Az első góltól a rekordot jelentő találatig

Lionel Messi 2005. május elsején, még a tizennyolcadik születésnapja előtt kezdte meg a gólgyártást a Barcelonában. Az argentin futballistát már akkor is óriási tehetségnek tartották, de azt senki sem gondolhatta, hogy másfél évtizeddel később Pelét is maga mögött hagyja, és övé lesz a gólrekord az egy klubban elért találatok számát tekintve.

2020. 12. 23. 13:25
MESSI, Lionel
Barcelona, 2019. prilis 7. Lionel Messi, az FC Barcelona csatra, miutn megszerezte csapata msodik gljt az Atltico Madrid ellen a spanyol els osztly labdarg-bajnoksg 2019. prilis 6-i mrkzsn a barcelonai Camp Nou Stadionban. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garca Fotó: Alejandro García Forrás: MTI/EPA/EFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pelé rekordja, a brazil Santos színeiben 1956 és 1974 között elért 643 gól megdönthetetlennek tűnt. Mielőtt Messi feltűnt a színen, az egy klubban elért gólok listájának második helyén Fernando Peyroteo (portugál, Sporting CP, 1937-1949) állt, egy híján százgólos hátrányban. Pelé visszavonulása után Gerd Müller (Bayern München, 1964–1979) még túllépett az ötszázon, utána évtizedekig senki. Az 1990-es évek óta pedig az is egyre ritkább, hogy valaki a rekordhoz kellően sok idényt töltsön egy klubban. A listán tizedik helyezett kilenc szezon alatt 450 gólt szerzett Real Madrid-mezben, de utána távozott a spanyol fővárosból. viszont eddigi teljes profi karrierjét Barcelonában töltötte, és tizenöt és fél év során elért 644 találatával Pelé elé került, és már övé a gólrekord.

Az első

2005. május elsején kezdődött a gólgyártás. A hat év után első bajnoki címe felé menetelő Barcelona a már szinte biztos kieső Albacetét fogadta. Frank Rijkaard vezetőedző a 88. percben beküldte az addigi egyetlen gólt szerző Samuel Eto'o helyére Messit. Ez a néhány játékperc pont elég is volt. A pályafutása csúcsán járó Ronaldinho az argentin elé löbbölte a labdát, Messi a kapuba emelt, csakhogy – véleményes – lesről. A két géniusz nem hagyta magát, mintha csak le akarták volna másolni az elvett találatot, újra érkezett a passz a braziltól és a gól az argentintől.

Az első Bajnokok Ligája-gólra sem kellett sokat várni, a 2005/06-os idény csoportkörében, a Panathinaikosz elleni 5-0-s siker során Messi szerezte a harmadik gólt. A Barcelona meg is nyerte a kiírást, viszont a legfontosabb meccseken Messi nem lehetett a pályán, miután a Chelsea elleni nyolcaddöntőben súlyos sérülést szenvedett.

Az első tripla, tökéletes időzítéssel

Egyre gyakrabban érkeztek a Barcelona-meccseken a Messi-gólok, az első mesterhármas pedig nem is jöhetett volna jobbkor, mint a Real Madrid ellen. 2007. március 10-én az ősi rivális háromszor is vezetést szerzett a Camp Nouban, Messi háromszor egyenlített. Utoljára már emberhátrányban, a 91. percben, szenzációs találattal. A Barcelona később a teljes meccset feltöltötte YouTube-csatornájára, Messi góljai 14:49-nél, 31:22-nél és 1:38:16-nál találhatók. Az argentin játékosé a gólrekord az el Clásicók történetében, összesen 26 gólt szerzett, toronymagasan vezeti a listát a 18 találatig jutó Alfredo di Stéfano és Cristiano Ronaldo előtt.

Maradona nyomdokain

Argentin tehetség az elmúlt harminc évben nem tudta elkerülni, hogy az ország benne keresse az új Maradonát. Ha valaki méltónak bizonyult a komoly terhet jelentő titulusra, az mindenképpen Messi, aki már 2007-ben, a Getafe elleni kupameccsen felidézte a nagy előd leghíresebb találatát.

