Szabics Imre: Ha olyan lehetőség adódik, elgondolkodom rajta

Egy hónapja adott nagyobb interjút lapunknak Szabics Imre, akivel akkor arról is beszélgettünk, mennyire vonzza a vezetőedzői szerep. Most, hogy a sajtóhírek szerint a Mol Fehérvár FC egyik edzőjelöltje lett, jelentőséget nyertek az osztrák válogatott stábtagjának szavai. Szabics már néhány héttel ezelőtt is célzott rá, hogy szívesen kipróbálná magát vezetőedzőként, de ha kötélnek áll, újra lemaradhat egy Európa-bajnokságról. Nagy dilemma.

2021. 02. 23. 11:19
null
Bécs Ausztria 20180610 Labdarúgás 2018 Tavasz válogatott felkészülési mérkőzés edzőmérkőzés Ausztria Brazília Szabics Imre edző Fotó: Török Attila Nemzeti Sport Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épp egy hónapja jelent meg az interjú, amelyben Szabics Imre a labdarúgó-pályafutásáról, a cselgáncsmúltjáról, a kosárlabdázó klasszis nagynénjéről és az édesapja elvesztése miatt érzett csillapíthatatlan fájdalmáról is mesélt a Magyar Nemzetnek. A több mint egyórás beszélgetés összes részlete akkor nem került be a cikkbe. Kimaradt például az edzői ambícióinak megtárgyalása, amely azonban a friss hírek ismeretében, miszerint Szabics a Mol Fehérvár egyik edzőjelöltje lett, új jelentőséget kapott. Ezért idézzük az osztrák válogatott 39 éves másodedzőjének egy hónappal ezelőtti szavait.

– A labdarúgásban nem lehet előre tervezni – reagált Szabics a kérdésünkre, hogy szeretne-e vezetőedző lenni a közeljövőben. – Nekem a 2022-es világbajnokság végéig szól a szerződésem az osztrák válogatottnál, és most kizárólag erre a feladatra koncentrálok, hogy minél sikeresebben szerepeljünk. Semmilyen munkakörbe nem szabad úgy beleállni, hogy már a következő lépésen töri a fejét az ember. Az a lényeg, hogy a rám bízott feladatokat a lehető legjobban végrehajtsam, a munkaadóm elégedett legyen velem, és minél tovább élvezzem a bizalmát. Ez a bizonyítéka annak, hogy jól dolgozol, és ennél jobb ajánlólevél nincsen.

– Nem mondom, hogy nem szeretném kipróbálni magam vezetőedzőként, mert úgy tűnik, a segítő szerep jól megy – ismerte el végül Szabics. – Néha eszembe jut, milyen lehet legelöl állni. Ha olyan lehetőség adódik, akkor el fogok gondolkodni rajta.

A jelek szerint egy lehetőség most rátalált Szabics Imrére, azt azonban egyelőre nem tudjuk, hogy a Fehérvár állítólagos ajánlatát tartja-e olyan vonzónak, hogy feladja érte az Ausztriában szépen épülő karrierjét. Az, hogy másodedzőből vezetőedzővé léphetne elő, mindenképpen szakmai kihívást jelentene, de közben egy izgalmas feladatból kellene kiszállnia miatta, hiszen az osztrák válogatottal sikeres időszakon van túl. Ráadásul a nyári Eb-szereplést egyfajta elégtételként élné meg, amiért a 2016-os tornán nem lehetett ott a magyar válogatottal, miután a helyére kinevezett szövetségi kapitány, Bernd Storck más stábtagokkal képzelte el a közös munkát.

– Örülök, hogy már a második válogatott kijutását sikerült segítenem az Európa-bajnokságra a munkámmal. Úgy érzem, ezzel visszakaptam valamit a sorstól, hiszen bebizonyosodott, hogy akkor és most sem végeztünk rossz munkát. Várom már, hogy részt vehessek egy ilyen rangos eseményen – mondta Szabics, aki lelkesen beszélt az osztrák válogatottra váró kihívásokról. –Tervezzük az idei évet, mert nagyon sűrű program előtt állunk, hiszen a vb-selejtezők és az Európa-bajnokság is nagy feladat. Ilyen sok meccs régóta nem várt a válogatottakra. Remélem, hogy az Eb-n tovább tudunk lépni a csoportból, és akkor rekordszámú mérkőzést játszhatunk idén. A vb-re is ki akarunk jutni, és úgy gondolom, meg is van az esélyünk erre. Nagy dolog lenne, hiszen Ausztria 1998 óta nem járt a világbajnokságon.

Biztos, hogy most alaposan át kell gondolnia Szabics Imrének, megéri-e változtatni a 2022-ig biztosnak tűnő tervein. Bár mint mondta, a futballban úgysem lehet előre tervezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.