Gigászi csaták sérüléssel és drámával a tatai edzőtáborban

A Magyar Birkózószövetség nemzetközi versenyt rendezett szombaton a tatai olimpiai edzőtáborban a kötöttfogású szakágban, és a 97 kg-ban három klasszisunk számára nagy volt a tét, itt dőlt el, hogy melyikük indulhat majd március közepén a budapesti, európai olimpiai kvalifikációs tornán. A befutó a 20 éves, junior Európa-bajnok Szőke Alex lett.

Magyar Nemzet
2021. 02. 13. 20:03
Szőke Alex
Szőke Alex mérkőzés nélkül győzött Kiss Balázs ellen Forrás: Magyar Birkózószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a készülődés kontinensünkön a március 18. és 21. között a budapesti BOK Sportcsarnokban megrendezendő európai kvalifikációs versenyre, ezt mutatta, hogy szombaton a tatai olimpiai központban 18 ország birkózói mérették meg magukat. A külföldiek között tíz olyan versenyző, aki már állt felnőtt világbajnokságon dobogón. A 97 kg-ban három kiváló birkózónk szállt harcba azért, hogy jövő hónap közepén melyikük kísérelheti meg a kvótaszerzést a tokiói ötkarikás játékokra. A 2009-es világbajnok Kiss Balázs, az U23-as vb- és Eb-aranyérmes Szilvássy Erik, valamint a junior Eb-győztes is erre a lehetőségre hajtott, a sorsolás pedig esetükben irányított volt: az illetékesek úgy intézték, hogy mindhárman egy ágra kerüljenek.

A nyolcaddöntőben Szilvássy Erik 2-0-ra verte az Eb-2., vb-3. szerb Mihail Kadzsaját, Kiss Balázs 6-0-ra a svéd Pontus Lundot, Szőke Alex pedig 6-1-re az Európa-bajnok norvég Felix Baldaufot. A negyeddöntőben Szőke 3-0-ra legyőzte a junior Európa-bajnok német Ramsin Azizsirt, míg az elődöntőért zajló másik párharcban Kiss és Szilvássy gigászi küzdelemben 1-1-re végzett, később szerzett pontjának köszönhetően előbbi nyert. Az elődöntőben tehát a Kiss–Szőke mérkőzés lett volna hivatott eldönteni, hogy melyik sportoló képviseli színeinket majd a kvalifikációs tornán. Szőke azonban mérkőzés nélkül győzött, a már 38 éves, igencsak elfáradt Kiss Balázs ugyanis sérülés miatt nem állt ki ellene.

Szőke Alex mérkőzés nélkül győzött Kiss Balázs ellen
Fotó: Magyar Birkózószövetség

A mieink közül a 97 kg-ban tehát Szőke Alex szerepelt a legjobban, a „magyar” ágról bejutott a döntőbe. Az ESMTK birkózója a fináléban ugyan kikapott az olasz színeket képviselő, Eb-ezüstérmes Nikoloz Kakhelasvilitől, de az ezüstérmével is nagyon sokat nyert.

– Szerintem remekül küzdöttem. Amiért jöttem, azt elértem; én zártam a legjobb helyen a magyarok közül. Balázs és Erik között taktikai csata zajlott, amelyből ezúttal előbbi jött ki jobban. Nagyon szerettem volna vele birkózni, hogy tudjam, hol tartok hozzá képest. Sajnálom, ami történt, remélem, nem komoly a sérülése. Kívánom, hogy mihamarabb felépüljön. Kemény riválisokon vagyok túl, és noha nem állhattam fel a pódium tetejére, elégedett vagyok a történtekkel – nyilatkozta Szőke Alex a magyar szövetség honlapján.

A versenyen négy magyar arany született: a 67 kg-ban Váncza István (FTC), a 77 kg-ban Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd), a 82 kg-ban Szabó László (UTE), a 87 kg-ban Takács István (Budapesti Honvéd) győzött. Válogatottunkból ezüst csak Szőke Alexnek jutott, bronzot a 63 kg-ban Torba Erik (Budapesti Honvéd), a 72 kg-ban Fritsch Róbert (Csepel), a 82 kg-ban Lévai Tamás (Budapesti Honvéd), a 130 kg-ban Varga Ádám (UTE) érdemelt ki.

A mezőny a versenyt követően edzőtáborban marad Tatán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.