Sportlövőbotrány: bocsánatkérést vár a világbajnok Sidi Péter

Kedden közleményt adott ki Sidi Péter világbajnok sportlövő a szeptember végi országos bajnokságon kirobbant botrány után. A sportoló szerint az Európa-bajnok Péni István a fair play szellemiségével szembemenő és a sportlövészet szabályrendszerét durván megsértő cselekedetet követett el.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 21:24
Sidi Péter
Kár, hogy nem hitelesíthető a világcsúcs Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzményekről korábban már beszámoltunk, az új fejlemény Sidi Péter keddi közleménye a Facebook-oldalán. A világbajnok sportlövő saját szemszögéből mondja el, hogy mi történt a puskások 50 méteres 3x40-es döntőjében, amelyben a harmadik helyet szerezte meg Pekler Zalán és Péni István mögött. A tokiói olimpiára Sidi és Péni is megszerezte a kvótát, de aligha lesznek szobatársak, régóta feszül ellentét közöttük, ami most az ob-n újra a felszínre tört.

„Péni István, amikor érzékelte, hogy elúszóban van a dobogós helyezése az országos bajnokság döntőjében, olyan káoszt teremtett, ami szembemegy minden írott és íratlan szabállyal, nem is beszélve a fair play szellemiségéről. Csak hogy röviden felelevenítsük a történteket: Néhány lövéssel a döntő vége előtt éppen átvettem a vezetést, amikor reklamálni kezdett, és azonnal meg akarta vizsgáltatni a fegyveremet. Azt a fegyvert, amelyet az elmúlt évek világversenyein, vb-n, világkupákon, Eb-n rendre gond nélkül elfogadott a nemzetközi szövetség, és amelyen ott vannak az erről tanúskodó kontrollmatricák. Ráadásul a szabályok egyértelműen kimondják azt is, hogy döntőben nincs lehetőség a felszereléssel kapcsolatosan óvni – ott már csak az állhat a lőállásba, akinek szabályos a fegyvere. Lehet tehát óvni valakinek a saját találatára, a találatjelzőre hivatkozva, de a döntőben szereplő másik sportoló ellen, annak felszerelésére hivatkozva egyáltalán nem.

Mindezeket figyelmen kívül hagyva rendezte a nevezett versenyző azt a cirkuszt, amely nemcsak igazságtalan és jogszerűtlen, de nemzetközi versenyeken azonnali kizárást von maga után. Akkor mégis mire volt ez jó? Mire volt jó tönkretenni több sportoló szabályos küzdelmét, közte az enyémet és saját klubtársainak, Hammerl Somának és Kiss Viktornak a döntőjét is? Igen, egy országos bajnokságon szerzett érem még mindig nagyon sokat jelent. De a cél vajon tényleg szentesít minden eszközt? Ez olyan, mintha a 100 méteres síkfutás döntőjét az éppen visszaesőben lévő, már csak a negyedik-ötödik helyen futó versenyző hirtelen megállíttatná, hogy a bírókkal megnézesse az élen haladó cipőjét. Azt, amit a belépéskor amúgy is százszor ellenőriztek. Teljesen életszerűtlen, ugye? Most mégis ez történt a sportlövő magyar bajnokságon, amely után a tényeket viszonylag kevesen akarták megismerni. Remélem, segítettem.

Ez a cselekedet tényleg méltatlan a magyar sportlövősport hagyományaihoz, a fair play szelleméhez. Csak bízni tudok benne, hogy a szokásos maszatolás, ne adj' isten fenyegetés helyett ezúttal egy őszinte bocsánatkéréssel zárul majd a történet, mert mindaz, amit az elmúlt időben tapasztalhattunk, erősen megkérdőjelezi az emberi, sporttársi lélekbe vetett töretlen hitemet” – áll Sidi Péter közleményében, amelyet a Facebook-oldalán tett közzé.

Péni István korábban ugyancsak a Facebookon írta: „Már sok éve az egyik lövésztársam »célpontja« vagyok. Hamisak a vádak, amelyekkel sárt próbálnak dobálni a nevemre. Megtettem és meg is teszem a szükséges lépéseket, és számítok a magyar szövetség támogatására. Valószínűleg jogi útra terelem ezt az ügyet, és ha kell, a bíróságig is elmegyek.”

A Magyar Sportlövők Szövetsége a múlt héten jelezte, hogy ezen a héten kivizsgálja az ügyet. A Nemzeti Sport információi szerint hétfőn Péni István (UTE), kedden Sidi Péter (KOSE) volt hivatalos edzőivel együtt egy, a kialakult helyzetet tisztázó megbeszélésre, amelyen Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke, Sinka László főtitkár és Győrik Csaba szövetségi kapitány igyekezett jobb belátásra bírni a versenyzőket. A lap úgy tudja, a szervezet vezetői a békéltetést szorgalmazzák a két sportoló között, döntés az ügyben a folyamat eredményétől függően születik, várhatóan szerda délután. Sidi keddi közleménye azonban nem arra utal, hogy Péni bocsánatkérése nélkül békülne...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.