Az első gólkirályi cím

A 2008/09-es szezonban már egyértelműen Messi volt a Barcelona vezére. Az argentin gólkirályként nyerte meg a Bajnokok Ligáját csapatával, a Manchester United elleni döntőben pedig tőle szokatlan módon fejjel volt eredményes. Messi összesen hat BL-idényben lett gólkirály, 118 találatánál pedig csak Cristiano Ronaldo (134) szerzett többet a sorozatban. A meccsenkénti gólátlag alapján viszont Messi felé billen a mérleg nyelve (0,8 és 0,77).

Trófeát érő találat, mellkassal

2009 végén jött az újabb finálé, az argentin Estudiantes elleni klub-világbajnoki döntő. A katalánok kétszer tizenöt perces ráadás után szerezték meg történetük során először a trófeát, Messi egészen hihetetlenül flegma mozdulatával.

Bár 2009-ben már megkapta az Aranylabdát, 2010 tavasza volt az első időszak, amikor úgy tűnt, hogy Messi tényleg akkor szerez gólt, amikor csak akar. A 26. és a 27. bajnoki fordulóban egymás után két mesterhármassal terhelte a Valencia, majd a Zaragoza hálóját a spanyol gólkirályi cím felé vezető úton (ez volta az első az eddigi hat Pichichi-trófeájából), az Arsenal elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőben pedig megszerezte első mesternégyesét.

Egy idény, 73 gól

Amikor Messi 2010/11-ben karrierje során először ötven gól fölé jutott, soknak tűnt az 53 találat. Egy idénnyel később viszont eljött az egyéni gólrekord ideje: 73-szor zörgette meg az ellenfelek hálóját! (2009/10 és 2018/19 között egyébként tíz idényen át mindig túlszárnyalta a negyvenet.) Április 29. és május 5. között, egy hét alatt kilenc gólt szerzett a bajnokságban (a Vallecano kettőt, a Málaga hármat, az Espanyol négyet kapott), a Bayer Leverkusen ellen pedig karrierje egyetlen ötgólos meccsét jegyezte a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

Válasz Neuernek

A gólok csak gyűltek, gyűltek... 2015 tavaszán, a Valencia ellen lőtte a négyszázadikat Barcelona-mezben, Manuel Neuer mégis azt nyilatkozta néhány héttel később, a Bajnokok Ligája elődöntője előtt, hogy a 2014-es vb-döntőben (Németország–Argentína 1-0) egyszer már megmutatta Messinek, ki a főnök. A válasz a pályán érkezett, az idény végén pedig az argentin negyedik BL-trófeáját ünnepelhette a katalánokkal.

Messit sokszor, sokféleképpen próbálták megállítani a pályán, és természetesen a szabálytalanságok sem hiányoztak a védők részéről. Csakhogy az argentin szabadrúgásból sem céloz rosszul. A 47 barcelonai szabadrúgásgól közül kettő tíz percen belül érkezett a 2015-ös Európai Szuperkupa-döntő elején (a videón 1:35 és 2:53).

500: Nemes bosszú

2017 tavaszán a Barcelona hat ponttal követte a Real Madridot, az el Clásicón tehát csak az idegenbeli győzelem adhatott reményt a katalánoknak a bajnoki címre. Messit ezúttal sem kímélte az ősi rivális, cserébe az ötszázadik barcelonai góljával a 92. percben eldöntötte a rangadót. Igaz, a Real nem botlott többször az idényben, így a bajnoki cím végül a királyi gárdáé lett.

Az ötszázadik után a hatszázadik találat is emlékezetes, de nem trófeát érő lett. Pedig a Liverpool elleni szabadrúgásgól után ki gondolta volna, hogy a 3-0-s előny nem lesz elég a BL-elődöntő visszavágójára?

Idén először magyar csapat kapuját is bevette Messi: a Bajnokok Ligájában büntetőből volt eredményes a Ferencváros ellen. A 644 góljából 80-at ért el a mészpontról (12,4 százalék), összehasonlításképpen Cristiano Ronaldo a klubszinten elért góljainak 18,7 százalékát lőtte tizenegyesből. Kedden, a rekordot jelentő 644. találat viszont akcióból született a Real Valladolid ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.