Visszatért az emberhegy és senkinek nem adott esélyt + videó

A cselgáncsozók hét eleji, dohai Mesterek Tornáján közel egy év kihagyás után visszatért a tatamira a franciák nehézsúlyú legendája, a 205 centiméter magas Teddy Riner, és imponáló versenyzéssel szerezte meg az aranyérmet.

2021. 01. 16. 9:30
null
Teddy Riner Forrás: Facebook/Teddy Riner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még mindig csak 31 éves Teddy Riner már három olimpiai éremmel büszkélkedhet: 2008-ban Pekigben még „csak” bronzérmes lett, 2012-ben (London) és 2016-ban (Rio de Janeiro) azonban már ő állhatott a dobogó tetejére a nehézsúly eredményhirdetésénél. Emellett, csekélység, tízszeres világbajnok. A 204 centiméter magas „Big Teddy” 2010. szeptember 13-án a tokiói világbajnokságon is győzött a nehézsúlyban, ez lett a negyedik vb-címe, a nyílt kategória döntőjében azonban egy értékelhető akció nélküli találkozón hosszabbítás után, bírói döntéssel alulmaradt a hazai közönség előtt szereplő Kamikava Dajkival szemben.

Ez jelentős pont a pályafutásában, mert a következő tíz évben sorrendben 154 meccset nyert meg, a nagy sorozata – fájdalom – tavaly február 9-én éppen otthon, a párizsi Grand Slam-versenyen szakadt meg, amikor a 16 között a 24 éves japán Kageura Kokoro győzte le; a hosszabbításban egy belső combdobást megkontrázva földre vitte az óriást, és vazaarival nyert ellene. Riner azon a tornán nem volt formában, és kevésen múlt, hogy az első fordulóban az akkor még 18 éves Sipőcz Richárd győzze le, ő is hosszabbításra kényszerítette a legendát, és úgy maradt alul vele szemben, hogy egy apró szabálytalanság miatt megkapta a harmadik intését, így leléptették.

Kageura Kokoro győzelme Teddy Riner ellen:

Láss csodát, Riner októberben Brestben a francia csapatbajnokságon is kikapott, a Paris Saint-Germain színeiben lépett tatamira, és egy klasszisnak jóindulattal sem nevezhető honfitársa, Joseph Terhec fricskázta meg. Az döntött, hogy a passzív Riner megkapta a harmadik intését is, ezzel a PSG is elbukta az aranyat.

Akik viszont már temetni kezdték a nagy bajnokot, azok most a dohai Mesterek Tornája után mindezt kénytelenek átgondolni. Riner sajtóhírek szerint huszonhat (!) kilót fogyott, hogy visszanyerje a korábbi formáját, s mind az öt meccsét megnyerve szerezte meg az aranyérmet. Ugyan a döntőben az orosz Inal Taszojev ellen akció nélküli mérkőzésen győzött, az ellenfelét a harmadik intése után leléptették, de előzőleg a holland Roy Meyert, a grúz Gela Zaalisvilit és az orosz Tamerlan Basajevet egyaránt ipponnal győzte le, az elődöntőben az ukrán Jakiv Hammót wazaarival.

Teddy Riner már rengeteg aranyérmet nyert pályafutása során, de a mostaninak is nagyon örült
Fotó: Facebook/Teddy Riner

Riner persze korábban már megmondta, hogy a tokiói ötkarikás játékokra is aranyéremért utazik majd, 2024-ben pedig Párizsban négyszeres olimpiai bajnokként szeretne visszavonulni. Ez még senkinek sem sikerült a sportágban, de háromszoros olimpiai bajnok is csak egy van, a japán Tadahiro Nomura, aki a férfi 60 kg-os súlycsoportban 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben is győzni tudott az ötkarikás játékokon.

A király visszatért, Teddy Riner nagy menetelése a dohai Mesterek Tornáján:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.