Szalai Ádám és Marco Rossi még csak nem is álmodott erről

Megtartotta a magyar válogatott a portugálok elleni mérkőzés előtt az utolsó sajtótájékoztatóját az Európa-bajnokságon. Marco Rossi szövetségi kapitány elmondta, egy kis olasz csapattól elindulva jutott el a kontinens legtekintélyesebb színpadára, Szalai Ádám csapatkapitány pedig elárulta, ami most történik vele, arról még csak nem is álmodott gyerekként. A csapatból mindenki rendben van, és alig várja, hogy pályára léphessen a címvédő ellen a Puskás Arénában.

2021. 06. 14. 19:08
null
Telki 20190604 Labdarúgás 2019 válogatott edzés Szalai Ádám Marco Rossi szövetségi kapitány Dzsudzsák Balázs Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nem is álmodott erről, de sem hitte, hogy egyszer ilyen helyzetbe kerül. Ők ketten, a csapatkapitány és a szövetségi kapitány vettek részt a magyar válogatottnak a portugálok elleni mérkőzését megelőző utolsó sajtótájékoztatón, és először erről beszéltek. Egy olasz újságíró például arról kérdezte Marco Rossit, hogy egy itáliai kis csapat kispadjáról indulva jutott el egy Európa-bajnokságon részt vevő együttes kispadjáig, a legrangosabb európai színpadig, és hogyan éli ezt meg, és persze kíváncsi volt arra is, hogy milyennek ítéli meg az olasz válogatottat.

– Szerintem Olaszország eljuthat a negyeddöntőig, attól fogva pedig már gyakran kiszámíthatatlan apróságok döntenek a legnagyobb kérdésekről is – felelte Marco Rossi. – Roberto Mancini remek munkát végzett, nagyszerű csapatot kovácsolt össze, szurkolok neki. Az pedig tény, hogy amióta Magyarországra jöttem, nagyot fordult velem a világ, de lépésről lépésre haladtam előre. Fontos elmondani, hogy engem a játékosaim juttattak el erre a szintre, és ezért csak hálás lehetek nekik. Most pedig itt vagyok az Európa-bajnokságon, és Magyarországot szeretném a lehető legjobban képviselni a munkámmal.

 


Szalai Ádámban töretlenül bízik Marco Rossi szövetségi kapitány Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

 

Szalai Ádám álmai a telt ház említésekor kerültek szóba.

– Tudom, mit jelent ez. Gyakran eszembe jut a Puskás Arénát avató mérkőzés Uruguay ellen, az pályafutásom egyik legszebb emléke. Az, ami viszont most következik, az egészen más lesz. Egy részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon a címvédővel szemben léphetünk pályára Budapesten, ez tényleg több, mint amiről valaha álmodtam. Senkinek sem hittem volna el gyerekként, hogy két Eb-n is részt vehetek, ráadásul az egyiken hazai pályán játszhatok majd. Feltéve persze, hogy a szövetségi kapitány beállít a csapatba…

Marco Rossi széles mosollyal nyugtázta ezt a megjegyzést, jelezve, hogy Szalai Ádám helye a magyar válogatottban jelenleg megkérdőjelezhetetlen. Meg is jegyezte, a csatársor összeállítása nem nagy kihívás neki. Az viszont már megfogta, hogy kik a legveszélyesebb játékosok a portugál csapatban.

– Az egész csapatot felsorolhatnám a cserékkel együtt. Portugália a címvédő, később megnyerte a Nemzetek Ligáját is, nem tudok kiemelni senkit sem. Különösen a támadóik adnak okot az aggodalomra, roppant erősek és veszélyesek, de mint mondtam, a kispadon is rendre klasszisok ülnek. Nekünk csapatként kell nagyot nyújtanunk, és persze szükségünk lesz a szerencsére is.

Ezután Marco Rossi még elmondta, tudja, hogy a koronavírus megtalálta a portugál keretet, és reméli, a játékosai közül senki sem fertőződik meg. Ha mégis megtörténne, akkor tudja a megoldást. Téma volt persze a motiváció is, és ezt a szövetségi kapitány kézenfekvő szempontból közelítette meg:

– Itthon játszunk az Európa-bajnokságon, az első meccsen a címvédő lesz az ellenfél, és a Puskás Arénában telt ház előtt lépünk pályára – akit ezen felül még motiválni kell, az válasszon más pályát. A napok múltával egyre erősebben látom mindenkin, hogy már alig várjuk a mérkőzés kezdetét, hogy végre egy ekkora eseményen képviselhessük a magyar embereket.

 

Szalai Ádám igazi vezéregyénisége a magyar válogatottnak
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szalai Ádám emlékezetes buzdító beszédet mondott az Izland elleni pótselejtező előtt az öltözőben. Erre emlékezve beszélt a csapatkapitány szerepéről:

– Ez nem csak annyit jelent, hogy én viselem a karszalagot, és még csak nem is annyit, hogy nekem mindig mondanom kellene egy olyan beszédet. Vannak olyan típusú emberek, akik a legnehezebb helyzetekben is vállalják a döntések felelősségét, és én is ilyen vagyok. A dánok meccsén, felkavaró eseténél láthattuk, hogy mennyit számít egy olyan ember a pályán, aki ilyenkor összerántja a többieket, és akire ők hallgatnak. Remélem, én sohasem kerülök ilyen helyzetbe. Szóval nem a beszéd a legfontosabb, hanem a társak támogatása, a kapcsolattartás a szövetségi kapitánnyal, valamint az összetartó erő képviselete.

A korábban kisebb sérüléssel bajlódó és is harcra kész, tehát a kapitány a rendelkezésére álló keretből az általa legjobbnak tartott csapatot küldheti majd pályára. Marco Rossinak az újságírók megemlítették, hogy a portugálok sajtótájékoztatóján azt mondta, benne lenne egy magyarok elleni vereségben, ha utána megnyernék az Európa-bajnokságot.

– Ezt szívesen aláírnám vele, de nyilván nem pontosan erre gondolt – reagált nevetve. – A rengeteg tapasztalata alapján pontosan tudja, fontos egy ilyen tornán a jó kezdés, de még fontosabb a jó befejezés. Szerintem hat-hét csapat van, amelyek közül kikerül majd az Európa-bajnok, és a portugálok is köztük vannak. Nekünk úgy kell a kedd esti meccshez állnunk, mintha ez lenne karrierünk utolsó mérkőzése. Most azt mondom, a felkészülés során mentálisan és fizikailag rajtra kész állapotba hoztuk a csapatot, de a munkánkról az eredmény mond majd ítéletet, és persze az, amit a pályán látunk majd.

Európa-bajnokság, F csoport, 1. forduló: Magyarország–Portugália, Puskás Aréna, 18.00 (tv.: M4 Sport), játékvezető: Cüneyt Çakır (török).

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.