Trófeát érhet a Barcelona formajavulása

Nagyszerűen kezdődött az új év a Barcelonának. A 2020 őszén a spanyol bajnokságban még szenvedő csapat idén háromszor is idegenben nyert, és a korábban még a tabella második felében sínylődő katalán csapat immár a La Liga dobogóján áll. Ronald Koe­man együttesére szerdán a Spanyol Szuperkupa elődöntője vár.

2021. 01. 13. 7:52
FC Barcelona vs Levante UD
epa08882724 FC Barcelona's striker Lionel Messi is tackled by Levante's midfielder Sergio Postigo (L) during the Spanish LaLiga soccer match between FC Barcelona and Levante UD at Camp Nou stadium in Barcelona, Catalonia, Spain, 13 December 2020. EPA/TONI ALBIR Fotó: Toni Albir Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt szombaton a Granada ellen folytatta jó sorozatát a Barcelona a spanyol labdarúgó-bajnokságban. A 4-0-s győzelemből és is duplával vette ki a részét, a vezetőedző, Ronald Koeman pedig azt is megtehette, hogy argentin szupersztárját a további feladatokat szem előtt tartva a 65. percben lecserélje.

– A Barcelonának szüksége van Messire, hogy trófeákért küzdjön. Ha kényelmes az előnyünk, megengedhetjük magunknak, hogy pihentessük az olyan fontos játékosokat, mint Messi vagy De Jong. A jó sorozatunk önbizalmat ad nekünk, és ha a játékosok jó állapotban vannak, akkor trófeákért kelhetünk versenyre – mondta a holland szakember.

Számára különösen fontos volt a Barcelona formajavulása, hiszen a nyáron kinevezett szakember alatt nagyon forró volt a kispad, amikor a katalánok a tizedik forduló után mindössze a tizenharmadik helyet foglalták el a tabellán. Koeman hazájában és Angliában több állomáshelyen is sikerrel dolgozott, korábbi egyetlen spanyolországi edzői munkája viszont kudarccal ért véget: kevesebb mint fél év után távozni kényszerült a Valenciától.

Az aktuális idényben még éppen időben jöhetett a formajavulás Koeman és a Barcelona számára: a katalánok legutóbbi nyolc bajnoki meccsükön veretlenek maradtak. Bizonyára nem véletlen egybeesés, hogy Lionel Messi is megtalálta a góllövő cipőjét: az argentin zseni elmúlt hét meccsén hétszer volt eredményes, és tizenegy találatával már vezeti a La Liga góllövőlistáját. A katalánok 2021-ben eddig mindhárom mérkőzésüket megnyerték, pedig egyszer sem a Camp Nouban játszottak.

A hazai pálya előnyére a Spanyol Szuperkupában sem számíthat a Barcelona, az elődöntőket és a finálét is semleges helyszínen rendezik. Szerda este Córdobában lép pályára a Barcelona és a Real Sociedad. A baszk csapat a katalánokkal ellentétes utat járt be az idényben: ősszel több fordulón át vezette a tabellát, a legutóbbi kilenc bajnoki találkozójából viszont csak egyet nyert meg, és már nem áll BL-indulást érő helyen.

Habár a Spanyol Szuperkupa nem tartozik a legnagyobb presztízsű trófeák közé, a Barcelonának az edzője által is említett önbizalom szempontjából nagyon fontos lehet, hogy folytatódjon a csapat jó sorozata. A 2019/20-as idényben egyetlen címet sem nyert a katalán óriás, ráadásul a papírforma azt sugallja, hogy ezért a trófeáért a döntőben az ősi rivális Real Madridot kell legyőzni. De talán ahhoz is elég a jó forma, hogy az esetleges kudarc esetén Koeman ne járjon úgy, mint egy éve, a Szuperkupa-elődöntőben elszenvedett vereség után elküldött Ernesto Valverde...

Spanyol Szuperkupa

Szerda, 21.00: Barcelona–Real So­ciedad

Csütörtök, 21.00: Real Madrid–­Athletic Bilbao

A finálét a két győztes vasárnap 21.00-tól vívja Sevillában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.