Tartalommal kell izgalmassá tenni a piac számára a magyar hokit

A szakmai megújulás mellett a marketing területén is komoly fejlesztést ígér Szuper Levente. A korábbi 98-szoros válogatott kapus, a 2008-ban Szapporóban az elitbe feljutott csapat kulcsembere kandidál a Magyar Jégkorong-szövetség elnöki tisztségére. Az eddigi első ember, Such György pedig folytatná a munkáját, így hát parázs hangulatú tisztújító közgyűlésre lehet számítani szerdán.

Juhász Attila
2020. 05. 26. 7:18
Szuper Levente
Szuper Levente határon innen és túl is újabb szereplőkkel számol Fotó: MTI/Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen bejelentésre készül a közgyűlésen?

– Önmagában az a tény meglepetésként érhette a küldötteket, hogy már hetekkel korábban konkrét programot hoztam nyilvánosságra. Azóta számos kérdést és észrevételt kaptam. Ezek nagy része a politikai támogatottságomat firtatta. Úgy vélem, sikerült megnyughatnom a tagságot. Amellett, hogy a voksolás titkos, a jelenlegi kormányzat a sportot stratégiai fontosságú ágazatnak tekinti, elfogadja a megválasztott elnök személyét és együttműködik vele. Különben sem gondolom, hogy a jelen a nagy bejelentések időszaka lenne, a munka új alapjainak a lerakása a fő feladat.

– Sokakat foglalkoztat a kérdés ebben a bizonytalan helyzetben: mi lehet a sorsa a magyar bázisú bajnokságnak, az Erste-ligának?

– A saját tapasztalatom és a szövetségtől érkező információk alapján is nyitott a kérdés. Elsősorban a jelenlegi támogató szándékától függ a folytatás, úgy tudom, a bank a tisztújítás után, az elnökség ismeretében hozza meg a végleges döntést. Személyes beszélgetések már zajlottak különböző fórumokon, a jelenlegi elnök és jómagam is pozitív elbírálás alá esem az Erste Bank központjában.

– Az ön személye, ismertsége, tekintélye netán új támogatókat is vonzhat a magyar jégkorongba?

– Igen. Úgy vélem, az az egyik legfontosabb üzenete az anyagomnak, hogy a sportágat ki kell tenni a polcra. Többet kell róla beszélni. Próbálom megérteni a jelenlegi elnök úr által körbeküldött anyagban, hogy az Instagram-követők száma a többszörösére duzzadt, de egy milliárdos árbevételű cég felső vezetőjénél tett látogatásom alkalmával szembesültem azzal, hogy a magyar bajnok kilétét teljes homály fedi, miközben az adott vállalat korábban bőkezű támogatónk volt, a bajnok pedig mégiscsak az ország legismertebb csapata, a Ferencváros. Erőteljesebben kell felmutatni az értékeinket és az eredményeinket. Őszintén szeretném, ha egy televíziós műsorba nem engem, hanem Terbócs Istvánt, Pozsgai Tamást vagy a világbajnok Pintér Hannát invitálnák a szerkesztők. A termék már most önmagában jó, csak a kereteket kell megadni és az értékét kell felbecsültetni. Folynak megbeszélések, egyeztetések a gazdasági élet szereplőivel, olyanokkal is, akik egykoron a sportág megbecsült támogatói voltak, ilyen példának okáért a MOL, de hasonló értéket és nagyságot képviselő cégek is bevonhatók az együttműködésbe a társasági adó adta lehetőségek mentén. Biztos vagyok benne, hogy újabb szereplőkkel számolhatunk a hokiban határon innen és túl. Ne feledjük, már működik a Székelyföldi Akadémia, jégpályák létesülnek, ez a területe fejlődik a jégkorongnak, ezért is kell tartalommal megtölteni a sportágat, hogy izgalmas legyen a piac számára.

Szuper Levente határon innen és túl is újabb szereplőkkel számol
Fotó: MTI/Marjai János

– Ön szerint mely területeken szorul reformra a magyar jégkorong?

– Szakmai képzés, Budapest és a vidék viszonya, utánpótlás, marketing és kommunikáció. Utóbbi terület már csak azért is érdekes, mert a klubokkal történt beszélgetéseink során derült ki, hogy néhány sportvezető azért nem regisztrált a közgyűlésre, mert egész egyszerűen nem kapták kézhez a meghívólevelet a szövetségtől. Nincs tehát visszacsatolás és nincsenek következmények. Ezen is változtatni kell.

– A válogatottak ön szerint még képesek fejlődni, vagy elértük a csúcsot?

– Van fejlődési potenciál természetesen. Örömteli tény, hogy férfiválogatottunk kétszer járt már a legjobbak között, ezeket a sikereket azonban nem sikerült teljesen kiaknázni. Strukturális átalakításokkal, a szakma előtérbe helyezésével és a helyes végkövetkeztetések levonásával látványos eredmények érhetőek el. Tettrekészséget és munkakedvet ígérhetek, s a munka mindig kifizetődik, ezt tapasztaltam az elmúlt 39 évben.

– A koronavírus-járvány visszaszorulása után mikor és hogyan indulhat be újra a hazai és a nemzetközi jégkorongélet?

– Nagyon jó lenne minél hamarabb hokizni, de az egészségnél nincs fontosabb. A kormányzati tájékoztatókat figyelve maximum nyár végéig láthatunk most előre. Addig is van házi feladat, amelyek teljesítéséhez az előttünk álló, száraz edzésekkel teli időtartam tökéletes.

Such György: A JÉGKORONGBAN elsősorban a néző, a szurkoló számít

– A napokban készültem el az összeállítással, amely hosszú oldalakon keresztül sorolja a ciklus főbb eredményeit a fejlődő nemzetközi kapcsolatoktól az egész országot és az összes klubot átfogó mentoredzői rendszerig, a professzionalizálódó szervezeti működéstől a mennyiségben és minőségben is fejlődő infrastruktúráig – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a szövetség jelenlegi elnöke. Such György legnagyobb kudarcának azt érzi, hogy nem sikerült kellően tudatosítania: a jégkorong szórakoztatóipari termék, ahol elsősorban a néző, a szurkoló számít. Tisztelet a kivételnek, de a klubjaink egy része a szurkolói bázis kiépítésébe, megtartásába, kiszolgálásába nem fektet annyi energiát, amennyit kellene – tette hozzá az MJSZ jelenlegi elnöke.

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Fotó: Nemzeti Sport/Koncz György

Such György a válogatottal elsősorban nem az eredmények miatt, hanem a megváltozott morál miatt kritikus: – Kifejezetten rosszul érint ugyanakkor, ha bármely, egyébként egészséges sportoló bármilyen okból lemondja a válogatottságot. A nemzeti címer felöltésének lehetősége kötelez, a szövetségi kapitány hívása megtiszteltetés! Ezért azt javasoltam, ha egy honosított játékos igazolható ok nélkül lemondja a válogatottságot, soha többé ne hívjuk be, és a bajnokságban számítson légiósnak. De a magyarokat illetően sem áll tőlem távol az a megközelítés, amit Reto Raffeiner, a svájci válogatott korábbi igazgatója mondott: „Ha a szövetségi kapitány egyszer hív, és nem jössz, akkor nem vagy része többé a válogatott programjának.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.