Terv szerint haladnak a 2020-as tokiói olimpia előkészületei

Forrás: MTI2019. 07. 23. 21:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói olimpia előkészületei minden tekintetben a terveknek megfelelő ütemben haladnak, így a szervezők jó úton járnak egy évvel a játékok rajtja előtt – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) koordinációs bizottságának vezetője szerint.

„Nagyon elégedettek vagyunk, hogy továbbra is minden tervszerűen zajlik. Egyre nagyobb a várakozás is, amit jól mutatnak a jegyértékesítési adatok” – mondta kedden John Coates a szerdához képest éppen egy év múlva rajtoló eseménnyel kapcsolatban.

Az ausztrál sportvezető arra utalt, hogy a hazai sportrajongóknak szóló első fázisban 3,22 millió jegyet adtak el júniusban, de a túljelentkezés mértéke annyira meglepte a szervezőket, hogy módosítani kellett az értékesítési irányelveket. Önkéntesekből sem lesz hiány, mivel 200 ezernél is többen jelentkeztek Japánból és külföldről.

A japánok lelkesedése a hazai olimpia iránt nemcsak a szurkolókban, hanem szponzorokban is mérhető, ugyanis a jövő évi ötkarikás játékokat 62 szigetországi cég több mint hárommilliárd dollárral támogatja. Erre szükség is volt, mert 2018 decemberi adatok szerint 12,6 milliárd dollárra emelkedett az esemény költségvetése az eredetileg tervezett 7 milliárdról.

A létesítmények építése és felújítása ütem szerint zajlik, többek között az Olimpiai Stadion is majdnem kész állapotban van már, pedig a Reuters elemzése kiemeli, jó néhány nehézséggel kellett szembenézniük a szervezőknek. Júniusban például Jamasita Jaszuhiro személyében új elnököt kellett választani a Japán Olimpiai Bizottság élére, mert a korrupció gyanújába keveredett Takeda Cunekazu lemondott a posztról, illetve az esemény logójának plágium-ügye okozott némi fennakadást még 2015-ben.

Amivel még meg kell küzdeniük a japánoknak, az a Tokióra jellemző nyári hőség. Ez sportolókra és szurkolókra egyaránt veszélyes lehet, a tavaly júliusi rekord hőhullám egy tucatnál is több ember halálát okozta a fővárosban.

„A megbeszélések lezajlottak arról, hogy a szurkolók bevihessék a saját vizüket a létesítményekbe” – mondta Coates. Kiemelte, hogy a sportolóknak légkondicionált helyiségeket alakítanak ki, továbbá jégfürdő is lesz a létesítményekben és az olimpiai faluban is.

Szerdán, azaz éppen egy évvel a tokiói játékok megnyitója előtt bemutatják az érmeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.