októberre vagy egy, netán két évvel később rendezik meg az olimpiát.

Az eddig a halogató taktikát alkalmazó Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is megértette, hogy mit várnak tőle, s nem is halogatta tovább a döntést. Tegnap reggel értekezett Abe Sinzó japán miniszterelnökkel, aki a hivatalos megfogalmazás szerint arra kérte, fontolja meg az egyéves halasztást, hogy a sportolóknak legyen idejük felkészülni az eseményre.

Ezután Bach összehívta a NOB végrehajtó bizottságát, s a döntés gyorsan megszületett. Elhalasztják, mégpedig egy évvel a XXXII. nyári játékokat. A néhány hónapos késleltetést, az októberi kezdést – noha 1964-ben is ősszel rendezték az olimpiát Tokióban – azért vetették el, mert bár Japánban már enyhítettek a védekezés szigorán, nincs rá garancia, hogy addigra világszerte lecseng a koronavírus-járvány. A 2022-es időpont – amelyet szintén sokan javasoltak, többek között a kilencszeres olimpiai bajnok legenda, Carl Lewis – pedig túlzottan átrendezné a jelenlegi erőviszonyokat. Sok olyan sportoló, aki talán pályafutása utolsó olimpiájára készült idén – gondolhatunk akár Hosszú Katinkára és Kozák Danutára is –, két év múlva már nem biztos, hogy vállalni tudja a felkészülést.

A NOB végeredményben tehát az UEFA eljárását követte, amikor szintén az egyéves halasztás mellett döntött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.